خاموشی توپخانه‌ها در جنوب شرق آسیا

شماره روزنامه: ۶۳۴۸ تاریخ چاپ: شماره خبر: ۴۲۰۰۲۴۵ دنیا

دنیای‌اقتصاد: به دنبال مرگبارترین درگیری نظامی در بیش از یک دهه اخیر، تایلند و کامبوج بر سر توقف درگیری‌ها از نیمه‌شب دوشنبه به توافق دست یافتند؛ مناقشه‌ای که تاکنون جان دست‌کم ۳۶ نفر را گرفته و صدها هزار غیرنظامی را مجبور به ترک خانه‌هایشان کرده است. این توافق در پی نخستین دیدار حضوری فومتام ویچایاچای، نخست‌وزیر موقت تایلند، و هون مانت، همتای کامبوجی او از زمان آغاز نبردها در ۶روز پیش حاصل شد.

 خاموشی توپخانه‌ها در جنوب شرق آسیا

 از روز پنج‌شنبه، نیروهای دو طرف در مرز مورد مناقشه، مواضع یکدیگر را به شدت کوبیده‌اند؛ حملاتی که با استفاده از جنگنده‌های هوایی و شلیک راکت همراه بوده است. اما آتش درگیری‌ها حتی در صبح روزی که رهبران قرار بود پای میز مذاکره بنشینند نیز خاموش نشد و صدای انفجارها همچنان از مناطق مرزی شنیده می‌شد. شرایط تنها از بعدازظهر و پس از آنکه رهبران تایلند و کامبوج در «پوتراجایا»، شهری نزدیک به پایتخت مالزی، دیدار خود را آغاز کردند، آرام گرفت.

این توافق شامل دو تعهد کلیدی دیگر است: برگزاری یک نشست غیررسمی در سطح فرماندهان نظامی منطقه در روز سه‌شنبه (امروز) و یک نشست جامع‌تر برای حل‌وفصل مناقشات مرزی در تاریخ ۴ اوت (۱۳ مرداد). این مذاکرات که در اقامتگاه رسمی «انور ابراهیم»، نخست‌وزیر مالزی برگزار شد، با میانجی‌گری مقامات مالزیایی و آمریکایی شکل گرفت. نقش‌آفرینی قدرت‌های بزرگ در این میانجی‌گری مشهود بود. با این حال،  دیپلمات‌های چینی به‌عنوان «ناظر» در جلسه حاضر بودند.

اهرم فشار واشنگتن مشخص بود؛ پرزیدنت ترامپ روز شنبه تهدید کرده بود تا زمان توقف کامل درگیری‌ها، هیچ‌گونه مذاکره تجاری با دو کشور انجام نخواهد شد؛ تهدیدی که البته نتوانست جلوی ادامه یافتن درگیری‌ها در روز یکشنبه و بامداد دوشنبه (دیروز) را بگیرد. این درحالی‌است که بی‌بی‌سی در پوشش خود نقش پر رنگ‌تری را به ترامپ داده و به زعم این رسانه: «تایلند و کامبوج پس از آنکه دونالد ترامپ تهدید کرد تا زمان توقف درگیری‌ها هیچ‌گونه توافق تجاری با آنها منعقد نخواهد کرد، بر سر آتش‌بس به توافق رسیدند».در واقع دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا با استفاده از اهرم فشار اقتصادی، نقش اصلی را در برقراری این آتش‌بس برای خود قائل و مدعی شد که تهدید او به توقف مذاکرات تجاری، دو کشور را پای میز مذاکره کشانده است. 

ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
دنیای اقتصاد را بعنوان منبع مورد اعتماد خود به گوگل معرفی کنید افزودن