آمریکا پشت نیروی مقاومت ملی افغانستان را خالی کرد
این تضمینها در اوایل ماه جاری در دیدار مقامات وزارت امور خارجه ایالات متحده و نمایندگان طالبان در دوحه داده شد. درحالیکه جزئیات کمی درباره این نشست در پایتخت قطر در دسترس است، منابع طالبان به الجزیره گفتند اعضای آن با اعضای یک هیات عالیرتبه آمریکایی از جمله معاون سیا ملاقات کردند. این اولین جلسه از ماه ژوئیه بود که ایالات متحده اعلام کرد ایمن الظواهری، رهبر القاعده را در حمله پهپادی به مخفیگاه وی در کابل پایتخت افغانستان کشته است. حضور الظواهری در افغانستان باعث شد که غرب طالبان را به نقض توافقنامه۲۰۲۰ دوحه متهم کند؛ چراکه طالبان موافقت کرده بودکه پناهگاه امنی برای القاعده و سایر گروه های مسلح فراهم نکند. طالبان سال گذشته در یک حمله برقآسا به قدرت رسیدند؛ اما خشونت توسط گروههای مسلحِ وابسته به داعش در ماههای اخیر افزایش یافته و چالش امنیتی برای این گروه ایجاد کرده است.
به گفته منابع آگاه که از محتوای این نشستها اطلاع دارند، طالبان همچنین در این نشست مخالفت خود را با اعلام آمریکا مبنی بر انتقال ۵/ ۳ میلیارد دلار از داراییهای مسدودشده بانک مرکزی افغانستان به یک تراست مستقر در سوئیس اعلام کردند. ماه گذشته، طالبان گفت که تصمیم ایالات متحده برای مسدود کردن ۱۰میلیارد دلار دارایی افغانستان - که در ماه اوت گذشته در تلاش برای جلوگیری از دسترسی طالبان به آن مسدود شد - غیرقابل قبول و نقض هنجارهای بینالمللی است. در بیانیه ایالات متحده آمده است که این صندوق توسط یک هیات امنای بینالمللی مدیریت میشود و برای پرداخت بدهی، برق، غذا، چاپ ارز جدید و سایر نیازها و خدمات ضروری استفاده میشود.
این گروه افغان بارها خواستار لغو تحریمها و آزادسازی وجوه مسدودشده، از جمله کمکهای بینالمللی که پس از تسلط طالبان به حالت تعلیق درآمده بود، برای کمک به اقتصاد در حال مرگ خود شده است. تحریم هایی که در اولین دوره حکومت طالبان که در سال ۲۰۰۱ به پایان رسید، اعمال شده بود، با قدرت گرفتن آنها در سال گذشته دوباره به اجرا درآمد. سازمان ملل متحد در ماه اوت اعلام کرد که بیش از نیمی از جمعیت ۳۹میلیونی افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند و ۶میلیون نفر در معرض خطر قحطی قرار دارند. هیچ کشوری امارت اسلامی افغانستان طالبان را به رسمیت نشناخته و انزوای دیپلماتیک و مالی آن، بحران انسانی در این کشور را تشدید کرده است؛ کشوری که از دههها جنگ، از جمله ۲۰سال گذشته، تحت اشغال ایالات متحده، رنج برده است.
جامعه جهانی از طالبان خواسته است که به حقوق بشر، از جمله اجازه دسترسی دختران به مکتبخانهها و محل کار، احترام بگذارند. اما این گروه محدودیتهای فزایندهای را در زمینه حقوق بشر اعمال کرده است که باعث خشم بیشتر جامعه بینالمللی و از بین بردن هرگونه امید برای به رسمیت شناختن آن شده است. با این حال، افشاگریها درباره نشست دوحه نشان میدهد که ایالات متحده با وجود شکاف، به تعامل با طالبان ادامه میدهد. سخنگوی وزارت امور خارجه این نشست را تایید کرد. او به الجزیره گفت: «همانطور که ما روشن کردیم، ما به تعامل عملگرایانه با طالبان در رابطه با منافع آمریکا ادامه خواهیم داد.»