در هفته‌های اخیر، پرچم‌های اسرائیل بر فراز تپه‌هایی که برخی شهرک‌نشینان در دره اردن کرانه باختری ادعای مالکیت بر آن را دارند، برافراشته شده است و همین موضوع موجب نگرانی بسیاری از فلسطینی‌های محلی شده است؛ چراکه اعتقاد دارند ساکنان شهرک‌نشین به‌دنبال کنترل بیشتر بر این مناطق هستند.

برخی از شهرک‌نشینان قبل از انتخابات برای پیروزی ترامپ دعا کردند. یسرائیل مداد، فعال و نویسنده‌ای که از کنترل کرانه باختری حمایت می‌کند، درباره پیروزی ترامپ به رویترز گفت: «ما امیدهای زیادی داریم. ما حتی تا حدی به این امید زنده‌ایم.» اشغالگران، نامزدی ترامپ را در حالی جشن گرفتند که می‌دانند او افرادی را بر سر کار خواهد گذاشت که کاملا حامی اسرائیل هستند، از جمله مایک هاکبی، دیپلمات آمریکایی و یک مسیحی انجیلی که گفته است کرانه باختری تحت اشغال نیست. طی ماه گذشته، وزرای کابینه اسرائیل و حامیان شهرک‌نشینان که با میسیحیان راست‌گرای ایالات متحده روابط برقرار کرده‌اند، به‌طور فزاینده‌ای ایده «بازگرداندن حاکمیت» بر کرانه باختری را در فضای عمومی مطرح کرده‌اند. کابینه نتانیاهو هیچ تصمیم رسمی در این مورد اعلام نکرده است.

سخنگوی دفتر نتانیاهو از اظهارنظر درباره این ماجرا خودداری کرد. کابینه نتانیاهو به هیچ وجه مطمئن نیست که ترامپ از اقدامی حمایت کند که جاه‌طلبی راهبردی واشنگتن را برای دستیابی به یک توافق گسترده‌تر با عنوان آبراهام به خطر بیندازد. واشنگتن به‌دنبال عادی‌سازی رابطه اسرائیل با عربستان سعودی است و برای موضوع کرانه باختری دوست ندارد آن را با خطر روبه‌رو کند.

دنیس راس، مذاکره‌کننده سابق خاورمیانه در دولت‌های دموکرات و جمهوری‌خواه، بر اساس ارزیابی خود از ملاحظات سیاست خارجی ترامپ گفت: «تمایل ترامپ برای گسترش توافق‌نامه آبراهام اولویت اصلی خواهد بود.» وی گفت: «درصورتی‌که اسرائیل به‌طور رسمی کرانه باختری را الحاق کند، هیچ راهی وجود ندارد که سعودی‌ها به‌طور جدی به پیوستن به توافق فکر کنند.» الحاق کرانه باختری هرگونه امید به راه‌حل طرفداران دو دولتی در آمریکا را بر باد خواهد داد و همچنین تلاش‌ها را برای حل و فصل جنگ غزه که به لبنان هم سرایت کرده است، پیچیده خواهد کرد. ترامپ در اولین دوره ریاست‌جمهوری خود، سفارت آمریکا در اسرائیل را به بیت‌المقدس منتقل کرد و به موضع دیرینه واشنگتن مبنی بر غیرقانونی بودن شهرک‌ها پایان داد؛ اما در سال۲۰۲۰، طرح ترامپ برای ایجاد یک کشور فلسطینی در امتداد مرزهای موجود، تلاش‌های نتانیاهو برای حاکمیت اسرائیل بر این منطقه را از مسیر خود خارج کرد.

رئیس‌جمهور منتخب برنامه‌های خود را برای منطقه فاش نکرده است. کارولین لیویت، سخنگوی حال حاضر دولت انتقالی ترامپ به پرسش‌های مربوط به سیاست پاسخ نداد و تنها گفت که ترامپ صلح را از طریق قدرت در سراسر جهان بازخواهد گرداند. با وجود این، بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل یکی از برجسته‌ترین وزرای حامی شهرک‌نشینان در کابینه نتانیاهو، هفته گذشته گفت که امیدوار است اسرائیل بتواند در اوایل سال آینده با حمایت دولت ترامپ، کرانه باختری را الحاق کند. گانز قبل از انتخابات ۵نوامبر، جلسه دعا برای پیروزی ترامپ را در ویرانه‌های کلیسای قدیمی بیزانسی در شیلو برگزار کرد.

کرانه باختری، یک منطقه به شکل کلیه بوده که حدود ۱۰۰کیلومتر طول و ۵۰کیلومتر عرض آن است که از زمان تصرف آن توسط اسرائیل در جنگ خاورمیانه در سال۱۹۶۷، در قلب درگیری اسرائیل و فلسطین قرار داشته است. اکثر کشورهای غربی این منطقه را سرزمین اشغالی می‌دانند و شهرک‌سازی‌ها را بر اساس قوانین بین‌المللی غیرقانونی می‌دانند؛ موضعی که دادگاه عالی سازمان ملل در ماه ژوئیه تایید کرد. بر اساس برآوردهای سازمان ملل، با ایجاد اسرائیل در سال۱۹۴۸ حدود ۷۵۰هزار فلسطینی آواره شدند. اما گسترش شهرک‌های یهودی‌نشین که از زمان توافق صلح موقت اسلو در ۳۰سال پیش، در سراسر کرانه باختری رشد کرده، این منطقه را متحول و ناآرام کرده است. از زمان روی کار آمدن کابینه نتانیاهو با راست‌گرایان افراطی، مجموعه‌ای از اقدامات برای تحکیم موقعیت اسرائیل در کرانه باختری اجرا شده است.

 بسیاری از کسانی که تاکید بر کنترل بیشتر بر کرانه باختری دارند در یک تجمع، کلا‌ه‌های «MAGA» را بر سر دارند که خلاصه‌شده شعار ترامپ است: «آمریکا را شکوهمند کنیم.» بسیاری از وظایف مربوط به شهرک‌هایی که قبلا توسط ارتش انجام می‌شد به «اداره شهرک‌سازی» واگذار شده است؛ یک نهاد غیرنظامی که به‌طور مستقیم به وزیر دارایی اسموتریچ پاسخ‌گو است. در سال۲۰۲۴، نزدیک به ۶هزار هکتار جزء اراضی حکومت اسرائیل اعلام شده است؛ طبقه‌بندی‌ای که ساخت شهرک‌ها را آسان‌تر می‌کند. این مقدار از تملک برابر با نیمی از اشغالگری اسرائیل در سه دهه گذشته است. طبق یک تحلیل جداگانه از «پیس ناو»، حداقل ۴۳پایگاه جدید مهاجران در سال گذشته ایجاد شده است. در سال جاری میلادی نیز کابینه اسرائیل با ساخت جاده‌ها و پست‌های بازرسی به گسترش این شهرک‌سازی‌ها کمک کرده است.