ترامپ رفت عکس: AFP

از زمان حمله حامیان ترامپ به ساختمان کنگره در ۶ ژانویه ترس و بیم‌هایی از وقوع برخی اقدامات خشونت‌بار وجود داشت و همین باعث شد مراسم سوگند بایدن به «منحصربه‌فردترین مراسم تحلیف» در تاریخ آمریکا معروف شود. در خیابان‌های پایتخت ۲۵ هزار نیرو مستقر شده بود. خیابان‌هایی که به ساختمان کنگره و محل اجرای مراسم تحلیف منتهی می‌شد همگی مسدود شده‌ و در اطراف محل اجرای مراسم حصارهای بلند سیمی نصب شده بود که در پشت این حصار سیمی هم حصارهای بتونی دیده می‌شد. گارد ملی در حال گشت‌زنی در اطراف ساختمان کنگره بود و به دلیل تهدیدهای امنیتی و شیوع کرونا مراسم تحلیف ریاست‌جمهوری به‌صورت محدود برگزار شد.

گزارش الجزیره حاکی است که واشنگتن دی.سی تحت حفاظت‌ها و تدابیر شدید امنیتی قرار داشت. با این حال، جو بایدن در نطق عزیمت خود به واشنگتن، به یاد پسرش، کهنه‎سربازی که به واسطه بیماری سرطان درگذشت، گریست. به نوشته الجزیره، از اتفاقات منحصر‌به‌فرد در مراسم تحلیف بایدن این است که دونالد ترامپ، در گسستی آشکار از سنت‌های گذشته، در این مراسم حضور نداشت. با وجود این شرایط بسیار متفاوت و منحصر‌به‌فرد که هم نگرانی‌های امنیتی بالاست و هم پاندمی کرونا مانع از حضور گسترده مردم شده است اما شکل و شمایل مراسم تحلیف بایدن به گونه‌ای چیده شده که شاید در نوع خود «اولین» باشد. تدارکات زیادی برای چشم‌نواز کردن و مهم نشان دادن این رویداد چیده شده است. هزاران پرچم کشور آمریکا به نشانه حدود ۲۰۰ هزار آمریکایی که نمی‌توانند به علت پاندمی کرونا چهارشنبه در مراسم تحلیف جو بایدن و معاونش کامالا هریس شرکت کنند، در «نشنال مال» (پارک مرکزی آمریکا) روی زمین کاشته شد. این نمایش که «میدان پرچم‌ها» نامیده شد، از ۱۹۱ هزار و ۵۰۰ پرچم آمریکا و ۵۶ ستون نور تشکیل شده بود. طبق تصاویر انتشار یافته که دوشنبه گرفته شد، این پرچم‌ها با دقت در ردیف‌هایی در نزدیکی کنگره آمریکا روی زمین نصب شدند. براساس اعلام کمیته تحلیف ریاست‌جمهوری، این ستون‌های نور نماینده ۵۰ ایالت آمریکاست و ساعت ۶:۳۰ عصر روز دوشنبه به وقت آمریکا در «نشنال مال» روشن شدند. این چراغانی و روشنایی به مدت ۴۶ ثانیه تابانده شد که نشانه روی کار آمدن بایدن به‌عنوان چهل و ششمین رئیس‌جمهوری آمریکاست.

ترامپ، به‌عنوان چهل و پنجمین رئیس‌جمهور آمریکا، هم روز سه‌شنبه ۱۹ ژانویه برابر با ۳۰ دی ماه آخرین سخنرانی رسمی خود در مقام ریاست‌جمهوری آمریکا را ایراد کرد. در این پیام ویدئویی، ترامپ به برشمردن دستاوردهای اقتصادی و همچنین موفقیت‌های دولت خود در عرصه سیاست داخلی و خارجی پرداخت و گفت که دولت او توانسته «شکوه آمریکا» در خارج از مرزهای کشور و «سربلندی آمریکا» در داخل کشور را احیا کند. ترامپ گرچه برای دولت آینده آمریکا آرزوی موفقیت کرد، اما نامی از جو بایدن و کامالا هریس نبرد. ترامپ در پیام ویدئویی ۲۰ دقیقه‌ای خود از دولت جدید آمریکا درخواست کرد: «جهان بار دیگر به ما احترام می‌گذارد. خواهش می‌کنم که این احترام را از بین نبرید.» او در بخش دیگری از پیام ویدئویی خود گفت به خود می‌بالد که یگانه رئیس‌جمهوری آمریکا طی دهه‌هاست که هیچ جنگ جدیدی را آغاز نکرده است.

ترامپ در نطق خود گفت: «حالا که آماده تحویل قدرت به دولتی جدید در ظهر روز چهارشنبه می‌شوم، می‌خواهم بدانید جنبشی که شروع کردیم تازه آغاز شده‌ است.» گفته شده این اظهارات از پیش ضبط شده بودند. ترامپ صبح چهارشنبه از واشنگتن عازم باشگاه مارالاگوی خود در «پالم بیچ» فلوریدا شد. ترامپ در این نطق ۲۰ دقیقه‌ای به نقش خود در حمله هوادارانش به کنگره نپرداخت و در عوض چنین گفت: «همه آمریکایی‌ها از حمله به کنگره ما وحشت کردند. خشونت سیاسی حمله به هر چیزی است که ما به‌عنوان آمریکا گرامی می‌داریم. این هرگز نمی‌تواند تحمل شود. حالا ما بیشتر از هر زمان باید پیرامون ارزش‌های مشترکمان متحد شویم و بر خصومت حزبی غلبه کرده و سرنوشت مشترکمان را بسازیم.»

یک اتفاق جالب توجه دیگر این است: همان گونه که ترامپ در مراسم تحلیف بایدن حضور نیافت، معاون ترامپ هم در مراسم خداحافظی رئیس خود حضور نیافت. مایک پنس از جمله استثناهایی بود که در تمام دوره چهار ساله ترامپ مقامش را حفظ کرد هر چند که در روزهای آخر و به‌خصوص بعد از حمله به کنگره روابطش با دونالد ترامپ شکرآب شد. او دعوت به مراسم خداحافظی ترامپ را رد کرد تا در تحلیف جو بایدن شرکت کند. از او با عنوان «غایب بزرگ» در مراسم خداحافظی ترامپ یاد می‌شود.

ترامپ: پدیده شگفتی‌ساز

ترامپ همان طور که در دوران ریاست‌جمهوری‌اش «پدیده‌ای شگفتی‌ساز» بود، هنگام وداع از کاخ سفید هم شگفتی‌ساز شد. «مگی هابرمان»، «کنث. پی ووگل»، «اریک لیپتون» و «مایکل.اس.اشمیت» در گزارش ۲۰ ژانویه برای نیویورک تایمز در همین رابطه نوشتند، ترامپ در آخرین ساعات حضور در کاخ سفید لیست بلندبالایی از عفوها و تخفیف‌ مجازات‌های اعطایی خود را به‌عنوان یکی از آخرین اقدامات دوران ریاست‌جمهوری‌اش منتشر کرد. براساس این لیست ۷۳ تن از جمله «استیو بنن» مورد عفو قرار گرفته و ۷۰ تن شامل تخفیف مجازات شده‌اند. در میان «عفو شدگان» نام‌های برجسته‌ای به چشم می‌خورد: «استیو بنن» استراتژیست سابق کاخ سفید، «الیوت برویدی» یکی از تامین‌کنندگان مالی جمهوری‌خواهان و «کوام کیلپاتریک» شهردار دیترویت هم با تخفیف مجازات روبه رو شد. به نوشته این گزارشگران، موج عفو و بخشودگی ترامپ، تنها چند ساعت قبل از ترک کاخ سفید، نشان می‌دهد که چه تعداد از حامیان و هواداران نزدیک او غرق در پرونده‌های فساد و دیگر مشکلات حقوقی بودند. این مساله همچنین نشان می‌دهد که ترامپ با این اقدام می‌خواست از قدرت خود استفاده کند تا به برخی افراد نزدیک به خود کمک کند.

تصمیم ترامپ برای اعطای عفو یا کاهش مجازات تعدادی از مقام‌های سیاسی و مدیران اقتصادی که درگیر پرونده‌های فساد بودند نشان‌دهنده دهن‌کجی او به سیستم قضایی است که در قاموس ترامپ، به شکلی ناعادلانه او و متحدانش را تحت پیگرد قرار داده است. این در حالی است که دومین استیضاح او هم در سنا رقم خورد و دلیل آن هم تحریک هواداران به حمله به ساختمان کنگره بود. این مساله هم یکی از دلایل دیگری بود که باعث شد برخی جمهوری‌خواهان به دموکرات‌ها بپیوندند و او را متهم سازند. از دیگر تبعات این اقدام این بود که برخی جمهوری‌خواهان سابق از جمله کالین پاول، وزیر خارجه اسبق آمریکا، در مصاحبه با فرید زکریا اعلام کردند که دیگر جمهوری‌خواه نیستند. به نوشته «هابرمان- ووگل- لیپتون- اشمیت»، ترامپ از اختیار عفو خود و خانواده‌اش- البته به لحاظ نظری و روی کاغذ- تا ظهر چهارشنبه برخوردار بود اما چنین نکرد.

در هر حال، دادستان‌ها بنن را به خاطر اتهامات مربوط به تقلب نشات گرفته از مشارکتش در یک پروژه سیاسی تحت پیگرد قانونی قرار داده بودند. بنن یکی از رهبران مهم در جنبش محافظه‌کار بود. بنن در کمپین انتخاباتی موفقیت‌آمیز ترامپ در سال ۲۰۱۶ میلادی نقش کلیدی ایفا کرد و به‌عنوان یکی از مشاوران ارشد رئیس‌جمهور انتخاب شد. وی پس از هشت ماه خدمت در این سمت اخراج شد. بنن در آگوست ۲۰۲۰ بازداشت شد و به خاطر توطئه برای کلاهبرداری اینترنتی و پولشویی پس از افزایش کمک‌های مالی برای یکی سازمان غیردولتی برای تامین بودجه ساخت دیوار مرزی آمریکا با مکزیک گناهکار شناخته شد. وی به جرم خود اعتراف نکرد و با قرار وثیقه آزاد شد و قرار بود در مه ۲۰۲۱ محاکمه شود. از جمله کسانی که مشمول عفو ترامپ شدند همچنین می‌توان از «آنتونی لواندوفسکی»، مهندس سابق گوگل نام برد که در آگوست ۲۰۲۰ به‌ دلیل سرقت فایل‌های مربوط به خودروی خودران این کمپانی به ۱۸ ماه حبس محکوم شد. ترامپ همچنین «پل اریکسون»، وکیل آمریکایی را که به خاطر پولشویی و کلاهبرداری اینترنتی به حبس محکوم شده بود، عفو کرد. اریکسون ۵۹ ساله با «ماریا بوتینا»ی روسی دوست بود که به‌خاطر فعالیت به‌عنوان یک جاسوس خارجی یک سال و نیم حبس کشید. در بیانیه ترامپ آمده بود: «محکومیت اریکسون برمبنای «حقه تبانی روسی»بوده و پس از آنکه مشخص شد هیچ دلیلی برای متهم کردن او با جرائم مربوط به ارتباط با روسیه وجود ندارد، او به جرائم مالی جزئی متهم شد. اگرچه وزارت دادگستری تلاش کردن تا محکومیت کمتری برای اریکسون صادر کند اما او به هفت سال حبس تقریبا دو برابر آنچه وزارت دادگستری توصیه کرده بود، محکوم شد.» ترامپ همچنین «لیل وین» و «کوداک بلک»، دو رپر آمریکایی را که به خاطر جرائم فدرال مربوط به سلاح تحت پیگرد قانونی قرار داشتند و همچنین «کوام کیلپاتریک»، شهردار دیترویت را که به دلیل فساد به ۲۸ سال حبس محکوم شده بود نیز عفو کرد. ترامپ همچنین تعدادی از همکاران دیرینه خود از جمله «پل مانافورت» مدیر سابق کمپین انتخاباتی‌اش، «چارلز کوشنر» پدر دامادش، «راجر استون» مشاور کمپین سابقش و «مایکل فلین» مشاور امنیت ملی پیشین خود را هم عفو کرد.

شگفتی دیگر ترامپ این بود که روزنامه وال‌استریت ژورنال سه‌شنبه ۳۰ دی ماه گزارش داد، وی با دستیارانش در مورد راه‌اندازی حزب جدیدی صحبت کرده و گفته است که آن را «حزب میهن‌پرستی» می‌نامد. براساس این گزارش، مشخص نیست که دونالد ترامپ درباره تاسیس یک حزب جدید تا چه حد مصمم باشد. وال استریت ژورنال تاکید کرد که بخش بزرگی از هواداران ترامپ تا پیش از آنکه او در سال ۲۰۱۶ نامزد ریاست جمهوری این حزب شود، چندان در حزب جمهوری‌خواه مشارکت نداشتند. درباره اینکه آیا ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ نامزد می‌شود یا خیر گمانه‌زنی بسیاری وجود دارد. چنانچه او این اقدام را عملی کند، می‌تواند سایر نامزدهای جمهوری‌خواه قابل قبول را از پیگیری ریاست جمهوری کنار بگذارد. به لحاظ سنتی، احزاب سوم نتوانسته‌اند قدرت کافی برای به چالش کشیدن احزاب دموکرات و جمهوری‌خواه را به دست آورند. از زمان شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری، آینده او بعد از کاخ سفید در هاله‌ای از ابهام است. ماه نوامبر پایگاه خبری آکسیوس گزارش داد که متحدان ترامپ به دنبال خرید شبکه خبری محافظه‌کاری با نام نیوزمکس هستند تا با فاکس نیوز رقابت کند. با این حال مدیر اجرایی این شبکه گفت چنین بحثی در کار نبوده است.

اخراج ۱۲ عضو گارد امنیت ملی پیش از تحلیف بایدن

مقام‌های وزارت دفاع آمریکا روز سه‌شنبه، یک روز پیش از آغاز مراسم تحلیف بایدن، اعلام کردند که ۱۲ عضو گارد ملی را از وظیفه اخراج کرده‌اند. از این میان، دو نفر از آنها به دلیل ابراز مطالبی ضد حکومت کنار گذاشته شده‌اند. «اریک اشمیت» و «هلن کوپر» در گزارش ۱۹ ژانویه برای نیویورک تایمز نوشتند، این دو نفر به دلیل «متن‌ها» و «پست»هایی که در فضای مجازی منتشر می‌کردند و البته اظهاراتی تهدیدآمیز نسبت به مقام‌های سیاسی از کار برکنار شدند. ژنرال «دانیل. آر. هوکانسون»، رئیس اداره گارد ملی، طی یک تماس تلفنی به خبرنگاران گفت: «می‌خواهم بگویم که آنها نیروهایی نامناسب بودند.» دو مقام پنتاگون اعلام کردند نوشته‌ها و پست‌های این دو نفر به‌طور خاص اشاره به بایدن یا هریس نداشت بلکه به‌طور اعم به قانون‌گذاران اشاره کرده بودند. از این دو نفر، همچنین یکی به شدت حامی ترامپ بود و اظهاراتی مشمئزکننده بیان کرده بود.

به نوشته «اشمیت- کوپر»، گزارشگران نیویورک تایمز، آن ۱۰ نفر دیگر هم به دلایل متعدد اخراج شدند از جمله تحقیقات کیفری، سوء‌استفاده‌های داخلی یا گلایه‌های عجیب و غریب. در هر حال، پنتاگون اعلام کرد که هر ۱۲ نفر به خانه فرستاده شده‌اند. برکناری این ۱۲ نفر در حالی است که پنتاگون تلاش‌های خود برای شناسایی و مبارزه با برتری‌جویان سفیدپوست و دیگر جریان‌های راست افراطی را تشدید کرده است. تحقیق‌کنندگان فدرال هم در تلاش برای تعیین این مساله هستند که چه تعداد از نیروهای نظامی و کهنه سربازان برای حمله ۶ ژانویه به ساختمان کنگره به افراطیون پیوسته بودند.

«ایمی کوتر»، پژوهشگر این حوزه می‌گوید: «بسیاری از این گروه‌ها ترامپ را بیش از هر رئیس‌جمهوری دیگری که در آمریکا داشته‌ایم، به ایده‌آل خود نزدیک می‌بینند.» دو مورد از شناخته‌شده‌ترین گروه‌های شبه‌نظامی در آمریکا «اوث کیپرز» (Oath Keepers) و «تری پرسنترز» (Three Percenters) نام دارند. به گفته «مرکز حقوقی ساوترن پاورتی» که علیه افراط‌گرایی فعالیت می‌کند هر دوی این گروه‌ها بعد از پیروزی باراک اوباما در انتخابات ریاست‌جمهوری و بنا بر این باور شکل گرفتند که دولت فدرال «می‌کوشد آزادی‌های مردم آمریکا را از بین ببرد.» دلیل انتخاب نام «اوث کیپرز» این بود که اعضای این گروه برای دفاع از قانون اساسی آمریکا سوگند خوردند. شمار اعضای این گروه بین هزار تا ۳ هزار تخمین زده می‌شود. نام «تری پرسنترز» هم از این ادعای نادرست گرفته شده که تنها ۳ درصد از مردم آمریکا در جنگ استقلال علیه بریتانیا شرکت کرده‌اند. به تازگی هم دو گروه‌ دیگر با نام «پراود بویز» و «بوگالو بویز» بیشتر به دلیل دست داشتن در خشونت‌های خیابانی، مورد توجه قرار گرفته‌ بودند. «بوگالو بویز» گروهی غیرمتمرکز است که اعضای آن اغلب نسبت به سرنگونی مسلحانه دولت ابراز علاقه کرده‌اند. «پراود بویز» هم سال ۲۰۱۶ شروع به کار کرده و گروهی ضد مهاجرت است که همه اعضای آن مرد هستند. اعضای تمامی این ‌گروه‌ها در حمله روز ششم ژانویه به کنگره آمریکا دیده شده‌اند. با این حال، حضور نیروهای کهنه‌کار نظامی در حمله به کنگره زنگ خطر را نسبت به فعالیت این افراد در گروه‌های شبه‌نظامی به صدا در‌آورده است.

ماموران بازرسی در حال بررسی برخی از تاکتیک‌های به کار رفته توسط برخی حاضرین در این حمله هستند؛‌ تاکتیک‌هایی نظیر اشاره با دست برای جمع‌کردن و هدایت گروه‌های مردم که به نیروهای نظامی و افسران پلیس آموزش داده می‌شوند. دست کم ۲۲ نفر از اعضای قدیمی یا کنونی ارتش و پلیس آمریکا در جریان حمله به کنگره در محل ساختمان کاپیتول یا نزدیک به آن حضور داشته‌اند و افراد بیشتری هم تحت بازجویی هستند. «اشمیت- کوپر»، گزارشگران نیویورک تایمز، همچنین در بخش دیگری از گزارش خود افزودند تلاش‌هایی در پنتاگون در جریان است تا هر عضوی که در رسانه‌های اجتماعی پستی گذاشته یا اقدامی انجام داده که مظنون‌برانگیز باشد کنار گذاشته شود. با این حال، ژنرال هوکانسون خاطرنشان کرد که مقام‌ها هیچ فرصتی را برای شناسایی این افراد از دست نمی‌دهند. او افزود تحقیق‌کنندگان فدرال هم ابراز نگرانی کرده‌اند که ممکن است برخی افراطیون جعل هویت کرده باشند به این معنا که پوشش مخصوص گارد ملی را بر تن کنند تا این نیرو را بی‌اعتبار سازند. ژنرال هوکانسون همچنین برای دلجویی از نیروهای گارد ملی خاطرنشان کرد که اعضای گارد ملی

 - شهروند/ سربازان داوطلب- در داخل و خارج زندگی خود را بر کف دست گرفته و از آمریکا و قانون اساسی آن دفاع می‌کنند. سناتور «جک رید»، دموکرات و اهل رودآیلند و احتمالا رئیس جدید کمیته نیروهای مسلح، در بیانیه‌ای گفت:«این نیروها با جان و دل از ساختمان کنگره دفاع کردند و به آنها کمال اطمینان را دارم.»

تاخیرهای عمدی تیم بایدن

«ایلین سولیوان» و «جولیان ای. بارنز» هم در گزارش ۲۰ ژانویه برای نیویورک تایمز نوشتند، برخی مقام‌ها اعلام کردند تیم بایدن نام چند مقامی را که برای برخی پست‌های حساس تعیین شده بودند با تاخیر اعلام کرد چرا که از این بیم داشت که تیم در حال خروج ترامپ در آخرین لحظات دست به کاری غیرمعمول بزند. به نوشته این گزارشگران چند هفته‌ای بود که تیم بایدن آشکارا روسای موقت برخی نهادهای دولتی مانند وزارت دادگستری، خارجه، امور غیرنظامیان و بهداشت و خدمات انسانی و نیز مدیر عامل سیا را اعلام نکرده بود. برخی مقام‌ها که با این فرایند آشنا هستند اعلام کردند در برخی موارد، نام‌ها به عمد تا روز چهارشنبه به تعویق افتاد تا مبادا دولت ترامپ در آخرین لحظات دست به اقدامی نسنجیده بزند. این گزارشگران دلیل این اقدام را تاکید بر «بی‌اعتمادی گسترده وفاداران ترامپ در میان دستیاران بایدن» دانسته‌اند. این مقام‌ها به دلیل حساسیت این موضوع نخواستند نامشان فاش شود.

دولت بایدن اولین دولت در دهه‌های اخیر است که به دلیل همین ترس و بدون اینکه تیم امنیت ملی‌اش مستقر شده باشد وارد کاخ سفید می‌شود. همچنین فرآیند تایید سنا هم با رویدادهایی استثنایی مانند بی‌میلی جمهوری‌خواهان برای شناسایی پیروزی بایدن به‌عنوان رئیس‌جمهور و انتخابات میان دوره‌ای سنا به تعویق افتاد. در حالی که سنا روز سه‌شنبه جلسه استماع خود برای برخی نامزدهای امنیت ملی بایدن را آغاز کرده بود اما رئیس‌جمهور چاره‌ای ندارد جز اینکه روسایی موقت یا سرپرست‌هایی برای این پست‌ها برگزیند تا فرآیند تایید از سوی سنا طی شود. بسیاری از این مقام‌های دولت بایدن در چهار سال گذشته در سیبل اهداف ترامپ بودند. ترس از اینکه دولت ترامپ در گزینه‌های بایدن مداخله کند یک هفته پیش عیان‌تر شد. تحرکاتی از سوی وزارت‌خارجه برای قفل کردن روی چین نشانه‌ای بود دال بر اینکه دولت در حال خروج قصد ندارد در روزها و ساعات پایانی هنجارهای مرسوم و پذیرفته شده را رعایت کند. یک مقام که با این فرآیند آشنا است به نیویورک تایمز می‌گوید، تیم بایدن تا لحظات آخر این ترس را داشت که مقام‌های دولت ترامپ مبادرت به اذیت و آزار کرده یا از ارتباط با تیم بایدن و انتقال اسناد خودداری ورزند. «مکس استیر»، مدیر اجرایی گروه غیر‌حزبی «مشارکت برای خدمات عمومی» می‌گوید عدم معرفی مقام‌ها برای برخی پست‌ها «اقدامی واقعا غیرمعمول است». او می‌گوید:«این ایده که تیم در حال خروج اعتماد در میان نیروهای کاری خود را گسسته و هیچ کدام به هم اعتماد ندارند نگران‌کننده است. هیچ رئیس‌جمهوری با نیروهای خود در ستیز مستقیم نبوده است.» اشاره او به ترامپ بود.

اگرچه نام مقام‌ها برای برخی پست‌ها رسما اعلام نشده اما این نام‌ها ظاهرا در نهادهای مربوطه شناخته شده هستند. فردی آشنا با این وقایع می‌گوید تیم بایدن فردی به نام «لورا شیائو» را برای اجرای وظایف و کفالت «مدیر اطلاعات ملی» برگزید تا اینکه نامزد اصلی بایدن یعنی «آوریل دی. هینز» از سوی سنا تایید شود. همچنین «مونتی ویلکینسون»، رئیس منابع انسانی در وزارت دادگستری، به‌عنوان کفالت در مقام دادستان کل قرار خواهد گرفت. تیم بایدن همچنین گزینه ترامپ یعنی «دیوید ال. نورکیست» را مسوول موقت وزارت دفاع کرد تا نامزد اصلی بایدن یعنی «لیود جی. آستین سوم» تایید شود.

تیم بایدن برای عدم اعتماد وفاداران ترامپ دلیل دارد. در ماه‌های اخیر، مقام‌های انتقالی با مقام‌های ارشد در پنتاگون درگیر شدند. در ابتدا، پنتاگون دسترسی تیم انتقالی به برخی آژانس‌های اطلاعاتی را مسدود کرد. سپس در نیمه دسامبر، پنتاگون یک «توافق مقدماتی» را اعلام کرد؛ اما مقام‌های دولت بایدن منکر چنین توافقی شدند. پنتاگون یکی از وفاداران ترامپ به نام «کاشیاپ پاتل» را مسوول نظارت بر تیم انتقالی کرد و همین موجب بی‌اعتمادی و سرخوردگی اعضای دولت انتقالی بایدن شد.

«سولیوان- بارنز» همچنین نوشتند؛ تیم بایدن نپذیرفته که به «کریستوفر.سی. میلر»، کفیل وزارت دفاع، جایی در پنتاگون پس از تحلیف بایدن بدهد. یک مقام دولت بایدن اعلام کرد که او این مقام را به‌صورت موقت و به دلیل پاندمی کرونا بر عهده دارد. در وزارت دادگستری هم تیم بایدن به دنبال یافتن مقامی است که در رسوایی‌های دوران ترامپ مداخله یا مشارکتی نداشته باشد. بایدن در انتخاب ویلکینسون که حتی در میان رده‌های وزارت دادگستری هم شناخته‌شده نیست، تعمد داشت. او امید داشت تا وی به‌طور موقت این مقام را به‌دست گیرد تا در نهایت قاضی «مریک.بی. گارلند» به‌عنوان نامزد اصلی بایدن تایید شود. گزارشگران نیویورک تایمز می‌نویسند که مقام‌های موقتی که عهده‌دار برخی از این پست‌ها شده‌اند «مقام‌های غیرحزبی» هستند.  سایر پست‌ها مانند خزانه‌داری، آموزش و بهداشت هم کفیل‌های موقتی دارند تا گزینه‌های بایدن در نهایت بتوانند پست‌های مربوطه را تحویل بگیرند. اما در FBI ظاهرا وضع فرق دارد. «کریستوفر. ای. ری» در دولت بایدن هم به‌عنوان مدیر آن به وظایف خود ادامه خواهد داد.

دوره ریاست این نهاد ۱۰‌ساله است. قرار بود ترامپ او را برکنار سازد؛ اما در نهایت در روز انتخابات به او گفت می‌تواند به کارش ادامه دهد. در CIA هم «دیوید کوهن» پس از تحلیف بایدن به‌عنوان کفیل حضور خواهد داشت و سپس به‌عنوان معاون این نهاد حضور خواهد داشت. ریاست این نهاد نیازی به تایید سنا ندارد. با این حال، در میان گزینه‌های بایدن، تنی چند از مقام‌ها هستند که روز سه‌شنبه ۳۰دی‌ماه در جلسه پرسش‌وپاسخ کمیته امور امنیتی مجلس سنا برای برای بررسی صلاحیت خود شرکت کرده بودند. یکی از این مقام‌ها «آوریل هینز»، مدیر اطلاعات ملی‌ آمریکا است. او سوگند یادکرد که همواره «حقیقت را به دولت» بگوید و با دور نگه‌داشتن سیاست از نهادهای امنیتی اعتماد به عملکرد این نهادها را تضمین کند. برخی تحلیلگران سخنان روز سه‌شنبه خانم هینز را نشانه‌ای مبنی‌بر فاصله گرفتن از عملکرد دست‌اندرکاران دولت دونالد ترامپ تلقی می‌‌کنند. خانم هینز، معاون سابق سی‌آی‌ای و معاون مشاور امنیت ملی آمریکا در دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما، نخستین زنی است که به‌عنوان مدیر اطلاعات ملی معرفی می‌شود. او در بخشی از سخنانش در جلسه کمیته امور امنیتی سنا گفت: «سیاست هیچ‌گاه در امور امنیتی جایی ندارد.» پست مدیر اطلاعات ملی آمریکا پس از حملات تروریستی یازده‌سپتامبر ۲۰۰۱ و با هدف ایجاد هماهنگی بین نهادهای امنیتی گوناگون این کشور ایجاد شد. بخش قابل‌توجهی از پرسش و پاسخ‌ها در جلسه کمیته امور امنیتی سنا به مساله گروه‌های دست‌راستی افراطی داخلی اختصاص داشت که پس از حمله شماری از خشونت‌طلبان طرفدار دونالد ترامپ به ساختمان کنگره در روز ۱۷دی‌ماه اهمیت بیشتری یافته است. هینز تاکید کرد که مقابله با تهدیدهای داخلی وظیفه اف‌بی‌آی و وزارت امنیت داخلی است اما سایر نهادهای امنیتی با ایفای نقش پشتیبانی به این دو اداره کمک خواهند کرد. مارکو روبیو، رئیس‌جمهوریخواه کمیته امور امنیتی سنا و مارک وارنر عضو دموکرات ارشد این کمیته در سخنان خود تلویحا صلاحیت هینز را تاییدشده دانستند.

جلسات مقدماتی بررسی صلاحیت گروه دیگری از مقامات دولت جدید از جمله وزیر‌خارجه، وزیر خزانه‌داری، وزیر دفاع و وزیر امنیت‌داخلی نیز روز سه‌شنبه برگزار شد. جلسه بررسی صلاحیت الخاندرو مایورکاس، گزینه پیشنهادی جو بایدن برای وزارت امنیت‌میهن نیز روز سه‌شنبه آغاز شد. او نخستین لاتین‌تبار و مهاجری است که برای ریاست این نهاد معرفی می‌شود. تعیین روسای نهادهای امنیتی و تصویب صلاحیت آنها برای جو بایدن اولویت مهمی است. احتمالا دشوارترین مورد از کسب صلاحیت برای مقام‌های دولت جدید معرفی ژنرال بازنشسته لوید آستین برای مقام وزارت دفاع است.

علاوه بر تایید مجلس سنا به دلیل آنکه چهار سال از بازنشستگی او می‌گذرد به تصویب نوعی معافیت از مقررات و عرف رایج در هر دو مجلس قانون‌گذاری آمریکا نیاز دارد. لوید آستین، ژنرال چهارستاره بازنشسته اولین رنگین‌پوستی است که برای مقام وزیر‌دفاع معرفی می‌شود. جلسه بررسی صلاحیت جنت‌یلن به‌عنوان نامزد وزیر خزانه‌داری و آنتونی بلینکن به‌عنوان نامزد وزیر‌خارجه نیز از روز سه‌شنبه آغاز شد و این روند طی روزهای آینده ادامه خواهد داشت.

 p04-6

ورود رسمی آمریکا به عصر بایدن

میراث اقتصادی ترامپ به بایدن بدهی، نابرابری و جنگ تجاری

پیش‌بینی مسیر اقتصاد جهانی در عصر بایدن