«من هرگز با چنین شخصی گفتوگو نمیکنم»
اردوغان علیه سیسی
در پی اعدام ۹ نفر در مصر، رجب طیباردوغان، رئیسجمهور ترکیه، با انتقاد شدید از همتای مصری خود گفت: «اصلا با چنین شخصی گفتوگو نمیکنم.» الجزیره در گزارش دیروز ۵ اسفند به نقل از مصاحبه رئیسجمهوری ترکیه با شبکههای «سیانان ترک» و «کانال D» ترکیه گفت: «سیسی از زمانی که قدرت را در مصر به دست گرفته، ۴۲ تن را اعدام کرده است که آخرین آنها ۹ جوانی بودند که در پرونده ترور هشام برکات، دادستان سابق این کشور در سال ۲۰۱۵، محکوم شده بودند و این قابلقبول نیست.» اردوغان در این مصاحبه افزود: «البته به ما گفته میشود که این تصمیمی قضایی است اما در آنجا عدالت، انتخابات و چیزهایی از این دست همگی بیمعنا و الکی است. در آنجا یک سیستم اقتدارگرا و حتی توتالیتر وجود دارد.» اردوغان گفت: «پاسخ من به کسانی که میپرسند چرا با سیسی گفتوگو نمیکنی و اینکه میانجیها هر از گاهی سر و کلهشان اینجا پیدا میشود، این است: من هرگز با چنین شخصی گفتوگو نمیکنم.»
روابط میان ترکیه و مصر از زمان کودتای السیسی در مصر «شکر آب» بوده زیرا در قاموس ترکها، سیسی دولت دموکرات و منتخب مرسی را از قدرت برکنار و آنها را محاکمه کرد. برخی هم در دادگاههای تحتفرمان سیسی به مرگ محکوم شدند. به نوشته الجزیره، دادگاهها احکام «فلهای» صادر میکردند و صدها نفر از مردم و وکلا هم یا زندانی یا به مرگ محکوم شدند و این روند فقط چند روز به طول انجامید. رئیسجمهور ترکیه خواستار آزادی محمد مرسی شد اما درخواستش راه به جایی نبرد. اردوغان در مصاحبه اخیر خود گفت: «اول از همه، سیسی باید تمام زندانیان را با فرمان عفو عمومی آزاد کند. تا زمانی که اینها آزاد نشده باشند، ما با سیسی صحبت نخواهیم کرد.» اردوغان همچنین به غرب نیز به خاطر پهنکردن فرش قرمز برای سیسی و چشم بستن بر اعدامهای این کشور بهشدت تاخت. او گفت: «کجایند این غربیها؟ آیا صدای محکومین را شنیدید؟ از سوی دیگر، وقتی پای زندانیان در ترکیه به میان میآید، فریاد برمیآورند و خواستار آزادی قاتلینی میشوند که دستشان در خون است.»
به نوشته الجزیره، عفو بینالملل اعدام این ۹ نفر را محکوم کرد؛ ۹ نفری که در دادگاههایی محکوم شدند که مشخصهاش ادعاهای مربوط به شکنجه متهمان بود. رئیسجمهوری ترکیه در همین مصاحبه تاکید کرد منطقه امنی که احتمالا در شمال سوریه ایجاد میشود، باید تحت کنترل ترکیه باشد. او گفت ترکیه اولین کشوری است که از درگیریهای سنگین در سوریه متاثر میشود. این مقام ترکیهای تاکید کرد که کشورش هرگز با انتقال موقعیت منطقه امن در سوریه بهجای دیگری موافقت نخواهد کرد، اگر خارج از حوزه استراتژیک ترکیه باشد. وی بر حق ترکیه در اتخاذ تدابیر خود در مقابل موشکها و خمپارههایی که از سوریه به خاک این کشور شلیک میشوند، تاکید کرد. اردوغان با اشاره به توافقنامه آدانا گفت: «نمیتوان به بشار اسد مشروعیتی که استحقاق آن را ندارد، داد و اگر در محتوای توافقنامه تامل شود، ما حق اخراج تروریستها تا آخر را داریم.» اردوغان افزود: محیط صلحآمیز و باثبات در عفرین، جرابلس و الباب باید در مناطق مرزی با این کشور هم وجود داشته باشد.
اردوغان در این مصاحبه به پرونده قتل جمال خاشقجی هم پرداخت و گفت: «ترکیه به پیگیریهای پروندهاش ادامه خواهد داد.» او تصریح کرد: «کسی که دستور ترور خاشقجی در کنسولگری عربستان در استانبول را داد، شناخته شده است... اگر ولیعهد عربستان نمیداند، پس چه کسی میداند؟» رئیسجمهوری ترکیه در ادامه خطاب به بنسلمان گفت: «اگر از خودت مطمئن هستی، بهجای اینکه از نفت و پول برای سرپوش گذاشتن بر جنایت استفاده کنی، بیا و علنا حرف بزن.» مصاحبه اردوغان و تاختن او به همتای مصریاش مصادف بود با استقبال رئیسجمهور مصر از پادشاه عربستان. عبدالفتاح السیسی، درحالی از سلمان بنعبدالعزیز، پادشاه عربستان در شهر شرمالشیخ استقبال کرد که قرار است نشست مشترکی با حضور ۴۹ کشور از رهبران اتحادیه عرب و اتحادیه اروپا در این شهر برگزار شود. رئیسجمهوری مصر در جریان دیدار با پادشاه سعودی بر اهمیت تشکیل شورای عربی - آفریقایی حوزه دریای سرخ و خلیج عدن تاکید کرد. این نخستین سفر خارجی پادشاه عربستان بعد از سفرش به روسیه در اکتبر ۲۰۱۷ میلادی بهشمار میآید. اگر دولت ترکیه به زندانی و اعدام کردن ناراضیان در مصر میتازد و مذاکره با سیسی را بایکوت میکند اما سلمان بنعبدالعزیز فرمان عفو شماری از مصریهای محبوس در زندانهای عربستان را صادر کرد. این فرمان عفو مربوط به شماری از پروندههای مختلف است که طبق اصول و اقدامات مربوطه کسانی که قواعد اقامت را نقض کرده بودند و نمیتوانستند جریمه تعیینشده را پرداخت کنند، میتوانند حسب این فرمان به کشورشان بازگردند و سفارت مصر در عربستان این مساله را با گروههای مربوطه به منظور تسریع روند بازگشت این اشخاص به کشورشان پیگیری میکند.
ارسال نظر