نخستوزیر استعفا کرد
هائیتی در هرج و مرج کامل
پس از نشست جامائیکا، جایی که ایالتهای کارائیب خواستار انتقال سریع شدند، هنری -که از زمان ترور آخرین رئیسجمهور این کشور در سال۲۰۲۱ رهبری هائیتی را بر عهده داشت- در یک سخنرانی ویدئویی صحبت کرد. هنری گفت: «دولتی که من رهبری میکنم بلافاصله پس از تاسیس شورای [انتقال] استعفا خواهد داد. من از همه مردم هائیتی میخواهم که آرام بمانند و هر کاری که میتوانند برای بازگشت صلح و ثبات در سریعترین زمان ممکن انجام دهند.» رهبر سابق هائیتی در حال حاضر در قلمرو ایالات متحده در پورتوریکو گیر افتاده؛ زیرا تهدید باندها او را از بازگشت به خانه منع کرده است. یک مقام ارشد آمریکایی گفت که او آزاد است که در آنجا بماند یا به جای دیگری سفر کند؛ هرچند که امنیت در هائیتی باید بهبود یابد تا بتواند در بازگشت به خانه احساس راحتی کند.
اتحاد باندهایی که به دنبال جلب حمایت از مداخله پلیس خارجی به رهبری کنیا بودند که دولت او استدلال کرده بود برای برقراری نظم و برگزاری انتخابات ضروری است. اتحاد باندها، به رهبری جیمی موسوم به «باربیکیو چریزیر»، زمانی که هنری در اواخر فوریه کشور را ترک کرد، بهشدت تقویت شد؛ ولی هنری به دنبال جلب حمایت از مداخله پلیس خارجی تحت رهبری کنیا بود که دولتش استدلال کرده بود برای برقراری نظم در انتخابات ضروری است. آنها هشدار داده بودند، درصورتیکه هنری که پس از ترور جوونل مویز رئیسجمهور آن کشور، در سال۲۰۲۱ نخستوزیر شد، کناره گیری نکند، جنگ داخلی و نسلکشی به راه خواهد افتاد.
هائیتی در عین حال با خشونت گسترده، غارت زیرساختهای اساسی و ترس از قحطی وارد هرج و مرج شده است. چندی پیش رهبران منطقهای جامعه کارائیب (CARICOM)، نشست اضطراری را برای بحث درباره چارچوبی برای یک انتقال سیاسی برگزار کردند و ایالات متحده هم خواستار «تسریع» آن شده بود؛ زیرا باندهای مسلح در بحبوحهی انتخابات به تعویق افتاده مکرر، هرج و مرج ایجاد کرده بودند.
هنری که بسیاری در هائیتی او را فاسد میدانند، در نشستی که پشت درهای بسته برگزار شد، حضور نداشت. خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که سخنگوی دفتر هنری به تماسهایی که خواستار اظهارنظر بودند، پاسخ نداد. قرار بود نخستوزیر در فوریه از سمت خود کنارهگیری کند. او از زمان شروع ناآرامیها عملا خارج از کشور بود و هفته گذشته پس از ممانعت از ورود به جمهوری دومینیکن که جزیره هیسپانیولا را با هائیتی مشترک است، در پورتوریکو فرود آمد. محمدعرفان علی، رئیسجمهور گویان و رئیس فعلی جامعه کارائیب گفت که مذاکرات اضطراری به دنبال ایجاد «ثبات و عادی بودن» در هائیتی، فقیرترین کشور در نیمکره غربی است.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده نیز در این اجلاس حضور داشت و قول ۱۰۰میلیون دلار اضافی برای نیروهای تحت حمایت سازمان ملل برای ایجاد ثبات در کشور و همچنین ۳۰میلیون دلار کمک بشردوستانه داد. بلینکن گفت که این نشست برای هائیتی و منطقه «بسیار حیاتی» بود. وزارت امور خارجه ایالات متحده در بیانیهای اعلام کرد: ایالات متحده از پیشنهادی که با مشارکت جامعه کارائیب و سهامداران هائیتی برای تسریع یک انتقال سیاسی از طریق ایجاد یک هیات ریاستجمهوری مستقل و گسترده ایجاد شده است»، حمایت میکند. این هیات متشکل از دو ناظر و هفت عضو دارای رأی، از جمله نمایندگانی از تعدادی ائتلاف، بخش خصوصی، جامعه مدنی و یک رهبر مذهبی خواهد بود. بلینکن گفت که وظیفه آن پاسخگویی به «نیازهای فوری» مردم هائیتی، امکان استقرار ماموریت امنیتی و ایجاد شرایط امنیتی لازم برای برگزاری انتخابات آزاد خواهد بود. یک مقام آمریکایی در پورتوریکو گفت هنری استعفای خود را در تماسی با بلینکن تایید کرده است.