باهره دامغانی - افزایش رشد اقتصادی فراتر از انتظار وال‌استریت و نیز شاخص منفی اعتماد مصرف‌کنندگان موجب سقوط شاخص‌های مهم وال‌استریت در روز جمعه شد.

به گزارش رویتر از نیویورک روز جمعه وزارت بازرگانی ایالات متحده وضعیت رشد اقتصادی کشور را در سه ماه دوم امسال منتشر کرد که براساس آن تولید ناخالص داخلی آمریکا ۴/۳درصد رشد داشته است. اقتصاددانان انتظار رشد ۴/۳ درصدی برای همین دوره داشتند. برای بازار افزایش رشد اقتصادی دو رویه دارد. وجه اول آن‌که مثبت است می‌تواند جنبه اعتمادبخشی برای بازارها درباره رشد اقتصاد به‌رغم افزایش هزینه انرژی در ماه‌های اخیر داشته باشد و وجه منفی آن که در روز جمعه بازارها را ناآرام و مشوش ساخت، احتمال افزایش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی آمریکاست.

یکی از تحلیلگران بازار معتقد است، در روزهای اخیر به نظر می‌رسد هم محتاط شده‌اند، زیرا یک مجموعه عواملی که چندان به‌هم ارتباطی ندارند، از آن رو که تعیین‌کننده جهت بازار شده‌اند، موجب نگرانی و ناآرامی بازار شده‌اند. در واقع بازار می‌تواند با نرخ بهره بالاتر از ۷۵/۵درصد هم کار کند اما موضوع اصلی در حال حاضر اعتبار و افزایش بهره وام‌های sub prime و نیز تامین هزینه ادغام و خرید شرکت‌های کوچک است. به همین دلیل در روزهای اخیر شاخص نوسانات مبادلات شیکاگو که به شاخص سوییت۵۰۰ معروف است روز جمعه به بالاترین حد خود از آوریل ۲۰۰۳ تاکنون رسید.

شاخص داوجونز در روز جمعه ۲۰۸ واحد یا ۵۴/۱درصد از دست داد و به عدد ۱۳۲۶۵ رسید که کاهش ۱۰۴ واحد فقط در نیم ساعت آخر روز جمعه اتفاق افتاد. با این همه برخی تحلیلگران می‌گویند اگرچه داوجونز در روز جمعه روز تلخی را با ۲۰۸ واحد کاهش تجربه کرد، اما هنوز می‌توان گفت این یک سقوط بزرگ نیست. بازارها همواره نشیب و فراز دارند. این بخشی از یک فرآیند است. شاخص سهام استاندارد - اندپورز ۲۴ واحد یا ۶۰/۱درصد از دست داد و به واحد ۱۴۵۸ رسید و شاخص سهام تکنولوژی نزدک با از دست دادن ۳۷واحد یا ۴۳/۱درصد به رقم ۲۵۶۲ رسید.

برای کل هفته شاخص سهام داوجونیز ۵۸۶واحد یا ۲۳/۴درصد از دست داد و به این ترتیب بدترین هفته خود را در پنج سال اخیر سپری کرد. شاخص سهام استاندارد اندپورز ۷۵واحد یا ۹۰/۴درصد از دست داد و به واحد ۱۴۵۸رسید و شاخص سهام تکنولوژی نزدک دفاتر خود را برای هفته با ۱۲۵واحد یا ۶۶/۴درصد ضرر بست.

در لندن نیز شاخص FTSE لندن بدترین هفته را از ژانویه ۲۰۰۳ تاکنون سپری کرد. آشفتگی در بازار اعتبارات، رونق بازار ادغام شرکت‌‌ها را تحت تاثیر قرار داده است. در روز جمعه شاخص FTSE، ۵۸/۰درصد از دست داد. شاخص CAC-۴۰ فرانسه و داکس آلمان به ترتیب ۵۵/۰درصد و ۷۶/۰درصد ضرر کردند. همچنین در ژاپن شاخص سهام نیکی روز جمعه را تحت تاثیر تنزل روز پنج‌شنبه وال‌استریت ۴۱۸واحد یا ۴/۲درصد از دست داد.

پارسال بازارهای مالی، کمپانی‌ها و مشتریان جملگی از فواید و منافع نرخ بهره پایین بهره‌مند شدند و به راحتی پول درآوردند و باعث ونق و افزایش خرج کردن شد، حال اگر نرخ بهره در اثر رونق اقتصادی ایالات متحده افزایش یابد و دسترسی به اعتبارات محدود شود، بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی متوقف می‌شود و این نگرانی است که سرمایه‌گذاران را در دو روز پنج‌شنبه و جمعه محتاط و نگران ساخت.