اسرائیل دستور تخلیه به مناطق جنوبی لبنان داد؛

تهدید حزب‌الله به پاسخ سخت علیه تل‌آویو

شماره روزنامه: ۶۵۲۱ تاریخ چاپ: شماره خبر: ۴۲۵۷۱۸۷ دنیا

دنیای اقتصاد : اسرائیل حملات هوایی شدیدی را از پنج‌شنبه‌شب (۱۴اسفند) به حومه‌ جنوبی بیروت که تحت کنترل حزب‌الله است، انجام داد. انفجارهای شدید باعث شد آسمان شب همچون روز روشن شود. این حملات همچنان ادامه دارد. مقامات اسرائیلی اعلام کردند که ۲۶ موج حمله به مراکز فرماندهی و انبارهای سلاح حزب‌الله انجام داده‌اند. پیش از این، ارتش اسرائیل به ساکنان چهار منطقه‌ بیروت، از جمله مناطق مجاور فرودگاه، دستور داده بود که برای حفظ امنیت خود به سمت شرق و شمال حرکت کنند. «سنا خان» در گزارش دیروز جمعه برای «مدرن دیپلماسی» نوشت، در پاسخ، حزب‌الله اوایل دیروز جمعه پیامی به زبان عبری منتشر کرد و از اسرائیلی‌های مستقر در فاصله‌ پنج‌کیلومتری مرز لبنان خواست تا منطقه را تخلیه کنند. این گروه، اسرائیل را به حمله به غیرنظامیان، تخریب زیرساخت‌ها و انجام عملیات اخراج متهم کرد. در این بیانیه آمده است: «تجاوز ارتش شما علیه حاکمیت لبنان و شهروندان امن، بی‌پاسخ نخواهد ماند.»

تهدید حزب‌الله به پاسخ سخت علیه تل‌آویو

وزارت بهداشت لبنان گزارش داد که در نتیجه حملات اسرائیل در هفته‌ای که گذشت ۱۲۳نفر کشته و ۶۸۳نفر زخمی شده‌اند؛ هرچند که بین غیرنظامیان و رزمندگان تمایزی قائل نشده است. تاکنون هیچ گزارشی از تلفات ناشی از حملات حزب‌الله در اسرائیل منتشر نشده است. لبنان اوایل هفته گذشته، زمانی که حزب‌الله به سمت اسرائیل آتش گشود، وارد درگیری‌های خاورمیانه شد و این امر باعث حمله دوباره اسرائیل با تمرکز بر حومه جنوبی بیروت و همچنین جنوب و شرق لبنان شد. اسرائیل همچنین به غیرنظامیان دستور داده که مناطق وسیعی از جنوب و شرق لبنان را تخلیه کنند. حملات اخیر نشان‌دهنده تشدید اوضاع است که پایگاه قدرت حزب‌الله در بیروت را هدف قرار می‌دهد. هشدارهای تخلیه در دو طرف مرز، فشارهای روانی و استراتژیک اعمال‌شده را برجسته می‌کند.  هشدار حزب‌الله به شهرهای مرزی اسرائیل، از یک‌سو نشان‌دهنده استراتژی بازدارندگی این گروه است و از سوی دیگر، نشان‌دهنده تشدید احتمالی اوضاع در صورت ادامه حملات است.

اگرچه این گروه در جریان درگیری ۲۰۲۴ با اسرائیل تضعیف شد، اما همچنان با ده‌ها هزار رزمنده و زرادخانه موشکی قابل‌توجه، بازیگری قدرتمند است. درگیری در لبنان اکنون تهدیدی برای گشودن جبهه بزرگ دوم در منطقه است و درگیری پرتنش خاورمیانه را پیچیده‌تر می‌کند. «لورا شارمن» و «اوگنیا یوسف» هم در گزارش دیروز جمعه در سی‌ان‌ان نوشتند، ارتش اسرائیل دیروز جمعه اعلام کرد که پنج‌شنبه شب «موج گسترده‌ای از حملات» را در بیروت انجام داده و مواضع حزب‌الله را هدف قرار داد. نیروهای ارتش اسرائیل اعلام کردند که مراکز فرماندهی و ساختمان‌های چند طبقه در پایتخت لبنان و همچنین تاسیساتی را که پهپادهای حزب‌الله برای حمله به اسرائیل در آن نگهداری می‌شدند، هدف قرار داده‌اند. به نوشته گزارشگران سی‌ان‌ان، در بیانیه ارتش اسرائیل آمده است: «قرار بود حزب‌الله از این مراکز فرماندهی برای پیشروی و انجام حملات متعدد علیه ارتش اسرائیل استفاده کند.» ارتش اسرائیل اعلام کرد که تاکنون ۲۶ موج حمله به منطقه ضاحیه لبنان، یک حومه عمدتا شیعه‌نشین در جنوب بیروت، انجام داده است. اسرائیل این حومه را «دژ» حزب‌الله می‌داند.

«آلیس کادی» و «دیوید گریتن» هم در روایت خود برای بی‌بی‌سی نوشتند، اسرائیل پس از دستور به صدها هزار نفر برای ترک حومه جنوبی شهر، حملات هوایی به بیروت را آغاز کرد. به دنبال دستور تخلیه، ترافیک در جاده‌های اصلی به سمت شمال و جنوب ایجاد شد. به گفته دولت لبنان، حداقل ۹۰ هزار نفر آواره شده‌اند. دستور اسرائیل پس از آن صادر شد که ارتش همچنین به همه ساکنان بخش بزرگی از جنوب لبنان در نزدیکی مرز اسرائیل گفت که پیش از حمله زمینی، آنجا را ترک کنند. گزارش‌ها حاکی از ورود تانک‌های اسرائیلی به بخش‌هایی از لبنان است. «محمد الخوزام» از جمله کسانی بود که بعدازظهر پنج‌شنبه در ترافیک گیر کرده بود و سعی داشت از حومه جنوبی بیروت فرار کند. او به بی‌بی‌سی گفت: «ما از بئر حسن می‌آیم. آنها [ارتش اسرائیل] هشدار دادند، به همین دلیل است که ما آنجا را ترک می‌کنیم». الخوزام، که اصالتا اهل سوریه است، به همراه همسر و فرزندانش به سمت شمال رفت. او لبنان را «کشور دوم» خود توصیف کرد.

یک زن دیگر که به سمت شمال رانندگی می‌کرد، گفت که فرزندانش در بیروت هستند و با او تماس گرفته و در مورد هشدار ترک حومه‌های چیاه، برج البراجنه، حاره حریک و حدث به او اطلاع داده‌اند. این در حالی است که آشپزخانه‌ها و پناهگاه‌های پایتخت هشدار داده‌اند که نمی‌توانند از تعداد زیاد افراد آواره پشتیبانی کنند. 

هواپیماهای اسرائیلی از روز دوشنبه، زمانی که این گروه در تلافی ترور رهبر عالی ایران، موشک‌ها و پهپادهایی را از مرز شلیک کرد، موجی از حملات را علیه حزب‌الله در حومه جنوبی بیروت، جنوب لبنان و دره بقاع شرقی انجام داده‌اند. روز چهارشنبه، شیخ نعیم قاسم، رهبر حزب‌الله، سوگند یاد کرد که این گروه «تا نهایت فداکاری و تا آخرین حد ممکن» با اسرائیل مقابله خواهد کرد و افزود: «ما تسلیم نخواهیم شد.»

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن