تنش در روابط روسیه و اسرائیل

به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز و بنا به گفته مقامات رژیم صهیونیستی و خانواده ایساخار، روسیه سرنوشت وی را با شهروند روسی ناشناخته‌ای که در سرزمین‌های اشغالی زندانی است، گره زده است. این فرد از سوی آمریکا متهم به جرائم رایانه‌ای است و در آستانه استرداد به آمریکا قرار دارد. مقام‌های رژیم صهیونیستی در گفت‌وگو با رسانه‌ها مدعی شده‌اند که مسکو در واکنش به درخواست آزادی این زن، بحث پرونده یک تبعه روس به نام «الکسی بورکوف» را پیش کشیده‌است. بورکوف در سال ۲۰۱۵ به درخواست آمریکا در فرودگاه «بن گوریون» تل‌آویو بازداشت شده و از آن زمان در فلسطین اشغالی در حبس به سر می‌برد. اخیرا دیوان‌عالی رژیم صهیونیستی با استرداد بورکوف به آمریکا موافقت کرده است. در مورد پرونده بورکوف اطلاعات چندانی منتشر نشده و در مورد بازداشت‌اش هم تا همین چند هفته پیش اخبار زیادی منتشر نشده بود، اما رسانه‌های روس نوشته‌اند که آمریکا این فرد را به «هک‌شبکه‌های رایانه‌ای» و «جرائم رایانه‌ای» متهم کرده ‌است. روزنامه هاآرتص هم گزارش داده است این فرد در سال ۲۰۱۵ در دادگاهی در ویرجینیا به سرقت سایبری و انتشار اطلاعات کارت‌های اعتباری ۱۵۰هزار نفر متهم شده است. مساله بازداشت این دو نفر در بالاترین سطوح میان مقام‌های رژیم صهیونیستی و روسیه مورد بحث قرار گرفته است. روز جمعه دفتر بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در بیانیه‌ای تلویحا تایید کرد که مسکو پیشنهاد تبادل ایساخار و بورکوف را مطرح کرده است. در این بیانیه عنوان شده است که نتانیاهو در جریان دیدار با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه در شهر سوچی و همچنین در جریان گفت‌وگوی تلفنی با پوتین، موضوع ایساخار را مطرح کرده است. نتانیاهو در این بیانیه احتمال آزادی بورکوف و عدم استرداد او را به آمریکا رد و ادعا کرده است که دستگاه قضایی رژیم صهیونیستی مستقل بوده و دادگاه هم حکم استرداد او را تایید کرده است. مقام‌های رژیم صهیونیستی در گفت‌وگو با رسانه‌ها روسیه را به گروگانگیری متهم کرده و مدعی شده‌اند روند قضایی علیه ایساخار جعلی بوده است.  گفته می‌شود مقدار ماری‌جوانایی که همراه ایساخار بوده نزدیک به ۹ و نیم گرم بوده است که حمل این مقدار در سرزمین‌های اشغالی جرم به حساب نمی‌آید. در روسیه اما حمل این مقدار مواد فقط یک ماه زندانی دارد. یافا ایساخار مادر وی می‌گوید که او به هندوستان سفر کرده بود تا درس یوگای خود را تکمیل کند و برای صرفه‌جویی ۲۰۰ دلاری از خطوط هوایی روسی استفاده کرده است. به گفته مادر ایساخار دخترش که ۲۶ ساله است برای معاوضه با دیگر زندانیان بازداشت شده است.  در چین، امسال دو کانادایی متهم به جاسوسی بازداشت شدند. این رویداد درست چند روز پیش از دادرسی یک دادگاه کانادا برای استرداد یک متهم چینی به آمریکا صورت گرفت.

یکی از مقامات اسرائیلی که خواسته نامش فاش نشود به نیویورک‌تایمز گفته است که این یک پرونده دیپلماتیک است که مسکو به موجب آن خواستار آزادی بورکوف شده است. یک مقام صهیونیستی فاش کرد که روسیه به‌طور رسمی خواستار معاوضه دو زندانی شده است. البته هنوز مقامات روسی در باره این معاوضه به‌طور رسمی اظهارنظر نکرده‌اند. سفیر روسیه در سرزمین‌های اشغالی روز جمعه در گفت‌وگو با خبرگزاری ریانووستی گفت که وی در موضوعات قضایی مداخله نمی‌کند. او به این خبرگزاری گفت: «ما هنوز چیزی از مقدمات ماجرا نمی‌دانیم. تحولات را رصد می‌کنیم تا ببینیم چه می‌شود؟» این تحولات در شرایطی رخ داده که هنوز مقامات آمریکایی در این‌باره اظهارنظر نکرده‌اند.

تقریبا از ماه آوریل که ایساخار دستگیر شده است، برای خانواده وی نشانه‌های روند دادرسی شوم پدیدار شده بود. یافا ایساخار گفت پس از برگزاری اولین دادرسی به‌رغم اینکه خاخام ارشد مسکو قول آزادی داده بود، وعده‌ها به سرانجام نرسید. حتی وکیل ایساخار به مادرش گفته بود که سوار هواپیما شود و به خانه بازگردد؛ چراکه دخترش به‌زودی به وی ملحق می‌شود. اما چند روز بعد وکیل ایساخار به مادرش گفته بود که دادگاه موضوع اتهام را عوض کرده است. او دقیقا نمی‌داند دخترش چه زمانی از زندان آزاد خواهد شد. مقامات رژیم صهیونیستی هم درابتدا نخواستند در این خصوص اظهار نظر کنند و بگویند که این تحولات در ارتباط با بورکوف رخ داده است. از اواخر تابستان اما مادر و خواهر ایساخار مدعی شدند که در واتس‌آپ پیام‌هایی دریافت کرده‌اند که مدعی شده بود دوست بورکوف است. در پیام‌ها مشخصا گفته شده بود که سرنوشت دختر وی با آزادی بورکوف گره خورده است. در این پیام‌ها آمده بود اگر بورکوف به آمریکا مسترد نشود، بلیت بازگشت به خانه در جیبش خواهد بود.  چند روز پیش از این هم مردی که خود را کنستانتین بکنشتین معرفی کرده بود ایمیلی به مادر ایساخار زد و گفته بود که دخترش احتمالا بین ۵ تا ۷ سال زندانی شود و از آنها خواسته بود برای پایان دادن به‌کابوس ایساخار تلاش بیشتری کنند. او گفته بود که کاری از وکلا در این پرونده بر نخواهد آمد. یافا ایساخار در ابتدا توجهی به این پیام نداشته‌است. او می‌گوید: در ابتدا توجه نکردم؛ چراکه اصلا منطقی به‌نظر نمی‌رسد. چه ارتباطی می‌تواند بین ناما و یک هکر روسی که قرار است به آمریکا مسترد شود وجود دارد؟ اما حالا همه داستان رو شده است. جزئیات کمی در مورد اتهامات بورکوف وجود دارد و هنوز مشخص نیست چرا روسیه این همه درباره این پرونده و بازگشت وی به روسیه اشتیاق دارد. درست چند روز پس از بازداشت بورکوف یک مقام روسی اتهام وی را برای هک کردن کدهای بانکی از اساس دروغ خواند. مقامات روسی گفته‌اند که بورکوف یک شهروندعادی روسیه است که در پرونده وی سیاسی‌کاری صورت گرفته و با وی با عدالت رفتار نشده است. حالا اما با دستگیری ایساخار یک موقعیت پیچیده بین رژیم صهیونیستی، روسیه و آمریکا پدید آمده است.