شماره روزنامه ۶۱۶۸
|

وضعیت حلب حاصل طرح ترکی-روسی یا طرح آمریکایی؟

دنیای اقتصاد: درگیری‌ها در حلب وارد چهارمین روز خود شده است و از شب گذشته اخبار ضد و نقیضی از ورود تروریست‌ها به این شهر گزارش می‌شود؛ اینکه چرا شمال سوریه همزمان با اجرای آتش‌بس بین لبنان و اسرائیل متشنج شد، پرسشی است که ذهن بسیاری را درگیر کرده است.

اکونومیست از مذاکرات اروپا با پوتین گزارش می‌دهد؛

دنیای اقتصاد: این هفته نشریه اکونومیست دو مجلد داشت که بر این اساس سرمقاله جلد ویژه اروپا، به موضوع «دستیابی به توافق با پوتین و معنی آتش‌بس برای اوکراین» پرداخته است.

    سه‌شنبه، ۱۳ آذر ۱۴۰۳
  • چرا «تحریرالشام» ظرف سه روز حلب را گرفت

    جولان در غیاب رقیب

    به گفته دو منبع ارتش سوریه، تعدادی از نیروهای تازه‌نفس مقاومت عراق وارد سوریه شده و به سمت شمال سوریه حرکت کردند تا نیروهای ارتش سوریه را که در حال نبرد با تروریست‌ها هستند، تقویت کنند. یک منبع ارشد ارتش سوریه به رویترز گفت: «ده‌ها نیروی حشدالشعبی از عراق از طریق یک مسیر نظامی در نزدیکی گذرگاه البوکمال وارد سوریه شدند.»
  • هزینه‌های استقراض فرانسه برای اولین‌بار از یونان پیشی گرفت

    سبقت بدهی فرانسه از یونان

    برای اولین بار استقراض فرانسه از یونان پیشی گرفت. با بدتر شدن اوضاع سیاسی در این کشور، بحران بی‏اعتمادی بین سرمایه‏گذاران افزایش پیدا کرده است. دولت فرانسه که دولتی ائتلافی است با حمایت ضمنی حزب اجتماع ملی تشکیل شد. این حزب به‌دلیل اقدامات مالی دولت ممکن است، رای به عدم اعتماد بدهد.
  • هانتر بایدن با اختیارات ویژه رئیس‏جمهور از زندان نجات پیدا کرد

    رانت پدر برای پسر

    دنیای‌اقتصاد: یکی از اشکالاتی که دموکرات‌ها همواره علیه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب بیان می‌کردند این بود که ترامپ ممکن است اگر رئیس‌جمهور شود، دستور عفو خود را صادر کند. ترامپ پرونده‌های گوناگونی دارد و حتی یک‌بار خود را به زندان معرفی کرد و در نهایت با وثیقه آزاد شد. حالا اما دموکرات‌ها خود از اختیارات ویژه رئیس‌جمهوری استفاده کردند.
  • جعبه پاندورای رقابت تسلیحاتی

    دنیای‌اقتصاد: با توجه به پایان «پیمان منع موشک‌های هسته‌ای میان‌برد» که معاهده‌ای با هدف کنترل گسترش موشک با قابلیت کلاهک هسته‌ای میان روسیه و آمریکا بود، گاردین بر لزوم اقدام به موقع غرب برای مذاکره با مسکو و همچنین پکن برای دستیابی به یک توافق جدید برای جلوگیری از ظهور دوباره رقابت تسلیحاتی خطرناک تاکید کرد. پنج‌سال پیش، فروپاشی یک معاهده مهم تسلیحات جنگ سرد، جعبه پاندورا را گشود و آتش‌افروزی‌های موشکی را به راه انداخت.
  • زلنسکی کوتاه آمد

    کیودونیوز- نیوزویک: ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین گفت: اوکراین باید راه‌حل‌های دیپلماتیک را برای بازپس‌گیری برخی از «اراضی اشغالی» خود بیابد. او همچنین گفت حمایت شرکا از کی‌یف کافی نیست و ناتو باید زودتر برای پذیرش این کشور تلاش کند. زلنسکی گفت که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا و تیمش در حال مطالعه «طرح پیروزی» اوکراین هستند و انتظار می‌رود که مذاکرات بیشتری با آنها برای توضیح «چیزهای خاصی با جزئیات بیشتر» انجام شود. او صراحتا اعتراف کرد که بازپس‌گیری برخی از مناطقی که به گفته او تحت «اشغال» روسیه هستند، از جمله کریمه که روسیه در سال۲۰۱۴ آن را ضمیمه کرد، دشوار است و «ارتش ما قدرت لازم برای انجام این کار را ندارد.» از سوی دیگر، کارشناسان نظامی غربی بر این عقیده هستند که حتی درصورت توافق برای اعزام نظامیان غربی به اوکراین، این اقدام باید خارج از چارچوب ائتلاف ناتو انجام‌شده و از رویارویی مستقیم روسیه با ناتو جلوگیری شود تا خطر گسترش جنگ کاهش یابد. با این حال، در میان رهبران غربی هنوز اجماع نظری درباره اعزام نیرو به اوکراین وجود ندارد.
  • فروش بی‌سابقه تسلیحات در جهان

    سیپری: موسسه تحقیقات صلح بین‌الملل استکهلم (سیپری) در گزارشی تصریح کرد فروش تسلیحات در سال۲۰۲۳ در سطح جهان عمدتا در نتیجه جنگ‌ها در اوکراین و غزه و تنش‌ها در آسیا ۴.۲درصد افزایش یافت و به ۶۳۲میلیارد دلار رسید. طبق گزارش این موسسه، شرکت‌های تسلیحات‌سازی روسیه و حوزه غرب آسیا بعد از آنکه خود را از چالش‌های سال۲۰۲۲ در حوزه تولید به دلیل جهش در تقاضا بازیافتند، حالا یک رشد چشمگیر را تجربه کرده‌اند. در این گزارش تصریح شد که تولیدکنندگان در روسیه و خاورمیانه افزایش فروش چشم‌گیری را تجربه کردند. مولفان این گزارش تصریح کردند، درآمدهای تولیدکنندگان سلاح در جهان در سال۲۰۲۲ افت پیدا کرد؛ اما در سال۲۰۲۳ بسیاری از آنها توانستند تولید را افزایش دهند. در رویدادی که همچنان نشان‌دهنده افزایش تقاضا است، برای نخستین‌بار کل ۱۰۰شرکتی که در این مطالعه بررسی شدند در سال گذشته میلادی فروش بالای یک‌میلیارد دلار را تجربه کردند.
  • پدرشوهر دختر ترامپ؛ مشاور ارشد رئیس‌جمهور

    دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده روز یکشنبه گفت، مسعد بولوس، تاجر آمریکایی-لبنانی، به‌عنوان مشاور ارشد در امور عربی و خاورمیانه خدمت خواهد کرد. ترامپ این خبر را در سایت تروث سوشال اعلام کرد. بولوس، پدر همسر تیفانی، دختر ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی بارها با رهبران عرب آمریکایی و مسلمان ملاقات کرد. این دومین بار در روزهای اخیر بود که ترامپ پدرشوهر یکی از فرزندانش را برای خدمت در دولت خود انتخاب کرد. روز شنبه، ترامپ گفت که پدر دامادش جرد کوشنر، غول املاک و مستغلات، چارلز کوشنر را به‌عنوان سفیر ایالات متحده در فرانسه انتخاب کرده است. در ماه‌های اخیر، بولوس برای جلب حمایت لبنانی‌ها و عرب‌های آمریکا از ترامپ وارد کارزار انتخاباتی شد، آن هم در شرایطی که کمپین نظامی اسرائیل علیه حزب‌الله در لبنان از سوی ایالات متحده مورد حمایت بود.
  • نقض مکرر آتش‌بس اسرائیلی‌ها

    المیادین: با وجود اعلام توافق آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و لبنان، ارتش لبنان از زخمی شدن یکی از سربازان خود در حمله پهپادی اشغالگران در شرق این کشور خبر داد. ارتش لبنان اعلام کرد که یکی از سربازانش در حمله پهپادی رژیم صهیونیستی علیه یک بولدوزر متعلق به ارتش این کشور در منطقه «حوش السید علی» واقع در شرق لبنان زخمی شده است. پیش‌تر ارتش لبنان با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: پس از آغاز توافق آتش‌بس ماموریت خود را در جنوب، البقاع و ضاحیه جنوبی اجرا کرده و همزمان نیز استقرار نیروهایش در جنوب رودخانه لیتانی را تقویت کرده است. ماموریت آنها در این مناطق شامل ایجاد ایست‌های بازرسی موقت، گشایش مسیرها، پاک‌سازی مهمات منفجر نشده و کمک به بازگشت آوارگان به روستاها و شهرهای خود و حفظ امنیت و سلامت آنها است. ارتش لبنان همچنین افزود که این اقدام بر اساس دستور دولت لبنان و اجرای ماموریت‌های ارتش با هماهنگی نیروی موقت سازمان ملل در لبنان (یونیفیل) در چارچوب قطعنامه۱۷۰۱ انجام می‌شود.
  • دو مذاکره در دو سطح در مصر جریان دارد

    قاهره؛ میزبان مذاکرات‌ آتش‌بس در غزه

    دنیای‌اقتصاد: نیروهای اسرائیلی در حالی همچنان به کوبیدن غزه و مناطقی در جبالیا (شمال) و «عبسان الکبیره» (جنوب) مشغول است که همزمان «دو مذاکره» در دو سطح متفاوت در مصر جریان دارد: یکی، میان فتح و حماس برای بازگشایی گذرگاه مرزی رفح که گفته شده این دیدارها همچنین درخصوص مدیریت امور نوار غزه شاهد تحولات مثبت مهمی بوده است. با این حال، چند کشور عربی هم برای تشکیل کمیته‌ای برای مدیریت نوار غزه حمایت خود را اعلام کردند. دوم، مذاکراتی برای آغاز آتش‌بس در غزه. «نضال المغربی» در گزارش خود در رویترز نوشت، دو منبع حماس گفتند، رهبران این گروه روز یکشنبه با مقامات امنیتی مصر برای آتش‌بس در غزه گفت‌وگو کردند و بنیامین نتانیاهو هم به دنبال انجام گفت‌وگوهای امنیتی است.
    دوشنبه، ۱۲ آذر ۱۴۰۳
  • فرماندهی دموکرات‌ها به‌دست چه کسی می‌افتد؟

    ایالت رئیس‌جمهورساز کجاست؟

    دنیای‌اقتصاد: رقابت‌ها برای به‌دست گرفتن افسار الاغ در حزب دموکرات‌ها از چند ماه پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری آغاز شده بود. اگر از سال۲۰۱۶، افسار فیل‌ها (نماد جمهوری‌خواهان) دست ترامپ بوده اما بایدن هیچ‌گاه رهبر مطمئنی برای به‌دست گرفتن افسار الاغ (نماد دموکرات‌ها) به‌حساب نمی‌آمد.
  • با پیشروی «تحریرالشام»، جنگنده‌های روسی و قوای سوری وارد عمل شدند

    تکفیری‌ها زیر ضرب

    منابع ارتش سوریه در دومین روز از بمباران شدید شمال سوریه با هدف عقب راندن تروریست‌ها از حلب، روز یکشنبه شهر ادلب را هدف قرار دادند. ارتش سوریه و متحدش (روسیه) می‌گویند مخفیگاه‌های گروه‌های تروریست را هدف قرار داده‌اند و حمله به غیرنظامیان را تکذیب می‌کنند. منابع ارتش سوریه نیز گفتند که آن دسته از نیروهای سوری که از شهر عقب‌نشینی کرده بودند، اکنون در حال تجدید قوا هستند و نیروهای کمکی نیز برای کمک به ضدحمله اعزام شده‌اند.از سوی دیگر، ساکنان حلب دیروز یکشنبه گفتند، تروریست‌ها با خودروهای دارای زره‌های دست‌سازدر خیابان‌های منتهی به شهر حلب رژه می‌رفتند.
  • توقف کمک‌رسانی به غزه

    الجزیره: کادر درمان مستقر در بیمارستان ناصر در غزه می‌گویند حملات اسرائیل موجب شهادت دو کودک و زخمی شدن مادر و دیگر اعضای خانواده‌اش شده است. این در حالی است که «آنروا» اعلام کرد که کمک‌رسانی به غزه از گذرگاه «کرم ابوسالم» را به‌دلیل نگرانی‌های امنیتی متوقف کرده است. در اردوگاه آوارگان جبالیا در شمال غزه هم در یک حمله ۴۰فلسطینی جان خود را از دست دادند. نیروهای اسرائیلی همچنین ۱۵فلسطینی را در کرانه باختری اشغالی دستگیر کردند. شاخه نظامی جنبش جهاد اسلامی فلسطین هم با انتشار تصاویری از هدف قرار دادن مقر فرماندهی ارتش رژیم صهیونیستی در مرکز نوار غزه خبر داد. همزمان، منابع خبری از یورش شهرک‌نشینان صهیونیست به روستاهای «الطبقه» و «طاواس» واقع در جنوب شهر الخلیل در کرانه باختری خبر دادند و به سمت منازل فلسطینی شلیک کردند.
  • منتقدی که رئیس‌شد

    نیویورک‌تایمز: دونالد ترامپ نامزد اف‌بی‌آی را مشخص کرد. رئیس‌جمهور منتخب آمریکا روز شنبه گفت که می‌خواهد کریستوفر ای.رای، مدیر اف‌بی‌آی را برکنار و کش پاتل، منتقد تندرو این دفتر را جایگزین او کند؛ فردی که خواستار تعطیلی دفتر مرکزی همین آژانس در واشنگتن و برکناری مدیر آن بود. تلاش ترامپ برای انتخاب پاتل، در پاسخ به ناکامی وی در نامزدی مت گیتز برای دادگستری بوده است. پاتل جزو افرادی است که اصطلاحا جزو طرفداران معتقد به وجود دولت پنهان در آمریکا هستند. او بخشی از خواسته‌های ترامپ را برای مبارزه با دولت پنهان پیاده خواهد کرد.
  • اسرائیل آتش‌بس را نقض کرد

    العربی الجدید: رژیم صهیونیستی که از زمان برقراری آتش‌بس بارها به شکل‌های مختلف آن را نقض کرده، دیروز نیز با حمله هوایی و توپخانه‌ای به ۲نقطه در جنوب لبنان این توافق را نقض کرد. ارتش رژیم صهیونیستی در ساعات پایانی شنبه و بامداد دیروز یکشنبه با توپخانه خود شهرک «الخیام» در جوب لبنان را هدف قرار داد. برای اولین‌بار از زمان برقراری آتش‌بس، یک فروند پهپاد این ارتش نیز در ارتفاع پایین بر فراز بیروت و ضاحیه جنوبی پرواز کرد. جنگنده‌های رژیم صهیونیستی بامداد دیروز یکشنبه هم حمله هوایی را علیه شهرک «یارون» انجام دادند و توپخانه ارتش این رژیم نیز اطراف «ارنون الشقیف» در جنوب لبنان را هدف قرار داد.
  • تظاهرات در تفلیس

    پولیتیکو: پنج‌شنبه گذشته «ایراکلی کوباخیدزه» نخست‌وزیر گرجستان پس از انتقاد پارلمان اروپا از انتخابات اخیر این کشور که به ادعای آن «نه آزاد بود و نه عادلانه»، از تعلیق مذاکرات پیوستن به اتحادیه اروپا خبر داد. از بعد از آن، هزاران معترض به خیابان‌ها ریختند و پلیس گرجستان با استفاده از ماشین‌های آب‌پاش، گاز اشک‌آور و اسپری فلفل برای سرکوب تظاهرات اقدام کرده است. این اعتراضات در پی اعلام دولت تفلیس در توقف مذاکرات پیوستن به اتحادیه اروپا تا ۲۰۲۸ شکل گرفته است.
  • برگزاری نشست سران خلیج فارس

    دیروز یکشنبه چهل و ژنجمین اجلاس سران کشورهای حاشیه خلیج فارس در کویت برگزار شد. در این اجلاس در مورد مسائل نظامی، اقتصادی و امنیتی منطقه از جمله مسائل غزه، یمن و سوریه و لبنان مذاکره شد. ولیعهد عربستان یکی از کسانی بود که به گرمی مورد استقبال امیر کویت قرار گرفت.
  • نئوم؛ شهری که از جان کارگران بالا می‌رود

    پادشاهی خون و توسعه

    شهر نئوم، یکی از جنجالی‌ترین شهرهایی است که پروژه آن در عربستان در حال ارتقا است. این پروژه پر سر و صدای عربستانی‌ها، جنجال‌هایی هم همراه خود داشته است؛ از جمله مفقود شدن و از دست رفتن جان کارگران. گویی این پروژه دوم اعراب است که توسعه را به قیمت خون کارگران پیش می‌برند؛ درست مانند جام جهانی قطر که ساخت‌و‌ساز استادیوم‌های آنها مورد انتقاد شدید جوامع حقوق بشری قرار گرفت. حالا ریزینگ هل و کیت واگنر در مجله نیشن، در یادداشتی به شهر نئوم پرداخته‌اند که در زیر می‌خوانیم.
    یکشنبه، ۱۱ آذر ۱۴۰۳
  • شاهین‌های ترامپ به‌دنبال شکار چین هستند

    پکن به ‌دنبال در پشتی

    یکی چین را «تهدید وجودی» نامید. دیگری خواستار «تلاش کل جامعه» برای مقابله با چین شد و دو بار از سوی پکن تحریم شد. سومین نفر مدعی شد که ارتش چین «به‌طور خاص برای شکست دادن ایالات متحده آمریکا تمرین کرده است.» کابینه پیشنهادی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، مملو از به‌اصطلاح شاهین‌های ضدچینی است که جاه‌طلبی خود را برای رویارویی با رقیب ابرقدرت برتر آمریکا در تقریبا هر حوزه سیاستی، از اقتصاد گرفته تا امنیت آشکار کرده‌اند. به گزارش سی‌ان‌ان، اما بر خلاف مراسم تحلیف قبلی ترامپ در ۸سال پیش، رهبران چین ممکن است با رویکرد تقابل‌آمیزتر غافلگیر نشوند.
  • تجهیزات نظامی روسی تا دو روز دیگر در پایگاه حمیمیم خواهند بود

    ۴۸ ساعت سرنوشت‌ساز

    تروریست‌های«هیئت تحریر الشام» و یک ناظر جنگ روز جمعه (۹ آذرماه) خبر حمله این گروه به شهر حلب را اعلام کردند. این اقدام می‌تواند بار دیگر جنگ داخلی در این کشور را با شدتی که در سال‌های گذشته مشاهده نشده بود، دوباره شعله‌ور کند. «رجا عبدالرحیم» در گزارش ۳۰نوامبر در نیویورک‌تایمز نوشت، به گفته «دیده‌بان حقوق بشر سوریه» مستقر در بریتانیا، تروریست‌های تکفیری از جمله «هیئت تحریرالشام»، روز جمعه در حمله ای غافلگیرانه «بیش از نیمی از حلب» را به کنترل خود درآوردند. رسانه‌های مستقل سوریه تصاویر و ویدئوهایی از تروریست‌های در محله‌های حلب و در میدان‌های معروف به اشتراک گذاشتند که در حال رقص و پایکوبی بودند. به نوشته گزارشگر نیویورک‌تایمز، اما رسانه‌های دولتی سوریه این روایت را به چالش کشیده و گزارش دادند که ارتش سوریه گروه‌هایی از «تروریست‌ها» را که در حال فیلم‌برداری از داخل چندین محله حلب بودند، دستگیر کردند تا ثابت کنند که ادعای تروریست‌های پوچ است و ارتش همچنان کنترل را در دست دارد.
  • محمود عباس با فشار کشورهای عربی جانشین خود را معرفی کرد

    تجلی «فتوح» در قلب «فتح»

    «محمود عباس»، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین «روحی فتوح» را نامزد کرده است تا در صورتی که به‌دلیل وضعیت نامناسب سلامتی نتواند به سمت خود ادامه دهد، وی عهده‌دار امور شود. «مت ناشد» در گزارش ۳۰نوامبر برای الجزیره نوشت، با ادامه جنگ اسرائیل در غزه – و جان‌باختن بیش از ۴۴ هزار نفر و مجروح شدن و گرسنگی کشیدن بسیاری دیگر- انتقادها از عباس و ریاست جمهوری او افزایش یافت. عباس، ۸۹ساله که همچنین رهبری سازمان آزادی‌بخش فلسطین (PLO) را بر عهده دارد، در سال۲۰۰۵، یک سال پس از مرگ یاسر عرفات، به‌عنوان رئیس تشکیلات خودگردان انتخاب شد.
  • تهدید ترامپ، نخست‌وزیر کانادا را راهی آمریکا کرد

    و ناگهان مارالاگو

    دنیای‌اقتصاد: تهدید دونالد ترامپ در یک پست در شبکه اجتماعی خودش موسوم به تروث سوشال، مبنی بر بالا بردن تعرفه کالاهای کانادایی، مکزیکی و چینی، نخست‌وزیر کانادا را راهی خانه ترامپ کرد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، دو مقامی که مستقیما از این دیدار مطلع بودند، گفتند که پس از تهدید ترامپ مبنی بر تحمیل تعرفه به کالاهای کانادایی، جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا جمعه‌شب برای دیدار با دونالد جی.ترامپ، رئیس جمهور منتخب به مارالاگو در فلوریدا رفت. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا دوشنبه تهدید کرد تا زمانی که کانادا و مکزیک، مواد مخدر به‌ویژه فنتانیل را کنترل نکنند، یا اجازه عبور مهاجران را به مرزهای آمریکا بدهند، ۲۵درصد تعرفه بر واردات از کانادا و مکزیک اعمال خواهد کرد.
  • فاجعه گرسنگی در غزه

    سما: دفتر دولتی اطلاع‌رسانی در غزه اعلام کرد که ملت فلسطین به مرحله فاجعه‌باری از گرسنگی رسیده‌اند. این دفتر در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ملت فلسطین به مرحله فاجعه‌باری از گرسنگی و رنج و مشکلات رسیده‌اند. ما خواهان مداخله برنامه جهانی غذا هستیم. رژیم اشغالگر به سیاست گرسنگی ادامه داده و تمام گذرگاه‌های منتهی به نوار غزه را می‌بندد.» این دفتر اعلام کرد برنامه جهانی غذا با توزیع آرد موجود در انبارهای خود مخالفت می‌کند؛ گویی که عمدا به دنبال ادامه بحران است. پیش از این برنامه جهانی غذا اعلام کرده بود که تمام نانوایی‌ها در مرکز نوار غزه به‌دلیل کمبود تجهیزات و کمک‌ها بسته شده‌اند. برنامه جهانی غذا اعلام کرد نان در بیشتر موارد تنها غذایی بود که خانواده‌های غزه می‌توانستند به آن دست یابند و اکنون حتی دیگر به نان هم دسترسی ندارند. ارتش رژیم صهیونیستی نزدیک به ۲ماه است که با اجرای طرحی که به «طرح ژنرال‌ها» معروف شده، مناطق مختلف شمال نوار غزه را در محاصره قرار داده است.
  • وزیر روسی به دیدار «اون» رفت

    کی‌سی‌ان‌ای: «آندری بلوسوف»، وزیر دفاع روسیه در جریان ملاقات با رهبر کره‌شمالی بر تمایل ۲کشور متحد برای گسترش مناسبات خودشان تاکید کرد. بلوسوف گفت کره‌شمالی یکی از معدود کشورهایی است که سیاست خارجی مستقلی را دنبال می‌کند. بلوسوف در جریان گفت‌وگو با «نو کوانگ چول» وزیر دفاع کره‌شمالی در پیونگ‌یانگ گفت: پیمان مشارکت راهبردی جامع بین روسیه و کره‌شمالی با هدف کاهش خطر جنگ جدید در شرق آسیا است. کیم جونگ اون هم در این دیدار تاکید کرد که تصمیم اخیر قدرت‌های غربی برای اجازه دادن به کی‌یف برای حمله به داخل روسیه با سلاح‌های غربی محکوم است و گفت که این یک «مداخله مستقیم نظامی در درگیری» است. رهبران روسیه و کره شمالی در ماه ژوئن یک معاهده مشارکت راهبردی امضا کردند که هر ۲کشور را موظف می‌کند در صورت وقوع حمله به دیگری «بدون تاخیر» کمک نظامی ارائه و به‌طور مشترک با تحریم‌های غرب مخالفت کنند. در این دیدار، مسکو از پیونگ‌یانگ برای شرکت در رژه پیروزی در میدان سرخ در ۹مه دعوت کرده است.
  • تعیین نماینده آمریکا برای آتش‌بس

    الاخبار: ارتش آمریکا از ورود ژنرال «جاسپر جفرز» به بیروت برای بر عهده گرفتن ریاست کمیته نظارت بر آتش‌بس در لبنان خبر داد. او ریاست کمیته نظارت و اجرای سازوکار آتش‌بس میان اسرائیل و لبنان را به همراه «آموس هوکشتاین» مشاور ارشد رئیس‌جمهور آمریکا بر عهده خواهد داشت. طبق اعلام سنتکام، هوکشتاین به‌عنوان رئیس مشترک غیرنظامی کمیته نظارت بر آتش‌بس تا تعیین یک رئیس غیرنظامی دائمی فعالیت خواهد کرد. جفرز پس از ورود به بیروت با «جوزف عون» فرمانده ارتش لبنان دیدار و گفت‌وگو کرد. عون در این دیدار گفت: «توافق آتش‌بس، خروج ارتش اسرائیل را شرط کرده بود، اما دشمن ابتکار عمل را نقض کرد و شروع به هدف قرار دادن مردم کرد و این موضوع اگر ادامه پیدا کند، اجازه نخواهد داد که ارتش لبنان ماموریت خود را انجام دهد و در جنوب مستقر شود.»
  • تظاهرات در گرجستان به خشونت کشیده شد

    نووستی: پلیس ضد شورش گرجستان یک‌بار دیگر از آب پر فشار علیه معترضان به نتایج انتخابات این کشور و متفرق کردن آنها از خیابان‌های تفلیس استفاده کرد. ماموران همچنین یکسری دستگیری‌ها انجام دادند؛ اما تعداد دقیق دستگیر‌شدگان مشخص نیست. با این حال، وزارت کشور گرجستان اعلام کرد که ۴۳ نفر بازداشت شده‌اند. این وزارتخانه همچنین در بیانیه‌ای اعلام کرد برخی از تظاهرات کنندگان در تلاش برای شکستن موانع فلزی بیرون پارلمان بودند که در نتیجه درگیری با پلیس، ۳۲افسر مجروح شدند. اعتراضات مخالفان روز پنج‌شنبه پس از آن آغاز شد که «ایراکلی کوباخیدزه»، نخست‌وزیر گرجستان تصمیم خود را مبنی بر تعلیق بررسی موضوع آغاز گفت‌وگوها درباره عضویت گرجستان در اتحادیه اروپا تا سال۲۰۲۸ اعلام کرد. انتخابات پارلمانی در گرجستان در ۲۶ اکتبر برگزار شد. بر اساس گزارش کمیسیون مرکزی انتخابات، حزب حاکم «رویای گرجستانی» ۵۳.۹۳درصد آرا را به‌دست آورد. چهار حزب اپوزیسیون نیز وارد مجلس شدند که در مجموع ۳۷.۷۸درصد آرا را کسب کردند.
    شنبه، ۱۰ آذر ۱۴۰۳
  • وضعیت حلب حاصل طرح ترکی-روسی یا طرح آمریکایی؟

    پشت پرده درگیری‌ها در شمال سوریه

    دنیای اقتصاد: درگیری‌ها در حلب وارد چهارمین روز خود شده است و از شب گذشته اخبار ضد و نقیضی از ورود تروریست‌ها به این شهر گزارش می‌شود؛ اینکه چرا شمال سوریه همزمان با اجرای آتش‌بس بین لبنان و اسرائیل متشنج شد، پرسشی است که ذهن بسیاری را درگیر کرده است.
  • با وجود نقض‌های چندباره، آتش‌بس همچنان در لبنان برقرار است

    لبخند بیروت به آرامش

    آتش‌بس شکننده بین اسرائیل و حزب‌الله تا حد زیادی در دومین و سومین روزهای خود (پنج شنبه و جمعه برابر با ۸ و ۹ آذرماه) در لبنان ادامه داشت؛ هرچند برخوردهای نظامی میان دو طرف در روز پنج‌شنبه ادامه یافت و اسرائیل دست به حملاتی زد که نقض آتش‌بس محسوب می‌شد. آتش‌بس سحرگاه چهارشنبه ۷آذرماه برقرار شد. «آرون باکسرمن»، «یوان وارد» و دیگران در گزارش ۲۹نوامبر در نیویورک‌تایمز نوشتند، به‌رغم تبادل آتش بین دو طرف توافق اما به نظر نمی‌رسید که هیچ یک از طرفین نزاع - اسرائیل یا حزب‌الله - مایل به بازگشت فوری به نبردهای تمام‌عیار باشند. با این حال، ارتش لبنان که قرار است نقش مهمی در اجرای آتش‌بس ایفا کند، بعدازظهر پنج‌شنبه اسرائیل را به نقض «چندین باره» آتش‌بس متهم کرد.
  • با تشدید حملات تکفیری‌ها در سوریه، اسد به مسکو سفر کرد؛

    مارپیچ جنگ در شام

    به دنبال حملات گروه‌های تکفیری به مناطقی از سوریه، بشار اسد در سفری اعلام‌نشده به مسکو رفت و نتیجه این دیدار بمباران مواضع «هیئت تحریرالشام» توسط نیروهای هوایی روسیه و سوریه بود. ایران نیز نسبت به طرح آمریکایی-اسرائیلی برای شام هشدار داده است.
  • ترامپ چگونه می‌تواند روسیه را به سوی پایان جنگ در اوکراین سوق دهد؟

    «خار» کی‌یف در گلوی غرب

    بعد از دو سال که جنگی گسترده دامنگیر اوکراین شده است، امروز به ناگاه به نظر می‌رسد تغییرات چشمگیری در میدان نبرد قابل‌مشاهده است، از جمله اینکه پیشروی فرسایشی روسیه در خاک اوکراین، ضعف شدید و عمیق از نظر تعداد نفرات و روحیه نیروهای اوکراین را در خطوط نبرد آشکار کرده است. این امر در نهایت می‌تواند به فروپاشی خطوط اوکراین منجر شود؛ اما شاید آنچه بیش از همه قابل ‌لمس است، پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا و بی‌صبری و تاکید او بر پایان‌ دادن به جنگ اوکراین است. نگرانی اصلی آن است که ترامپ بخواهد یک توافق فاجعه‌بار را بر اوکراین تحمیل کند.
    جمعه، ۰۹ آذر ۱۴۰۳
  • اکونومیست از مذاکرات اروپا با پوتین گزارش می‌دهد؛

    بهترین گزینه میان توافق‌های بد برای اوکراین

    دنیای اقتصاد: این هفته نشریه اکونومیست دو مجلد داشت که بر این اساس سرمقاله جلد ویژه اروپا، به موضوع «دستیابی به توافق با پوتین و معنی آتش‌بس برای اوکراین» پرداخته است.