به گزارش ایسنا، دکتر سید حسن هاشمی در همایش روسای بیمارستان‌های دارای واحد پذیرش بیماران بین‌الملل با بیان اینکه موضوع گردشگری در اقتصاد سلامت بسیار اهمیت دارد، گفت: هر کشوری که در این حوزه توانمند باشد، می‌تواند از طریق گردشگری سلامت برای خود ثروت آفرینی کند؛ بویژه این موضوع برای ایران که دارای تمدنی کهن، فرهنگی غنی، کشوری زیبا و جاذبه‌های گردشگری زیادی است، صدق می‌کند.

 

وی افزود: در موضوع گردشگری سلامت، وزارت بهداشت، نظام پزشکی و انجمن‌ها کارشان را به نحو احسن انجام داده‌اند و سرمایه بسیار افتخارآمیزی را برای این کشور ایجاد کرده‌اند که امروز ما میراث‌دار آن هستیم و همکاران بسیار عالم، ماهر، با اخلاق و مجربی داریم که بی‌نظیرند، اما افسوس که تمام دانش و مهارت‌شان در مرزهای دانش کشور محبوس شده و در صحنه بین‌المللی حضور اندک و کوتاه مدتی دارند. البته این موضوع به دلیل شرایط ایجاد شده در کشور مانند پیروزی انقلاب اسلامی، جنگ هشت ساله دفاع مقدس و ایران هراسی‌هایی بوده که برایمان ایجاد کردند و هم مشتاقان را از دانش ما محروم کرده و هم دانشمندان‌مان را محبوس کردند تا نتوانند برای درمان غیرایرانیان به صورت اثربخش‌تر ظاهر شوند.

هاشمی با بیان اینکه  کار حوزه سلامت که تربیت پزشک بوده به خوبی اتفاق افتاده، ادامه داد: بر این اساس نه تنها از این بابت کمبودی نداریم بلکه وقتی خودمان را با همسایگان‌مان که گرفتاری‌های ما را نداشتند، مقایسه می‌کنیم، می‌بینیم که آنها فاصله قابل توجهی با جمهوری اسلامی ایران دارند. این در حالیست که وقتی خودمان را از نظر گردشگری با این کشورها که نه این ثروت افتخارآمیز را دارند و نه توان و دانش آن را، مقایسه می‌کنیم می‌بینیم که از آنها عقب هستیم.  

وزیر بهداشت با بیان اینکه برای تقویت گردشگری سلامت در کشور باید به راحتیِ توریست‌ها و قیمت توجه کنیم، گفت: در حال حاضر می‌بینیم که گردشگران سلامت حتی از کشورهای آمریکایی هم به هند، چین و سایر کشورهای منطقه می‌روند. بنابراین بخش خصوصی ما هم باید قیمت‌هایش را طوری در منطقه تنظیم کند که برای گردشگر سلامت جاذبه داشته باشد. از طرفی مسئله ارائه تسهیلات برای راحتی گردشگر نیز حائز اهمیت است که این موضوع مستلزم وجود آژانس‌های مناسب است تا از زمان ورود تا خروج گردشگر او را حمایت کند.

هاشمی با بیان اینکه ما باید در کشورهایی که گردشگر فِرِست هستند در حوزه سلامت دفتر داشته باشیم، گفت: البته انجام چنین اقدامی کار وزارت بهداشت نیست، بلکه باید با هماهنگی بخش خصوصی و وزارت امور خارجه و ... انجام شود. سفرای ما نیز حتما باید کمک کنند و از طرفی آژانس‌هایی باید وجود داشته باشند که از زمان ورود تا خروج گردشگر امکانات مختلف را در یک پکیج با قیمت مناسب به او ارائه دهند.

ورود افراد نامرتبط به عرصه گردشگری سلامت

هاشمی تاکید کرد: البته انجام این اقدامات کار وزارت بهداشت نیست و اگر چنین انتظاری از وزارت بهداشت داشته باشیم هیچ کاری در این حوزه از پیش نمی‌بریم. در حال حاضر بیماران زیادی از کشورهای مختلف علاقمندند تا برای درمان‌شان به ایران بیایند، اما به دلیل کمرنگ بودن حضور بخش خصوصی، افراد مرتبط یا نامرتبطی وارد این حوزه شدند که به سود کوتاه مدت توجه دارند و ما هم نشسته‌ایم و نگاه می‌کنیم.

هاشمی با بیان اینکه در گذشته اقداماتی در حوزه گردشگری سلامت انجام شده اما به نتیجه نرسیده است، گفت: ما باید اشکالات‌مان را ببینیم و در صدد رفع‌شان باشیم. متاسفانه تا کنون نتوانسته‌ایم خود را در حوزه گردشگری سلامت به خوبی معرفی کنیم. همیشه سازمان‌های مرتبط از دیگری انتظار داشتند و یا می‌گفتیم انجام این اقدامات کار بخش خصوصی است. من معتقدم بخش خصوصی در این زمینه اطلاعات ندارد. من خودم هم در بخش خصوصی کار کرده‌ام و می‌دانم که رشته چشم از گردشگر پذیرترین رشته‌هاست که ترکیه در این حوزه بسیار فعال است، اما بخش خصوصی ما در این زمینه اطلاعات ندارد. در بیمارستان‌های ما کسی نیست که بتواند زبان انگلیسی، عربی و ... را به خوبی صحبت کند و بتواند خدمات را به بیماران سایر کشورها ارائه دهد. این در حالیست که رقبای ما این وضعیت را ندارند.

بازاریابی صفر ایران در گردشگری سلامت

هاشمی ادامه داد: از طرفی وضعیت بازاریابی ما صفر است و حتی آژانسی نداریم که بتواند همه تسهیلات را به بیماران کشورهای دیگر با قیمتی مناسب ارائه دهد. خدمات پس از فروش‌مان نیز متناقض است.

وزیر بهداشت همچنین گفت: از طرفی در جامعه تا جایی که توانسته‌ایم جامعه پزشکی خود را تخریب کرده‌ایم و از صدا و سیما گرفته تا در تریبون‌های دولتی و غیر دولتی علیه جامعه پزشکی حرف زده‌ایم. باید پرسید آیا در میان صنوف، صنف دیگری هم هست که تا این حد تخریب شده باشد. بنابراین وقتی که این حجم از تخریب‌ها علیه جامعه پزشکی وجود دارد و همواره می‌گوییم که ما خطای پزشکی داریم آیا می خواهید همسایگان‌مان جان‌شان را در اختیار ما قرار دهند. اگر می‌خواهیم توریسم سلامت در کشور ثروت آفرین بوده و رونق گیرد باید همه سلسله مراتب را در کنار هم قرار دهیم.

هاشمی با بیان اینکه جامعه پزشکی ما نیازی به کسب درآمد از طریق درمان بیماران خارجی ندارد، گفت: اما اگر این ثروت را ثروتی ملی محسوب کنیم همه باید از آن مراقبت کنند. در عین حال باید توجه کرد که خطاکار در همه اصناف وجود دارند اما آیا با همه صنوف هم همین کار را کرده‌ایم. اگر با دولت یا شخص وزیر بهداشت مشکل داریم، چرا یک سرمایه ملی را می‌زنید؟

شرط وزیر بهداشت برای ساخت بیمارستان‌های گردشگرپذیر

وی ادامه داد: ما تعهد می‌کنیم که تا پایان دولت دوازدهم هر کجا که فکر کردیم می‌توانید بیمارستانی در حوزه گردشگری سلامت بسازید و نرخ‌تان هم نرخ رقابتی به عنوان مبنا باشد ما از آن حمایت می‌کنیم. در حوزه قیمتگذاری هم K بخش خصوصی را به عنوان سقف قرار می‌دهیم و زیر این قیمت خدمت ارائه کنید. به نظر من کسی که خدمت با کیفیت‌تری ارائه دهد، برنده است. از نظر تجهیزات هم هر چه برای این بیمارستان‌ها نیاز داشته باشید ما در اختیارتان می‌گذاریم.

هاشمی با بیان اینکه در کشور چند استان مقصد گردشگری هستند، گفت: حتما بخش‌های مرتبط و دولت از تقویت گردشگری سلامت در این استان‌ها حمایت می‌کند. مهم این است که عزم بخش خصوصی در این حوزه جزم باشد. البته بخش خصوصی هم از ما امنیت، ثبات و احترام می‌خواهد. بنابراین وزارت بهداشت تضمین می‌کند تا آنچه را که مربوط به ماست حمایت کنیم و امیدوارم وزارت امور خارجه، سازمان گردشگری و ... نیز کمک کنند.

گندم و داروی داخلی باید به خارج از مرزها صادر شوند

هاشمی با بیان اینکه معتقدم باید با کمک نظام پزشکی، بیمارستان‌های بخش خصوصی در حوزه گردشگری را تجهیز و کمک کنیم، گفت: در مواردی هم که موانعی از سوی دولت یا مجلس وجود داشته باشد، ما در جهت رفع آن مشکلات کمک می‌کنیم. حیف است که تنها به بازار داخل بسنده کنیم. متاسفانه ما در بخش دارو هم با این مشکل مواجهیم و با اینکه تسهیلات زیادی برای صادرات دارو فراهم کردیم، اما بازار آن رونقی نگرفت؛ چرا که عمده بازار دارویی ما در اختیار دستگاه‌های دولتی است که آنها هم به بازار داخلی بسنده کرده‌اند اما باید بدانیم که در داخل بازار رقابتی نمی‌شود. داروی ما باید به خارج از مرزها برود تا محک بخورد. گندم ما باید به بیرون از کشور رود تا محک بخورد و ببینیم چند مرده حلاجیم؛ در غیراینصورت می‌شود مصداق این ضرب‌المثل که می گوید: خود گویی و خود خندی.

امیدم به بخش خصوصی است

وزیر بهداشت تاکید کرد: ما در حوزه پزشکی دستمان پر است و امیدوارم این جلسات مقدمه‌ای باشد تا بتوانیم ضعف‌هایمان را رفع کنیم. در حوزه گردشگری سلامت شخصا امیدم به بخش خصوصی است. البته دولت هم نباید پای‌تان را ببندد و ما باید موانع را برداریم و سپس شما در این مسیر گام بردارید.

وی با بیان اینکه ما در استان‌هایی مانند کردستان، همدان، خوزستان، مشهد و ... گردشگر داریم، گفت: این در حالیست که به عنوان مثال در مشهد حتی یک بیمارستان گردشگری هم نداریم و فقط یک بیمارستان رضوی وجود دارد که ظرفیت اشغال تخت آن همیشه بالاست و از طرفی مناسب حوزه گردشگری سلامت نیست. در برخی روزها چندین پرواز به مقصد مشهد وجود دارد که ۹۰ درصدش ممکن است که گردشگر باشد. همچنین از کشورهایی مانند پاکستان و افغانستان تعداد زیادی گردشگر وارد کشور می‌شوند. در عین حال اکثر بیماران کشورهای منطقه برای درمان به هند می‌روند. این در حالیست که ما هم می‌توانیم آنها را جذب کنیم، اما وقتی بیمارستان‌مان ۱۱۰ درصد ضریب اشغال دارد، به این سمت نمی‌رویم.

هاشمی خطاب به بخش خصوصی گفت: اگر صادقانه حرکت کنید، ما به شما کمک می‌کنیم و امیدوارم بتوانیم به این انتظار مردم جامه عمل بپوشانیم. در این حوزه راه طولانی در پیش است، اما فرصت کوتاه است؛ چرا که بازار همیشه تشنه نمی‌ماند و به گونه‌ای نیازش را برطرف می‌کند. خطاست که کشورهای اطراف‌مان را به دید ۲۰ سال پیش نگاه کنیم. ما هنوز فکر می‌کنیم منطقه ما همان منطقه ۵۰ سال گذشته است، در حالیکه آنها دارند جلو می‌روند و دانشمندانشان با سایر کشورها رفت و آمد دارند. بنابراین فرصت‌مان کوتاه است و امیدوارم بتوانیم از آنچه داریم به خوبی مراقبت کنیم.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.