براساس مشاهده گردشگران، رنگ برخی از آثار تخت جمشید از جمله در پشت دندان‌های سرستون شیر و گاو؛ که رنگدانه‌های قرمز داشته است، به مرور زمان محو و در حال ناپدید شدن هستند، که در این رابطه "محمدتقی عطائی" - عضو بنیاد پژوهشی پارسه و پاسارگاد به تسنیم توضیح می‌دهد:این رنگدانه‌های قرمز در دوره آبادانی تخت جمشید تمام کام و زبان این سرستون‌ شیرها را در بر می‌گرفت که با رنگ قرمز نیز رنگ کرده بودند که هم اکنون نیز تا حدودی مشاهده می‌شود.

تخت جمشید

 

این پژوهشگر و باستان‌شناس درباره رنگدانه‌های قرمز دهان و پشت دندانهای سرستون شیر تصریح می‌کند: هم در این تکه و هم تکه‌های دیگری که دهان شیر را نشان می‌دهد پشت دندان‌های شیر رنگدانه قرمز وجود دارد و این ماده معدنی است که از رنگ‌های قرمز استفاده می‌کردند و فقط همین یک رنگ نیست، بلکه رنگ لاجوردی، سیاه، زرد و آبی هم وجود داشته است.

تخت جمشید

عطائی در توضیح بیشتر در زمینه وجود سرستون شیر و گاو ادامه می‌دهد: کاخ آپادانا یک تالار مرکزی داشته که سه ایوان هم در سه طرف دارد، شرق، شمال و جنوب؛ که تالار مرکزی ایوان شمالی و ایوان جنوبی سرستون گاو داشته و ایوان شرقی سرستون شیر دارد.

تخت جمشید

وی درباره کاربردی ترین رنگی که در تخت جمشید استفاده می‌شده و عنوان می‌کنند که رنگ طلائی است؟ توضیح می‌دهد: "ژان شاردن - جهانگرد فرانسوی" می‌گوید: «وقتی تخت جمشید را دیدم، در داخل میخ‌ها هنوز بقایای طلا بود». درحالیکه هم اکنون ما چیزی پیدا نکردیم، اما در آرامگاه داریوش در نقش رستم، داخل میخ‌ها با رنگ لاجورد پُر شده بود.

این پژوهشگر و باستان‌شناس تصریح می‌کند: حال اینکه کدام رنگ؛ رنگ غالب بوده است را نمی‌دانیم؛ اما می‌دانیم که پنج تا 6 رنگ در تخت جمشید استفاده می‌شد.

عطائی درباره فعالیت جدید خود در حوزه باستان‌شناس نیز می‌گوید: هم اکنون روی سایت باستانشناسی خاصی کار نمی‌کنم، اما پروژه پایان نامه دکترای بنده در مورد مهاجرت پارسیان نخستین به پارس بوده است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.