روسیه دکترین واکنش هسته‌ای خود را با تهدید ویژه حملات دوربردی که از سوی اوکراین با آن مواجه است، تنظیم کرده است. نیروهای کی‌یف در هفته گذشته خرابی‌های فراوانی را به روسیه تحمیل کردند که چنین حملاتی می‌تواند بر تلاش‌های جنگی متعارف مسکو تاثیر داشته باشد. به گزارش الجزیره، دست راست رئیس‌جمهوری روسیه، معاون رئیس شورای امنیت ملی، دیمیتری مدودف، روز چهارشنبه در تلگرام نوشت: «ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه اخیرا دستورالعمل‌ها را درباره استفاده از سلاح هسته‌ای اصلاح کرده است.» وی نوشت: «پرتاب گسترده و عبور از مرز ما با تسلیحات هوافضای دشمن از جمله هواپیما، موشک و پهپاد تحت شرایط خاصی می‌تواند مبنایی برای استفاده از سلاح‌های هسته‌ای شود.» مدودف افزود: «تجاوز به روسیه توسط یک کشور فاقد سلاح هسته‌ای، اما با حمایت یا مشارکت یک کشور دارای سلاح هسته‌ای، یک حمله مشترک تلقی خواهد شد.»

این نمایه‌های تهدید دقیقا برای توصیف اوکراین طراحی شده‌اند که در سال۱۹۹۴ سلاح‌های هسته‌ای را کنار گذاشت، اما توسط کشورهای دارای سلاح هسته‌ای مانند بریتانیا، فرانسه و ایالات متحده حمایت می‌شود و استفاده از سلاح‌های غربی برای حمله به عمق روسیه را منع می‌کند و خط قرمز خود می‌داند. پوتین قبلا گفته بود که استفاده از این سلاح‌ها روسیه را در جنگ با ناتو قرار می‌دهد.

سخنان اخیر مقامات روسیه برای تجدید خطر حملات موشکی اوکراین ابراز شده است. اوکراین از پهپادهای ساخت خود برای حمله به مراکز لجستیکی روسیه استفاده کرده است و روز شنبه به روسیه یادآور شد که حتی بدون استفاده از موشک‌های کروز Storm Shadow، ساخت بریتانیا و موشک‌های تاکتیکی ارتش آمریکا (ATACMS)، می‌تواند دستاوردهای قابل توجهی داشته باشد. اطلاعات به‌دست آمده نشان می‌دهد که اوکراین با استفاده از پهپادهای ساخت خودش به تیخورستک در منطقه کراسنودار حمله کرده و انبار مهمات روسیه را هدف قرار داده است. ستاد کل اوکراین تخمین زده است که حمله به تیخورتسک موجب نابودی بیش از ۲۰۰۰تن مهمات روسی شده است. سرهنگ آنتس کیویسلگ، رئیس اطلاعات استونیایی گفت که حمله تیخورستک ممکن است برای ارتش روسیه سه‌ماه هزینه در پی داشته باشد.

نگرانی آژانس‌های اطلاعاتی آمریکا

آژانس‌های اطلاعاتی آمریکا می‌گویند اگر به اوکراینی‌ها اجازه استفاده از موشک‌های دوربرد آمریکا، بریتانیا و فرانسه، برای حمله به عمق روسیه داده شود، مسکو احتمالا با قدرت بیشتری علیه ایالات متحده و شرکایش، دست به حملات تلافی‌جویانه بزند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، ارزیابی اطلاعاتی که قبلا گزارش نشده بود، تاثیر موشک‌های دوربرد را بر روند درگیری نادیده می‌گیرد؛ زیرا اوکراینی‌ها در حال حاضر تعداد محدودی از تسلیحات را در اختیار دارند و مشخص نیست که چه تعداد موشک دارند.  بر اساس ارزیابی اطلاعاتی که روزنامه نیویورک‌تایمز منتشر کرد، تحلیلگران بر این باورند که حتی اگر اوکراین اجازه استفاده آزادانه از موشک‌های عرضه شده توسط غرب را داشته باشد، به‌دلیل تعداد محدود آنها تاثیر قابل توجهی بر درگیری نخواهد داشت.

علاوه بر این، پس از حملات اولیه، روسیه احتمالا عملکردهای حیاتی خود را به خارج از برد این موشک‌ها منتقل و دستیابی به اهداف نظامی را برای کی‌یف دشوارتر می‌کند. علاوه بر این، چنین تصمیمی یک قمار پرمخاطره خواهد بود؛ زیرا می‌تواند منجر به حملات «کشنده» به دارایی‌های نظامی ایالات متحده در سراسر جهان شود. بر اساس این ارزیابی، پاسخ‌های احتمالی روسیه می‌تواند «از اقدامات فزاینده خرابکاری و هدف قرار دادن تاسیسات در اروپا تا حملات بالقوه مرگبار به پایگاه‌های نظامی آمریکا و اروپا» باشد. مقامات آمریکایی بر این باورند که اگر مسکو تصمیم به انتقام بگیرد، احتمالا این کار را به‌صورت «پنهانی» انجام می‌دهد تا اینکه حملات آشکار داشته باشد و علتش هم کاهش خطر درگیری گسترده‌تر است.

 

اوکراین و غرب در مسیر باخت