عملیات تروریستی در کنیا

حسین موسوی: شاید یکی از خونین‌ترین گروگانگیری‌های تاریخ در دنیا به نام کشور کنیا ثبت شده باشد. جایی که در آن ۱۴۷ نفر کشته و تعدادی نیز زخمی شدند. روز پنج‌شنبه ۴ نفر از افراد مسلح که گفته می‌شود عضو گروه الشباب بوده‌اند وارد دانشگاهی در شهر «گاریسا» در کنیا می‌شوند و پایان این گروگانگیری ۱۴۷ کشته به همراه داشته است. به گزارش رویترز، افراد مسلح وابسته به گروه افراطی الشباب با ورود به دانشگاهی در شهر گاریسا موجب مرگ ۱۴۷ نفر می‌شوند. این حمله حدود ۱۵ ساعت به طول می‌انجامد و در نهایت با مرگ ۴ گروگانگیر این حمله خاتمه می‌یابد.

گزارش‌ها حاکی است که اول صبح پنج‌شنبه ۴ فرد مسلح با کمربندهای انفجاری وارد دانشگاه شهر گاریسا می‌شوند و دانشجویان این دانشگاه را به گروگان می‌گیرند. نیروهای امنیتی کنیا پس از اینکه از موضوع اطلاع پیدا می‌کنند دانشگاه را به محاصره خود در می‌آورند و به تبادل آتش با گروگانگیران می‌پردازند. این در حالی بود که بنا به گفته شاهدان عینی افراد گروه تروریستی «الشباب» توانسته‌اند تا ساعت‌ها حملات ارتش و نیروهای امنیتی کنیا را دفع کنند و به مقابله با این نیروها بپردازند. یکی از مسوولان کنیایی می‌گوید که در این حمله دست‌کم ۱۴۷ نفر کشته و ۷۹ تن نیز زخمی شده‌اند. گفته می‌شود حال برخی از مجروحان این حادثه وخیم است.

گروه «الشباب» تاکنون دست به گروگانگیری‌های خشونت‌باری زده است. این گروه در سال ۲۰۱۳ نیز در یک گروگانگیری خونین در مرکز خرید شهر نایروبی تعداد زیادی از شهروندان این شهر را گروگان گرفته بود و در نهایت نیز با کشته شدن گروگانگیران و برخی از گروگان‌ها غائله خاتمه یافت. در این حمله ۶۷ نفر به دست افراد مسلح کشته شدند.

ایالات‌متحده اما پس از اعلام خبر گروگانگیری در دانشگاه گاریسا، ضمن همدردی با مردم و دولت کنیا اعلام کرد واشنگتن حاضر است برای مبارزه با گروه «الشباب» به این کشور کمک کند. مقامات کنیایی می‌گویند عامل این حمله شخصی به نام «محمد محمود» است که برای دستگیری وی جایزه ۲۱۵ هزار دلاری تعیین کرده‌‌اند. سی‌ان‌ان در گفت‌وگو با «جوزف ان کایسری»، وزیر کشور کنیا از قول وی می‌نویسد که روز پنج‌شنبه یک روز غمبار برای مردم این کشور بوده است. این حمله به لحاظ میزان تلفات، پس از حمله تروریستی به سفارت آمریکا در سال ۱۹۹۸ در نایروبی که نزدیک به ۲۰۰ تن در آن ماجرا کشته شدند، یکی از بزرگترین رشته عملیات‌ تروریستی در این کشور به حساب می‌آید. وزیر کشور کنیا می‌گوید پس از این حمله، الشباب که یک گروه تروریستی سومالیایی است، مسوولیت این حمله را به عهده گرفته است. منابع خبری می‌گویند که مردان مسلحی که وارد دانشگاه شدند ابتدا چندین نفر از دانشجویان و کارمندان آنجا را کشته و سپس اقدام به گروگانگیری می‌کنند. «اورو کنیاتا»، رئیس‌جمهوری کنیا نیز پس از این حادثه ضمن محکوم کردن این حمله گفت: «لحظه حساسی برای همگان در همه‌جای کشور فرا رسیده است تا ضمن مراقبت و هوشیاری و با یاری کردن در شناسایی دشمنان‌مان، بتوانیم آنها را شکست دهیم.» برخی منتقدان رئیس‌جمهوری کنیا اعتقاد دارند که وی نتوانسته است امنیت مرزهای کشورش را تامین کند. برخی شاهدان عینی درباره حمله گروه الشباب مدعی شده‌اند که گروگانگیران هر شخصی را که غیرمسلمان بوده به اتاقی دیگر می‌برده‌اند و با یک گلوله آنها را از پا در می‌آورده‌اند. «جوئل آیورا»، یکی از شاهدان عینی این حادثه می‌گوید آنها هر کسی را که غیر هم‌کیش بودند، می‌کشتند. فرانس پرس گزارش می‌دهد گروگانگیران ابتدا افراد را بر اساس مذهب‌شان تفکیک و سپس مسلمانان را آزاد کردند. «جافت مولا»، یکی از دانشجویان شهر گاریسا در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه می‌گوید که در لحظه حمله افراد مسلح به خوابگاه دانشگاه، آنها خواب بوده‌اند. او می‌افزاید: «با صدای انفجاری از خواب برخاستم. همگان در حال فرار بودند تا جای امنی را پیدا کنند.» مولا می‌گوید که او خوش‌شانس بوده که توانسته پیش از اینکه رگبار گلوله‌ها شدت پیدا کند، خود را از روی فنس‌ها به بیرون بیندازد. «دنیس اوکاری»، خبرنگار شبکه خبری «NTV» می‌گوید که برای ساعت‌های طولانی ارتش کنیا و افراد مسلح به روی هم آتش گشودند. او اضافه می‌کند که در برخی از لحظات نیز از درون دانشگاه صدای انفجارهای مهیب به گوش می‌رسید. «اوکاری» می‌گوید در پی این تبادل آتش برخی دانشجویان توانستند از دانشگاه فرار کنند. برخی از آنها سینه‌خیز از دانشگاه فرار کرده‌اند. رئیس‌جمهوری کنیا می‌گوید که بزرگترین ضعف دولت وی کمبود مرزبان در مرزهایش با سومالی است. سومالی خاستگاه گروه تروریستی الشباب است و شهر گاریسا نیز در ۹۰ کیلومتری مرز سومالی قرار دارد.

رئیس‌جمهوری کنیا پس از این حادثه تروریستی اعلام کرد که کشورش ۱۰ هزار سرباز تازه‌نفس در مرزهای سومالی به کار خواهد گرفت. همچنین وی تاکید کرد که دولتش قصد دارد تا با جذب نیروی بیشتر پلیس بتواند این خلأ موجود را پر کند.

دانشگاه گاریسا ۸۱۵ دانشجو دارد که در سال ۲۰۱۱ تاسیس شده است.