مهمانی از آن‌سوی آتلانتیک

گروه بین‌الملل- گردون براون دیروز برای اولین بار به عنوان نخست‌وزیر انگلستان وارد آمریکا شد.

شب گذشته گردون براون پس از ورود به خاک آمریکا در کمپ دیوید مهمان رییس‌جمهور آمریکا بود. این اولین باری است که گردون براون پس از تکیه زدن بر صندلی نخست‌وزیری انگلستان با جرج بوش دیدار می‌کند. تنها یک ماه پس از تصاحب این سمت، گردون براون برای اثبات وفاداری خود به روابط دوستانه انگلستان و آمریکا راهی این کشور شده است. عکس از آرشیو

پیش از این، وقایع و اظهارات یک ماه گذشته به وسیله برخی اشخاص با نفوذ در کابینه براون باعث شده بود تا برخی کارشناسان سیاسی بر این نظر باشند که روابط بسیار صمیمانه بین انگلستان و آمریکا که در زمان تصدی تونی بلر میان این دو کشور شکل گرفته بود به پایان رسیده است.

اولین نشانه این روند در روزهای اول نخست‌وزیری گردون براون به هنگام انتصاب مارک مالوچ براون به یکی از پست‌های عالی رتبه وزارت خارجه مشاهده شد. مالوچ براون پیش از آن به علت مشاجره با جان بولتون و دیگر مقامات عالی رتبه آمریکا بر سر جنگ عراق شهرت یافته بود. مارک مالوچ همچنین پس از عضویت در کابینه براون گفت: آمریکا و انگلستان دیگر کمر به کمر یکدیگر حرکت نخواهند کرد.

پس از مارک مالوچ نوبت به یکی از متحدان اصلی گردون براون رسید تا ضربه‌ای دیگر- هرچند نحیف- به روابط تنگاتنگ آمریکا و انگلستان وارد کند. داگلاس الکساندر که پس از آغاز نخست‌وزیری گردون براون علاوه بر وزارت توسعه بین‌الملل به عنوان مدیر امور انتخاباتی بارون منصوب شده بود، چندی پیش طی سخنرانی در واشنگتن با زبانی طعنه آمیز اظهار داشت اقدامات بین‌المللی و قدرت نرم در قرن ۲۱ موثرتر از اقدامات یکجانبه گرایانه و حملات نظامی به مناطق مختلف است.

این سخنرانی توسط بسیاری از تحلیلگران به عنوان اقدامی برای ایجاد فاصله میان لندن و واشنگتن شناخته شد.

بازتاب اظهارات الکساندر چنان گسترده و تعجب‌برانگیز بود که به گزارش فایننشال تایمز سفیر انگلستان در آمریکا، دیوید منینگ، برای جلوگیری از ایجاد هرگونه تنش میان روابط این دو کشور بلافاصله با کاندولیزا رایس تماس گرفت و تلاش کرد اظهارات الکساندر را

توجیه کند.

با توجه به وجود نشانه‌های بارزی از عدم یکپارچگی کابینه براون در حمایت از روابط ویژه میان انگلستان و آمریکا، به نظر می‌رسد نخست‌وزیر جدید انگلستان قصد برافروختن متحدان آمریکایی خود را ندارد. در آستانه سفر خود به واشنگتن براون گفت که روابط میان انگلستان و آمریکا همچون همیشه قدرتمند باقی خواهد ماند.

وی روابط دو کشور را روابطی استوار بر ارزش‌های مشترک همچون آزادی، ایجاد فرصت و اهمیت افراد توصیف کرد و اظهار داشت: «به خاطر ارزش‌هایی که با یکدیگر در اشتراک داریم، روابط میان انگلستان و آمریکا نه تنها قدرتمند است، بلکه می‌تواند در سال‌های آینده قدرتمندتر نیز بشود.»

پیش از این وزیر خارجه جدید انگلستان، دیوید میلیبند در نخستین سخنرانی رسمی خود گفت آمریکا همچنان متحد اصلی انگلستان باقی خواهند ماند. وی عزم دولت جدید برای همکاری با دولت جرج بوش را استوار توصیف کرد.

با این حال به نظر می‌رسد گردون براون در سفر خود به آمریکا نیم نگاهی هم به افکار عمومی در انگلستان داشته باشد.

براون می‌داند که رابطه ویژه تونی بلر با جرج بوش برای نخست‌وزیر سابق انگلستان بسیار گران تمام شد. افکار عمومی انگلستان دیدگاهی منفی نسبت به روابط صمیمانه با آمریکا دارند، و در حالی که احتمال برگزاری زودهنگام انتخابات انگلستان در بهار سال آینده بیش از پیش محتمل به نظر می‌رسد و با آگاهی از اینکه جرج بوش ۱۸ ماه دیگر کاخ سفید را ترک خواهد کرد، شاید گردون براون صلاح انتخاباتی خود را در فاصله گرفتن از واشنگتن ببیند.

پیش‌بینی می‌شود براون و بوش در دیدارهای خود مسائلی همچون جنگ عراق و افغانستان، پرونده هسته‌ای ایران، فقر جهانی و تغییرات آب و هوایی را مورد بحث و بررسی قرار دهند. همچنین قرار است امروز گردون براون با بان کی مون دبیر کل سازمان ملل دیدار کند و سپس با بررسی اهداف هزاره به ایراد سخنرانی در سازمان‌ملل بپردازد.