پرزیدنت شورشی؟

در این راستا پلیس کره‌‌‌جنوبی روز چهارشنبه به دفتر یون‌سوک‌یول، رئیس‌‌‌جمهوری این کشور یورش برد و در عمل فاز جدیدی از تحقیقات را کلید زد. عنوان «شورش» می‌تواند تبعات سنگینی برای رئیس‌‌‌جمهور این کشور داشته باشد. در یک جلسه استماع پارلمان، جونگ‌‌‌چونگ‌‌‌رائه، قانون‌‌‌گذار از حزب مخالف دموکرات گفت: «پلیس به دفتر رئیس‌‌‌جمهوری هجوم برده و آنجا را مورد بازرسی قرار داده است.» یونگ، رئیس کمیته پارلمانی است که به مسائل قضایی هم رسیدگی می‌‌‌کند. یک واحد تحقیقات ویژه پلیس که مسوول تحقیقات است، این حمله را تایید کرد و گفت که عملیات جست‌وجو و توقیف را در چندین دفتر دیگر نیز انجام داده است. در این عملیات، آژانس پلیس ملی کره، آژانس پلیس متروپولیتن سئول و گارد پلیس مجلس ملی حضور داشته‌‌‌اند.  مقامات، یون را از خروج از کشور منع کرده‌‌‌اند؛ زیرا دادستان‌‌‌ها و پلیس تلاش می‌کنند تا مشخص کنند که آیا او و حامیانش در ارتش و دولت هنگام دستور ورود سربازان به مجلس ملی دست به شورش زده‌‌‌اند یا خیر؟ دفتر یون بلافاصله برای اظهارنظر در دسترس نبود. یون نخستین ‌رئیس‌‌‌جمهور مستقرِ کره‌‌‌جنوبی‌ است که با تحقیقات کیفری روبه‌رو شده و اکنون با احتمال دستگیری در زمان ریاست‌جمهوری مواجه است. اپوزیسیون، یون را متهم به ارتکاب شورش کرده است که او نیروها را به مجلس فرستاد تا مانع از رای دادن قانون‌گذاران علیه حکومت نظامی شوند. اگر یون دستگیر شود، معلوم نیست تکلیف او به‌عنوان رهبر کشور چه خواهد شد. قانون اساسی فقط می‌گوید که وقتی رئیس‌‌‌جمهور به هر دلیلی قادر به انجام وظایف خود نباشد، نخست‌‌‌وزیر به‌عنوان یک رهبر موقت وارد عمل می‌شود. برخی از ناظران، تنها راه برکناری رئیس‌‌‌جمهوری کره‌‌‌جنوبی را استیضاح یا استعفای وی می‌‌‌دانند. مشخص نیست که آیا اپوزیسیون از حمایت کافی قانون‌گذاران حزب حاکم، موسوم به قدرت مردمی، برای تصویب لایحه استیضاح برخوردار است یا خیر؟ نخستین تلاش آنها در روز شنبه، زمانی که حزب قدرت مردمی، رای‌‌‌گیری را تحریم کرد، شکست خورد؛ چراکه این لایحه حد نصاب لازم را برای رای‌‌‌گیری به دست نیاورد. روز چهارشنبه، هان داک‌سو، نخست‌‌‌وزیر کره‌‌‌جنوبی به دلیل ناتوانی رئیس‌‌‌جمهور در جلوگیری از اعلام حکومت نظامی عذرخواهی کرد. او در مجلس ملی چندین‌بار سرش را خم کرد و گفت: «من واقعا متاسفم و احساس گناه زیادی می‌‌‌کنم.»

تظاهرات بزرگی پس از اعمال حکومت نظامی آغاز شد و مردم خواستار برکناری و استیضاح یون شدند. ده‌ها هزار تظاهرات‌کننده روز شنبه در مقابل مجلس ملی تجمع کردند؛ زیرا یون از طرح استیضاح پس از تصمیم حزبش برای شرکت نکردن در رأی‌‌‌گیری جان سالم به در برد. اما خشم گسترده از اعلام حکومت نظامی یون هنوز فروکش نکرده و آینده او نامشخص است.

حزب خود او گفته است که او از اداره امور دولتی «کنار گذاشته شده است». این حزب درحالی‌که یون را از استیضاح نجات داد، اعلام کرد که برنامه این است که به خروج او از قدرت «نظم» بدهند. شین‌یونگ‌هائه، مقام وزارت دادگستری مسوول مراکز اصلاح و تربیت، در جلسه استماع پارلمان در روز چهارشنبه گفت که کیم‌یونگ‌هیون، وزیر دفاع سابق یون که به اتهام دست داشتن در شورش دستگیر شده بود، اواخر روز سه‌‌‌شنبه سعی کرد خود را بکُشد. شین گفت که کیم در حالی که در دستشویی زندان بود سعی کرد به زندگی خود پایان دهد اما وقتی نگهبانان برای متوقف کردن او وارد عمل شدند، از تلاش خود دست کشید. شین افزود که وضعیت کیم‌یونگ‌هیون پس از این حادثه پایدار بود. روسای آژانس پلیس ملی و پلیس کلان‌شهر سئول نیز روز چهارشنبه برای بازجویی در مورد نقش آنها در ۶ساعت حکومت نظامی که یک هفته پیش کره‌‌‌جنوبی را لرزاند، توسط بازرسان بازداشت شدند.