شماره روزنامه ۶۰۱۱
|
آرشیو روزنامه شماره ۵۹۸۵ دنیای اقتصاد

اخبار دنیا - روزنامه شماره ۵۹۸۵

  • عصر سرگردانی در سرزمین‌های اشغالی

    دنیای اقتصاد-گروه دنیا: «ناتاشا هال» در دهه۱۹۸۰ در آرلینگتون ویرجینیا بزرگ شد. مادرش که اصالتا اهل اردن بود، حسابدار بانک جهانی بود. پدرش که از کهنه‌سربازان جنگ ویتنام و زیست‌شناس دریایی بود، در آژانس حفاظت از محیط زیست کار می‌کرد. در طول تابستان، آنها گاهی اوقات به دیدار خانواده مادرش در اردن می‌رفتند. در سال۱۹۹۶، در پی توافق اسلو، آنها توانستند از کرانه باختری بازدید کنند. هال که در آن زمان سیزده ساله بود، درباره اشغال این سرزمین شنیده بود؛ اما از محدودیت‌های آشکار و معمولی بر زندگی فلسطینیان شگفت‌زده شد. او به یاد می‌آورد که افرادی را می‌دید که در ایست‌های بازرسی با دست‌هایشان روی سر و رو به دیوار صف کشیده بودند. زمانی که حملات ۱۱سپتامبر اتفاق افتاد، او در اولین هفته تحصیل در کالج بود. با توجه به آنچه هال قبلا از جهان می‌دانست، او ترسید که ایالات متحده در پاسخ به آن چه خواهد کرد. او تصمیم گرفت سیاست خارجی مطالعه کند. مدت کوتاهی پس از فارغ التحصیلی، او به خاورمیانه رفت و تا ۲۰سال بعد در آنجا ماند.
  • تنش‌های فزاینده در کرانه باختری

    دنیای‌اقتصاد: ناپدید شدن و مرگ یک نوجوان اسرائیلی که جسدش روز شنبه در کرانه باختری پیدا شد، به شورش‌های مرگبار شهرک‌نشینان اسرائیلی در روستاهای فلسطینی دامن زد و تنش‌ها را در اراضی اشغالی بیش از پیش تشدید کرد. «آرون باکسرمن»، «کریستوفر شوتزه» و «جولیا جیکوبز» در گزارش ۱۳آوریل در نیویورک‌تایمز نوشتند، شهرک‌نشینان روز جمعه موجی از خشونت‌های اوباش را در یک روستای فلسطینی در نزدیکی رام‌الله به راه انداختند و روز شنبه پس از اعلام مقامات اسرائیلی مبنی بر پیدا شدن جسد «بنیامین آچیمیر»، دست کم دو روستا را مورد حمله قرار دادند. پلیس اسرائیل گفت بنیامین، ۱۴ساله، صبح روز جمعه یک شهرک کشاورزی در کرانه باختری را برای گله‌داری گوسفند ترک کرده بود؛ اما دیگر برنگشت. نیروهای اسرائیلی جسد او را روز شنبه در نزدیکی شهرک «مالاچی هاشالوم» در مرکز کرانه باختری پیدا کردند. یک مقام امنیتی اسرائیل گفت که دومین روز ناآرامی در روستای نزدیک رام‌الله، المغیر و روستای فلسطینی دیگر به نام دوما آغاز شد. این مقام افزود: «شهرک‌نشینان اسرائیلی که برخی از آنها مسلح بودند وارد روستاها شدند.» گزارش‌ها حاکی از آن است که شهرک‌نشینان تیراندازی کرده‌اند.
  • پایان برتری زود‌هنگام ترامپ بر بایدن

    دنیای‌اقتصاد: بر اساس نظرسنجی جدید نیویورک‌تایمز و کالج سیه‌نا، جو بایدن تقریبا برتری زودهنگام دونالد جی.ترامپ را از بین برده است. درحالی‌که نشانه‌هایی مبنی بر اینکه پایگاه دموکرات‌ها تردیدهایی درباره جهت‌گیری کشور، اقتصاد و سن او داشت، هم‌اینک به نظر می‌رسد که آنها پشت سر رئیس‌جمهورشان جمع شده‌اند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، بایدن و ترامپ اکنون تقریبا برابر هستند و ترامپ ۴۶درصدی نسبت به بایدن ۴۵درصدی، برتری اندک دارد.
  • قطر به‌مثابه یک« قدرت عاریه‌ای»

    دیانا گالیوا/محقق کالج سن آنتونی، دانشگاه آکسفورد ترجمه: محمدحسین باقی
    کتاب «قطر: رویکردهای یک قدرت عاریه‌ای» به قلم دیانا گالیوا، محقق کالج سنت آنتونی، دانشگاه آکسفورد، در سال۲۰۲۲ به نگارش درآمده و از سوی انتشارات راتلج منتشر شده است. این کتاب پارامترهای رشد سیاسی قطر را با بسط یک نظریه‌ جایگزین قدرت؛ یعنی قدرت «عاریه‌ای» توضیح می‌دهد. نویسنده نشان می‌دهد که چگونه ظهور قطر به‌عنوان یک قدرت منطقه‌ای را می‌توان صرفا با ظرفیت آن به‌عنوان یک کشور «عاریه‌ای»غنی از گاز توضیح داد. با استفاده از قطر به‌عنوان یک مطالعه‌ موردی تجربی از نظریه «قدرت عاریه‌ای»، خوانندگان بینشی درباره تعامل قطر با بازیگران غیردولتی (اسلام سیاسی، قبایل، رسانه‌ها، ورزش و دیگران) برای حفظ قدرتش به‌دست می‌آورند که به قطر اجازه می‌دهند نفوذ کاملا تثبیت‌شده بازیگران غیردولتی را به‌دلیل ماهیت فراملی‌شان «به عاریت بگیرد». مورد قطر نشان‌دهنده توانایی یک دولت برای ایجاد رابطه‌ «حامی – پیرو» با بازیگران غیردولتی، غلبه بر محدودیت‌های تعیین‌شده بر اساس اندازه یا قدرت نظامی برای به‌دست آوردن نفوذ بین‌المللی است. این کتاب به‌صورت پاورقی در روزهای زوج در روزنامه «دنیای‌اقتصاد» منتشر می‌شود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر