طراحی و تولید یک محصول یک ماجرا است، یک ماجرای طولانی و سخت و دشوار اما سخت‌تر از آن بازخوردی است که این محصول در بازار و میان مشتریان دارد. گاه حتی بزرگ‌ترین شرکت‌ها هم نمی‌توانند محصولی را به اعتبار بردشان در میان مشتریان جا بیندازند. نشریه بیزینس اینسایدر نگاهی انداخته است به ۲۴ محصولی که بدترین نوع شکست را در بازار تجربه کردند. در این بخش چند نمونه معروف آنها را می‌بینید.

فورد ادسل- ۱۹۵۷

نام فورد ادسل را حالا مترادف شکست در ارائه محصول می‌دانند. بیل گیتس گفته است که این مورد یکی از موارد جالب برای او در حوزه تجارت بوده است. فورد ۴۰۰ میلیون دلار بر روی طراحی و ساخت این محصول سرمایه‌گذاری و آن را در سال ۱۹۵۷ به بازار عرضه کرد اما امریکایی‌ها این ماشین را نمی‌خریدند. چون به دنبال اتومبیلی جمع‌وجورتر و با صرفه اقتصادی بیشتر بودند. تنها حدود ۱۰۰ هزار دستگاه از این ماشین فروخته شد و پس از این شکست تنها سه سال پس از ورودش به بازار تولید و عرضه آن متوقف شد.

سونی بتاماکس- ۱۹۷۵

در دهه ۷۰ نبردی میان دستگاه‌های پخش ویدئویی بتاماکس و وی‌اچ‌اس درگرفت. سونی دستگاه بتاماکس خود را دقیقا زمانی روانه بازار کرد که رقبایش عرضه دستگاه‌های وی‌اچ‌اس را شروع کرده بودند. سونی تمام تمرکز خودش را بر روی عرضه این محصول گذاشت و در عوض دستگاه‌های وی‌اچ‌اس که برتری خود را نشان داده بودند خیلی زود بازار را تسخیر کردند. هرچند بتاماکس به لحاظ فنی بر رقیب خود برتری داشت اما وی‌اچ‌اس پیروز شد تنها به این دلیل ساده که از سوی چند شرکت عرضه شد و می‌شد همه‌جا آن را پیدا کرد.

 کوکای جدید- ۱۹۸۵

در اوایل دهه ۸۰ شرکت کوکا در حال شکست خوردن از رقیبش، پپسی بود. کمپین بزرگ تبلیغاتی پپسی سبب رشد تعداد مشتریان شده بود و در عوض کوکا تصمیم گرفت محصولی ارئه دهد که طعمی شبیه­تر به پپسی داشته باشد. این محصول در واقع در تست مزه‌ای که پیش از تولید رسمی آن انجام شد موفقیت به دست آورد اما کوکا به این نتیجه رسید که طعم این نوشابه برای مشتریان غلط‌انداز است و برای همین چند هفته بعد این محصول را رها کرد و به همان فرمول قدیمی خودش برگشت. تنها تفاوتی که ایجاد شد در نام بود؛ محصول این شرکت از آن به بعد کوکاکولا نامیده شد.

 اپل نیوتن- ۱۹۹۳

دستگاه نیوتن نمونه‌ای است از روزگار بدی که شرکت اپل پیش از تبدیل شدن به ارزشمندترین شرکت دنیا،  از سر گذرانده است. این دستگاه در دسته ابزارهایی بود که به آنها دستیار دیجیتال می‌گفتند (یک دستگاه کوچک قابل حمل شخصی با سیستم‌ عامل). به نوشته نشریه فوربز علت شکست نیوتن این بود که قیمت پایه آن از ۷۰۰ دلار شروع می‌شد، بسیار بزرگ بود و سیستم شناسایی دست‌خطش آن‌قدر بد کار می‌کرد که حتی در یکی از قسمت‌های انیمیشن «خانواده سیمپسون» آن را مسخره کردند. البته چند سال بعد اپل با روانه کردن آی‌پد به بازار این شکستش را به خوبی جبران کرد و حتی به خاطر وجود آی‌پد دیگر کسی نامی از عنوان «دستیار دیجیتال» نمی‌برد.

 مایکروسافت زون- ۲۰۰۶

زون محصولی بود که برای رقابت با آی‌پاد به بازار آمد و البته نتوانست در این نبرد پیروز شود. رابی بچ، یکی از مدیران سابق مایکروسافت در مورد این محصول می‌گوید: «ما جسارت لازم را نداشتیم و برای همین تبدیل شدیم به شرکتی که به دنبال شرکت اپل می‌دود. محصولی که عرضه شد حقیقتا محصول بدی نبود اما به هر حال یک نمونه از چیزی بود که اپل زودتر به بازار عرضه کرده بود. و هیچ‌کس لازم ندید که با خودش بگوید: الان می‌روم و این چیزی را که مایکروسافت ساخته می‌خرم.»

 گلکسی نوت ۷ سامسونگ- ۲۰۱۶

در مورد گلکسی نوت ۷ سامسونگ چه می‌شود گفت که تا الان ناگفته مانده است؟ نوت ۷ که قرار بود یکی از شاخص‌ترین محصولات سامسونگ باشد تنها یک مشکل کوچک داشت: گاهی آتش می‌گرفت یا منفجر می‌شد. ممکن بود ماشین سوخته‌ای ببینید و بعید نبود که به خاطر یکی از همین گوشی‌ها به آتش کشیده شده باشد. تکرار این اتفاق سبب شد که حمل این گوشی در پروازها ممنوع شود و شرکت سامسونگ ناچار شد کل خط تولید آن را متوقف کند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.