خطر «پس از رکود»در اقتصاد جهانی

گری بکر برنده جایزه نوبل اقتصاد درسال ۱۹۹۲و استاد اقتصاد دانشگاه شیکاگو. هشدار برنده نوبل اقتصاد به برنانکه

خطر افزایش تورم را جدی بگیرید

مونا مشهدی رجبی- در روزهای اخیر اخبار متفاوتی در مورد بهبود اوضاع اقتصادی آمریکا و سپری شدن روزهای سخت اقتصادی به گوش می‌رسد، ولی همگان بر‌این باورند تزریق‌های چند هزار میلیاردی دولت آمریکا به اقتصاد برای پایان دادن به‌این روند بیمار گونه تاثیرات مخرب خود را برجای گذاشته است.

بسیاری از اقتصاددانان معتقدند بعد از‌اینکه روند رشد به اقتصاد آمریکا بازگشت مشکل افزایش تورم در کشور‌ایجاد می‌شود و دست اندرکاران اقتصادی آمریکا به خصوص رییس فدرال رزرو ‌این کشور باید از هم اکنون سیاست‌های لازم برای مقابله‌این رشد ر ا اتخاذ و اجرا کند. گری بکر برنده نوبل اقتصادی در سال ۱۹۹۲ میلادی و یکی از اساتید برجسته اقتصاد در دانشگاه‌های آمریکا معتقد است بن برنانکه رییس فدرال رزرو در مقابل فشارهای سیاسی سر تسلیم فرود می‌آورد و از افزایش نرخ بهره بانکی برای مقابله با افزایش تورم در ماه‌های آتی امتناع می‌کند. عدم افزایش به موقع نرخ بهره بانکی در آمریکا سبب می‌شود تا مشکل تورم در‌این کشور با سرعتی بیشتر از برآوردهای قبلی رشد کند و خود زمینه ساز بحرانی دیگر شود. گری بکر که هم اکنون استاد دانشکاه شیکاگو است هشدار داد که بعد از اصلاح اقتصاد دنیا خطر بزرگی اقتصاد دنیا را تهدید می‌کند که‌این خطر بزرگ تورم فزاینده است‌. زمینه‌ایجاد‌این خطر بزرگ را میلیاردها دلاری فراهم کرد که در جریان بحران اقتصادی به بخش‌های مختلف اقتصاد آمریکا تزریق شد. از طرفی افزایش ذخیره بانک‌ها در فدرال رزرو آمریکا نیز یکی دیگر از زمینه های مهم در رشد تورم است‌. بکر اعلام کرد برنانکه ابزارهای لازم برای مقابله با‌این مشکل را در اختیار دارد‌. وی می‌تواند با فروش اوراق قرضه فدرال رزرو به جای خرید آن باعث کاهش نقدینگی در جامعه شود یا‌اینکه طرح توسعه اعتبارات صندوق فدرال رزرو که برای مقابله با بحران اجرا شده بود را متوقف کند و برنامه‌ای در جهت عکس آن برای جذب نقدینگی اجرا کند. ولی ‌این طرح‌ها زمانی می‌تواند مانع از افزایش مشکل اقتصادی شود که به‌ موقع و پیش از عمیق شدن مشکل تورم اجرا شود‌.بکر ادامه داد: از مارس سال ۲۰۰۸۵ میلادی تاکنون فدرال رزرو گام‌های محکمی ‌را برای مقابله با بحران اقتصادی برداشته است طرح‌هایی که قرار است اجرای آنها از ابتدای اکتبر متوقف شود، ولی سوال ‌این جا است که اگر هزینه اولیه متوقف کردن ‌این طرح‌ها کاهش نرخ بازسازی اقتصادی باشد وی حاضر است آن را اجرا کند و در مقابل دست‌اندرکاران سیاسی کشور قرار گیرد‌. سیاستمداران آمریکا از ماه‌ها قبل خبر از اتمام بحران اقتصادی داده‌اند و اعلام کردند به زودی اقتصاد آمریکا با نرخ مثبت رشد می‌کند‌.

بکر معتقد است برنانکه برای مقابله با بحران اقتصادی طرح‌های مناسب را اجرا می‌کند، ولی طرح‌ها قدرت لازم را نخواهد داشت، چون در آغاز موجب توقف روند رشد اقتصادی خواهد شد‌. برنانکه رییس فدرال رزرو آمریکا پیش از‌این اوضاع اقتصادی آمریکا را رو به رشد قلمداد کرده بود، ولی تاکید کرد که دست‌اندرکاران اقتصادی و مردم آمریکا نباید در برآورد رشد و اصلاح اقتصادی زیاده روی کنند و انتظارات دور از دسترسی از اقتصاد داشته باشند‌. برنانکه در مصاحبه اخیر خود با شبکه پی بی اس گفت: « فدرال رزرو آمریکا مسوولیت دارد تا از اقتصاد حمایت کند و از ‌این طریق مانع از ‌ایجاد بحرانی دیگر شود‌. پیش‌بینی می‌شود در سال‌ آینده میلادی اقتصاد دنیا با رکود دیگری روبه‌رو خواهد شد و مقابله با آن بسیار مهم است‌. در راستای تحقق‌این هدف سیاست‌های مالی متناسب با شرایط اقتصادی تدوین می‌شود و اجرای برنامه‌هایی که در یک سال گذشته نتوانست زمینه‌ساز رشد اقتصاد شود متوقف می‌شود‌.‌» رییس فدرال رزروآمریکا با حمایت از طرح تزریق دولت به اقتصاد تاکید کرد تزریق به اقتصاد باید تا انتهای سال ادامه یابد و نمایان شدن آثار رشد اقتصادی در‌این کشور را نمی‌توان نشانه بازسازی اقتصاد‌این سرزمین دانست. وی با تاکید بر‌این نکته که فدرال رزرو آمریکا کاملا غیر‌سیاسی عمل می‌کند، گفت‌: «فدرال رزرو آمریکا آژانسی دولتی است‌. اما در تصمیم‌گیری‌های خود ضمن در نظر گرفتن سیاست‌های اقتصادی دولت کاملا مستقل عمل می‌کند. زمانی که بانک مرکزی یک کشور سیاست‌های پولی و مالی خود را با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی جامعه اجرا کند و تصمیمات سیاسی را در آن دخیل نداند می‌تواند زمینه را برای کاهش نرخ تورم و افزایش نرخ رشد اقتصادی فراهم کند.»

گری بکر در انتهای سخنرانی خود اعلام کرد برنانکه در جریان بحران خوب عمل کرد اگر چه در بخشی از مراحل تعلل کرده بود و دیر وارد میدان شد‌. ولی باید در نظر داشته باشد که ‌این اشتباه را تکرار نکند و دوباره با دیر وارد میدان شدن موجب وخیم شدن اوضاع اقتصادی نشود.