گروه بین‌الملل- بانک مرکزی ایالات متحده سرانجام پس از هفته‌ها نوسان شدید بازارها در هفته گذشته نرخ تنزیل را ۵/۰درصد کاهش داد و به ۷۵/۵درصد رساند.اقدام بانک مرکزی در حالی صورت گرفت که بازارها انتظار کاهش نرخ بهره را حتی زودتر از موعد مقرر داشتند.

اما بانک مرکزی ایالات متحده که هنوز نگران تورم است ترجیح می‌دهد کاهش نرخ بهره آخرین اقدامی باشد که به آن توسل می‌جوید. البته مقامات بانک مرکزی در بیانه‌ای که منتشر کردند به بازارها دلگرمی دادند با اینکه نرخ رشد اقتصادی با آهنگ متعادل در حال رشد است اما بانک هر اقدامی که برای آرام کردن بازارها لازم باشد، انجام می‌دهد.

منظور بیانیه بانک کاهش نرخ بهره هست که تاکنون در مقابل آن مقاومت کرده است.از همین رو ابتدا بانک مرکزی پول به سیستم بانکی تزریق کرد، سپس نرخ تنزیل را کاهش داد. در سومین مرحله بانک مرکزی به بانک‌های بزرگ پول قرض داد تا بتوانند به مشتریان متقاضی وام، به راحتی وام دهد.

با این همه ۶۳اقتصاددان در پاسخی که برای نظر سنجی رویتر ارسال کرده‌اند، معتقدند بانک مرکزی آمریکا نرخ بهره را حداقل ۲۵/۰درصد کاهش خواهد داد تا ثبات را به بازارها بازگرداند.در چین بانک مرکزی این کشور در کمال تعجب و در زمانی که بانک‌های مرکزی در سراسر دنیا یا نرخ بهره را کاهش دادند و یا آن را ثابت را نگهداشتند، نرخ بهره را به منظور مهار تورم افزایش داد.به این ترتیب نرخ بهره در چین از ۸۴/۶درصد به ۰۲/۷درصد رسید. گزارش هزینه مصرف کنندگان در ماه ژوئیه که ۶/۸۵درصد افزایش داشت، دلیل اصلی انگیزه بانک برای افزایش نرخ بهره بود و به نظر می‌رسد دولت در نظر داشته است تا افزایش بیش از حد شاخص‌ها در بازار سهام را هم کنترل کند.در ژاپن بانک مرکزی این کشور نرخ بهره را افزایش نداد، انتظار می‌رفت بانک مرکزی در جلسه هفته گذشته مقابل آن مقاومت کند.از همین رو ابتدا بانک مرکزی پول به سیستم بانکی تزریق کرد، سپس نرخ تنزیل را کاهش داد. در سومین مرحله بانک مرکزی به بانک‌های بزرگ پول قرض داد تا بتوانند به مشتریان متقاضی وام، به راحتی وام دهد.

در ژاپن بانک مرکزی این کشور نرخ بهره را افزایش نداد، انتظار می رفت بانک مرکزی در جلسه هفته گذشته نرخ بهره را افزایش دهد اما آشفتگی و ناآرامی بازارهای سهام باعث شد تا بانک مرکزی ژاپن فعلا دست نگهدارد. گمانه‌زنی‌ها حاکی از آن است که بانک مرکزی اروپا هم قصد ندارد نرخ بهره را افزایش دهد، هرچند اوایل اوت مقامات بانک از احتمال افزایش نرخ بهره سخن گفتند. نوسان شدید بازارهای سهام در هفته‌های اخیر، فعلا باعث توقف افزایش نرخ بهره در سراسر جهان شده است. موسسه کانتری واید فاینشنال، بزرگ‌ترین موسسه اعتباری خصوصی که در هفته‌های اخیر در آستانه ورشکستگی بود و خود این موضوع، نگرانی در بازارها را افزایش داده است، کمک ۲میلیارد دلاری از بانک مرکزی دریافت کرد.

بانک با این اقدام در نظر دارد تا اعتماد به وضعیت مالی موسسات مالی اعتباری و بانک‌ها را افزایش دهد. علاوه بر این بانک به سه موسسه دیگر هم پول قرض داد. کارشناسان البته معتقدند، نفس این کار اشاره به وخامت اوضاع دارد. هفته گذشته قیمت نفت تحت تاثیر آشفتگی بازارها قرار گرفت و تنزل یافت. ترس از تاثیر ناآرامی بازارها به رشد اقتصاد جهان، از دلایل تنزل قیمت نفت بود. قیمت هر بشکه نفت خام برنت که اوایل ماه اوت به ۷۷ دلار رسیده بود در ۲۲ اوت به ۷۰/۶۸ دلار برای هر بشکه رسید. در مکزیک تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماه دوم سال ۸/۲درصد افزایش داشت و خبر از افزایش رشد اقتصادی در این کشور داد.