گروه هفت در میانه دهه هفتاد قرن بیستم شکل گرفت و اعضایش در آن دوره اقتصادهای برتر جهان بودند و اکنون خود را آن‌گونه که اولاف شولتز، صدراعظم آلمان به تازگی گفته دموکراسی‌‌های قدرتمند اقتصادی می‌‌خوانند. این کشورها خود را جمعی متکی بر ارزش‌ها می‌‌دانند که به آزادی و حقوق بشر، حاکمیت قانون و دموکراسی و رفاه و توسعه پایدار متعهد هستند. گروه هفت یک سازمان بین‌‌المللی نیست و نمی‌‌تواند تصمیم‌‌های الزام‌‌آور بگیرد؛ اما به‌طور مشترک برای هماهنگی موضع‌‌گیری‌‌ها و ابتکارات اقدام می‌‌کند که حاصل آن در بیانیه‌های سران و روسای دولت‌های هفت کشور منعکس می‌‌شود. این اجلاس در شرایطی تاریک‌‌تر از نشست سال گذشته زمانی که رهبران انگلیس، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن و آمریکا برای اولین‌بار از زمان قبل از همه‌‌گیری کووید-۱۹ با یکدیگر ملاقات کرده و متعهد به بازسازی شدند، برگزار می‌‌شود. افزایش قیمت‌های جهانی انرژی و مواد غذایی در پی حمله روسیه به اوکراین در حال ضربه زدن به رشد اقتصادی است. سازمان ملل روز جمعه نسبت به آنچه بروز یک بحران گرسنگی جهانی بی سابقه خواند، هشدار داد.

محورهای اجلاس گروه هفت

تغییرات آب و هوایی، چین که بی‌‌پرواتر می‌‌شود و هچنین ظهور اقتدارگرایی نیز قرار است جزو دستور کارهای این اجلاس باشند. انتظار می‌‌رود رهبران گروه هفت به دنبال نشان دادن یک جبهه متحد در حوزه حمایت از اوکراین تا زمان لازم و همین‌طور اعمال فشار بر کرملین باشند؛ اگرچه آنها همچنین به دنبال این هستند از اعمال تحریم‌‌هایی که می‌‌تواند تورم و بحران هزینه‌های معیشتی برای مردم خود را تشدید کند، اجتناب کنند. یکی از مقامات اتحادیه اروپا گفت: «پیام اصلی اجلاس گروه هفت اتحاد و هماهنگی در عمل خواهد بود. پیام اصلی این است که حتی در شرایط سخت، ما به اتحاد خود پایبند هستیم.» یک منبع آگاه به رویترز گفت که کشورهای شریک در گروه هفت قرار است بر سر ممنوع ساختن واردات طلا از روسیه موافقت کنند.

همچنین یک منبع دولتی آلمانی نیز بعدا گفت که این رهبران به دنبال گفت‌وگوهایی «واقعا سازنده» درباره تعیین احتمالی سقف قیمت برای واردات نفت از روسیه هستند. همچنین انتظار می‌‌رود که رهبران گروه هفت درباره گزینه‌های مربوط به مقابله با افزایش قیمت‌‌های انرژی و جایگزین برای واردات نفت و گاز از روسیه گفت‌وگو کنند. کشورهای عضو گروه هفت در سال‌های ابتدایی تشکیل این جمع بیشتر در کارگروه‌های کوچک درباره مسائل اقتصادی و مالی رایزنی می‌‌کردند. در حال حاضر تقریبا تمام مسائل مهم جهانی در دستور کار این گروه قرار دارد. در سال‌های اخیر اقتصاد جهانی، سیاست‌‌های خارجی و امنیتی، توسعه، مهاجرت و تغییرات اقلیمی از مهم‌ترین مسائلی بوده‌‌اند که عالی‌‌ترین مقام‌‌های گروه هفت درباره آن رایزنی و تصمیم‌‌گیری کرده‌‌اند. همچنین میزبان اجلاس‌‌ها در جهت‌دهی محتوای رایزنی‌‌ها نقش مهمی دارد. شعار این دور اجلاس «پیشرفت برای یک جهان عادلانه» انتخاب شده است. پیش‌تر قرار بود مقابله با تغیرات اقلیمی و تسریع چرخش به سوی انرژی‌‌های تجدیدپذیر محور اصلی رایزنی‌‌ها باشد.

با حمله روسیه به اوکراین که ۲۴ فوریه آغاز شد، مساله تغییرات اقلیمی به حاشیه رانده شده و به دعوت صدراعظم آلمان قرار است ولادیمیر زلنسکی، رئیس‌‌جمهوری اوکراین به‌صورت مجازی در اجلاس گروه هفت شرکت کرد. افزون بر این نمایندگان ارشد کمیسیون اتحادیه اروپا به‌عنوان ناظر در اجلاس سران و رهبران گروه هفت شرکت دارند و از چند سال پیش نمایندگان برخی کشورهای در حال توسعه و قدرت‌های نوظهور اقتصادی نیز میهمان اجلاس هستند. میهمانان امسال آرژانتین، سنگال، اندونزی، هند و آفریقای جنوبی معرفی شده‌‌اند. این اجلاس همچنین فرصتی برای اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان است تا روی این میزبانی خود با نشان دادن یک رهبری قاطعانه‌‌تر در قبال بحران اوکراین سرمایه‌‌گذاری کند. امسال، شولتز از سنگال که در حال حاضر ریاست اتحادیه آفریقا را بر عهده دارد، آرژانتین که در حال حاضر ریاست جامعه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب را در اختیار دارد و همچنین اندونزی و هند، میزبان فعلی و بعدی گروه ۲۰ به‌عنوان یک گروه متشکل از کشورهای بزرگ صنعتی و همچنین آفریقای جنوبی به‌عنوان کشورهای شریک دعوت کرده است.