ستون امنیت در خاورمیانه و مذاکرات صلح قبرس
تنها برنامه ما همان چیزی است که به مردم قبرس قول دادهایم، یعنی بهدنبال راهحلی تحت نظارت سازمان ملل، قطعنامههای شورای امنیت، با اصول و ارزشهای اروپایی بهعنوان مقدمه، هستیم. او البته آمادگی طرف یونانی قبرس را برای نشستن بر سر میز مذاکره و گفتوگو درباره حل مساله قبرس ابراز کرد و اطمینان داد که دولت همچنان از هر فرصتی برای از سرگیری مذاکرات استفاده خواهد کرد.کومبوس، وزیر امور خارجه قبرس نیز بر ضرورت مذاکرات معنادار برای حل مساله قبرس و اهمیت حل و فصل بر اساس چارچوب توافقشده یک فدراسیون دو منطقهای و دو جامعه با برابری سیاسی، همانطور که توسط قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل و با احترام کامل به اصول و ارزشهای اتحادیه اروپا تعریف شده است، تاکید کرد.
به باور او، هر راهحل دیگری در این قلمرو غیرقانونی است و یک سابقه خطرناک برای جامعه بینالمللی بهعنوان یک کل ایجاد میکند. نیکوزیا با تاکید بر نیاز همه طرفهای ذینفع به اراده واقعی برای حل مشکل قبرس تاکید دارد. دولت قبرس به یافتن ابتکاراتی که میتواند به ازسرگیری مذاکرات کمک کند، ادامه خواهد داد. در آخرین دیدار ریاستجمهوری قبرس جنوبی با گوترش دبیرکل سازمان ملل بر ادامه تلاشهای سازمان ملل برای از سرگیری مذاکرات حل مساله قبرس تاکید شده است. استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در امور قبرس نیز تاکید دارد ماریا آنجلا هولگوین، به تعامل خود با سایر ذینفعان مرتبط و تلاش برای یافتن زمینه مشترک ادامه میدهد.جورج گراپتریتیس، وزیر خارجه یونان نیز اولویتی را که یونان برای حل مشکل قبرس قائل است، مورد تاکید قرار داد و مدعی است رئیسجمهوری قبرس و رهبر ترکهای قبرس، فورا به میز مذاکره بازگردند.
مشکل قبرس همچنان اولویت اصلی سیاست خارجی یونان است و ما در تلاش هستیم تا رهبران ترک و یونانی قبرس به میز مذاکره برگردند. ما بهمنظور فعال کردن مکانیسم گفتوگو بین دو طرف، مرتبا با هم ارتباط برقرار میکنیم. موضع یونان روشن است. دو طرف باید بر اساس قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل درباره یک فدراسیون دو منطقهای بحث کنند. گفتوگو باید شروع و یک بحث سازنده انجام شود. ما در این ملاقات در این موضوع اتفاق نظر داشتیم که در موقعیت حساسی قرار داریم و باید از این فرصت برای حل مساله قبرس بهرهبرداری کنیم. طرف یونانی پیشبینی میکند که در چارچوب ابتکار نماینده شخصی دبیرکل سازمان ملل در قبرس، تماسها و گفتوگوهای بیشتر ادامه یابد تا زمینه برای مذاکرات طرفین مهیا شود. شکاف بین ماریا آنجلا هولگوین، فرستاده سازمان ملل و ارسین تاتار، رهبر ترکهای قبرس، زمانی که هر دو نارضایتی خود را علیه یکدیگر آشکار میکنند، بهطور فزایندهای آشکار شد.
هولگوین اعلام کرده «باید اعتراف کنم که از امتناع ارسین تاتار از موافقت با یک نشست سهجانبه شامل تاتار، کریستودولیدس و او متعجب شدم.» متعاقبا تاتار پاسخ میدهد از نشستن بر سر میزی که در آن یونانیهای قبرسی بهعنوان جمهوری و ترکهای قبرس در جایگاه یک جامعه طبقهبندی میشوند، خودداری میکند. او که جلسه با هولگوین را بهشدت مورد انتقاد قرار داد، تاکید دارد نمیتواند افکار عمومی را خانه به خانه بسنجد. او حق ندارد و مناسب نیست که به سراغ شدیدترین مخالفان برود و تحریک کند و نظم مستقر کشور را به چالش بکشد. اختلافات رهبر بخش ترکنشین قبرس با نماینده سازمان ملل در حالی است که ارسین تاتار، رهبر ترکهای قبرس و مصطفی آکینجی، رهبر سابق درباره مواضع خود درباره مشکل قبرس، بیانیههای انتقادی رد و بدل کردند.
آکینجی به انتقاد از خودداری تاتار از موافقت با یک نشست سهجانبه با «ماریا آنجلا هولگوین» نماینده سازمان ملل و رئیس جمهور کریستودولیدس پرداخت. به گفته او «برای سالها، دنکتاش رئیسجمهوراسبق سیاست خود را مبنی بر عدم انجام مذاکرات بدون بهرسمیت شناختن حاکمیت ما تعریف میکرد. سالهایی که بدون تشکیل جلسه سپری شد، تنها در خدمت یک هدف بود: «جمهوری قبرس تحت حاکمیت یونانیهای قبرس، به نمایندگی از کل جزیره، طبق قوانین بینالمللی، به عضویت اتحادیه اروپا درآمد.» آمریکا نیز تلاش دارد نقش بیشتری در موضوع قبرس ایفا کند. کریستودولیدس، رئیس جمهوری قبرس، در دیدار اخیرش با هیاتی از سناتورهای آمریکایی، نقش ژئواستراتژیک قبرس بهعنوان ستون همکاری، ثبات و امنیت در مدیترانه شرقی را مورد تاکید قرار داد و مقامات آمریکایی را در جریان آخرین تحولات مساله قبرس گذاشت.
قبرس و آمریکا اخیرا دستیابی طرفین به توافقنامه گفتوگوهای راهبردی را بهعنوان یک «لحظه تاریخی» یاد کرده و اعلام کردند که این گفتوگوها روابط بین دو کشور را در چندین بخش از جمله امنیت و سرمایهگذاری عمیقتر خواهد کرد. این تحول در جریان دیدار بین وزیر امور خارجه قبرس و وزیر امور خارجه آمریکا، در واشنگتن اعلام شد. بهگفته بلینکن این لحظه مهمی در روابط بین آمریکا و قبرس است. قبرس اکنون به فهرست 30کشوری میپیوندد که آمریکا با آنها گفتوگوی راهبردی را رسمی کرده است. رئیسجمهور قبرس، با اشاره به اینکه روابط دوجانبه قبرس با آمریکا به میزان قابل توجهی تقویت شده است، از حصول توافق برای نهادینهسازی گفتوگویهای راهبردی بین قبرس و آمریکا ابراز خرسندی کرد. به اعتقاد او، این توافق جایگاه بینالمللی قبرس را تقویت میکند و بهرسمیت شناختن آن بهعنوان یک شریک قابل اعتماد و با ثبات و همچنین ستون امنیت، همکاری و صلح در منطقه گستردهتر خاورمیانه را تقویت خواهد کرد.