اقتصاد ۲۰۲۱ چین و امارات
در آستانه سال نوی میلادی، گمانهزنیها از رشد اقتصادهای جهان اهمیت یافته و دو پیشبینی از رشد اقتصادی تیتر اخبار را به خود اختصاص داده است. نخست بانک جهانی اعلام کرده است که اقتصاد چین در سال ۲۰۲۱ بهرغم اثرات شیوع کرونا، روند رشد اقتصادی را در پیش خواهد گرفت.از سوی دیگر اماپیشبینیها حکایت از آن دارند اقتصاد امارات که از طرفی به دلیل همهگیری کرونا و از طرف دیگر به دلیل کاهش قیمت نفت، در سال ۲۰۲۰ کوچک شد، در سال ۲۰۲۱ روندی معکوس را در پیش خواهد گرفت و رشد خواهد کرد. به گزارش گروه اقتصاد بینالملل روزنامه«دنیای اقتصاد» طبق پیشبینی بانک جهانی، اقتصاد چین در سال ۲۰۲۱، بهرغم شیوع همهگیریِ کروناا، رشد ۹/ ۷ درصدی را تجربه خواهد کرد.البته بانک جهانی در گزارشی با عنوان«از بهبود تا تعادلبخشی» تاکید کردهاست که پکن باید در سیاست مالی سال آینده برای تداوم بهبود اقتصادش در دوران پساکرونایی، مانع«افت شدید اقتصادی» شود. مارتین ریزر، مدیر بخش کشورهای بانک جهانی در حوزه چین معتقد است جو اقتصاد جهان کاملا نامشخص است و به همین دلیل هر سیاست ناپختهای میتواند روند بهبود را متوقف کند. اما مهمترین مساله از نگاه ریزر، سیاستهای مالیِ حمایتیِ دولتهاست که خروج از آنها باید بهصورت تدریجی انجام شود. هرچند، تمرکز اصلی باید تغییر از هزینه برای زیرساختهای سنتی به هزینه برای مسائل اجتماعی و سرمایهگذاریهای سبز باشد. این گزارش پیشبینی کرده است که رشد اقتصادی چین در سالمالی جاری کند میشود و به ۲ درصد خواهد رسید. اما در سالمالی آتی، هزینههای مصرفکننده و سرمایهگذاری در کسبوکارها باعث میشود این اقتصاد دوباره رشد کند. پکن محرکهای اقتصادی زیادی را در دستور کار قرار داد از جمله نرخ بهره پایین برای وامها و معافیتهای مالیاتی، تا دومین اقتصاد بزرگ جهان بتواند بعد از همهگیری کرونا، بهبود پیدا کند. این کشور زودتر از حد انتظار به وضعیت عادی رسیدهاست که دلیل عمده آن استراتژیهای موثر مهار پاندمی و همچنین اقدامات قدرتمند مالی بودهاست.
اقتصاد دبی و امارات در سال ۲۰۲۱
اقتصاد دبی هم وضعیت خوبی را در سال ۲۰۲۰ سپری نکرد. طبق گزارش بلومبرگ این قطب اقتصادی خاورمیانه به احتمال زیاد در سال ۲۰۲۰ تا ۲/ ۶ درصد کوچک شد. البته پیشبینی میشود که اقتصاد این منطقه در سال ۲۰۲۱ رشدی ۴ درصدی داشته باشد. برآوردهای جدید نشان میدهند که تولید ناخالص داخلی دبی ۸/ ۱۰ درصد در نیمه اول سال افت کرده است. اقتصاد این منطقه به شدت وابسته به توریسم و خردهفروشی است یعنی بخشهایی که آسیب ویژهای از همهگیری کرونا دیدهاند. عارف المهیری، مدیر مرکز آمار دبی، درباره میزان آسیب اقتصادی این سال میگوید: «با توجه به ابعاد جهانی همهگیری کرونا این میزان افت اقتصادی قابل درک است. تبدیل شدن حفظ سلامت ایمنی شهروندان و مقابله با کرونا به اولویتی حیاتی، اقتصاد را در سطحی گسترده به کسادی کشاند.»
اقتصاد امارات متحده عربی که دبی بخشی از آن است، بیشتر از این قطب اقتصادی به نفت وابسته است و سال گذشته نفت هم تجربه خیلی خوبی را از سر نگذراند. به احتمال زیاد اقتصاد امارات متحده عربی هم تقریبا ۶ درصد افت کند و یکی از عوامل اصلی آن هم کاهش قیمت نفت است. روابط عمومی دولت امارات هفته پیش اعلام کرد که سطح مشابهی از رشد را برای سال آینده پیشبینی میکند اما پس از آن بدون هیچ توضیحی این پیشبینی خود را پس گرفت.