روندهااقتصاد جهان در هفتهای که گذشت
چین تیماردار اقتصاد آمریکا
باهره دامغانی- از اقتصاد آمریکا اخبار خوشی به گوش میرسد. رشد تولید ناخالص داخلی این کشور براساس گزارش وزارت بازرگانی به ۴/۳درصد در سه ماه دوم امسال رسیده است که رشدی فراتر از انتظار و پیشبینی اقتصاددانان را نشان میدهد. البته این خبر خوش از آنجا که ممکن است موجب افزایش نرخ بهره شود و افزایش در نرخ بهره، بر بهره وامهای Subprime تاثیر بگذارد و هرگونه افزایشی بر بهره این وامها، مشکل بازار مسکن ایالاتمتحده را از آنچه هست بدتر میکند لزوما خبر خوبی تلقی نمیشود. این ترس باعث شد تا سرمایهگذاران والاستریت از خبر رشد اقتصاد آمریکا خوشحال نشوند و در عوض ناپایداری و تزلزل بر بازارها حاکم شود، به خصوص که اخبار مربوط به بازار مسکن چندان رضایتبخش نیست.
خرید و فروش و معامله در بازار مسکن تقریبا ساکن است و در ماه ژوئن بار دیگر تنزل یافت اما قیمتها ثابت ماند، در ماه ژوئن فروش خانههای موجود، ۸/۳درصد کاهش پیدا کرد که ۴/۱۱درصد کمتر از میزان معاملات فروش در سال قبل بود. همچنین آمار و ارقام منتشر شده از سوی وزارت بازرگانی حاکی از کاهش هزینه مصرفکنندگان در بخش مسکن در ماههای آوریل تا ژوئن است. نرخ رشد هزینه مصرفکنندگان از ۲/۴درصد در سال قبل به ۳/۱درصد تقلیل یافته است که رشدی محتاطانه را به علت مبهم بودن چشمانداز اقتصادی کشور نشان میدهد.
اما در بریتانیا نرخ رشد تولید ناخالص داخلی کشور ۸/۰درصد در سه ماه دوم افزایش یافت و در واقع نرخ رشد اقتصادی را در مجموع سال تا ماه ژوئن ۳درصد از سال قبل سریعتر کرده است. به دلیل سرعت رشد اقتصادی بریتانیاست که بانک مرکزی این کشور هشدار داده است که نرخ بهره را در این کشور به منظور مهار تورم بار دیگر افزایش خواهد داد.
سفارشهای جدید برای کالاهای صنعتی در منطقه یورو ۷/۱درصد در ماه مه افزایش یافت. در لهستان بانک مرکزی این کشور نرخ بهره را در جلسه ۲۵ ژوئیه بدون تغییر باقی گذاشت. نرخ بهره در این کشور ۵/۴درصد است. تورم در استرالیا ۱/۲درصد گزارش شده است و احتمال افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی را افزایش داده است.
و اما صندوق بینالمللی پول پیشبینیهای خود را درباره رشد اقتصاد جهان در سالجاری را افزایش داد. افزایش رشد اقتصادی در چین، هند و روسیه، ممکن است اقتصاد ایالات متحده را تقویت کند. صندوق برای اقتصاد جهان رشد اقتصادی ۲/۵درصد امسال و سال آینده پیشبینی میکند که نسبت به پیشبینی قبلی صندوق در ماه آوریل افزایش خوشبینانهای را نشان میدهد. در ماه آوریل، صندوق پیشبینی کرد که اقتصاد جهان امسال ۹/۴درصد رشد تجربه خواهد کرد. همچنین به اعتقاد صندوق، چین در سال جاری رشد اقتصادی ۲/۱۱درصدی خواهد داشت و برای اولین بار نقش مهمی در رشد اقتصاد جهان ایفا خواهد کرد.به این ترتیب چین، هند و روسیه نیمی از رشد ۲/۵درصدی اقتصاد جهان را به دوش خواهند کشید. اما تصویر پیشرو چندان هم مشعشع نیست. فشارهای تورمی همراه رشد اقتصادی خواهند بود و مسوولیت بانکهای مرکزی را برای مهار آن افزایش میدهد.
ارسال نظر