تکلیف جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا امروز مشخص میشود
چشم بازارها به رفراندوم بریتانیا
گروه جهان: سال ۱۹۷۵ بود که بریتانیا دو شقه شده بود، درست مانند امروز. عامل دو شقه شدن هم چیزی جز یک رفراندوم نبود. رفراندومی در جهت ماندن در اتحادیه اقتصادی اروپا که آن موقع هنوز نام یورو به خود نگرفته بود.
در آن ایام البته تعداد موافقان زیاد بودند. موافقان اعتقاد داشتند که به یک «اتحاد اقتصادی» یا یک «توافق اقتصادی» رای میدهند. چند صباحی پس از آنکه موافقان توانستند نظر خود را در همهپرسی به مخالفان تحمیل کنند، عدهای از آنها از اینکه رای به ماندن دادند پشیمان شدند، زیرا بر این باور بودند که آنها گول خورده و گمان میکردند که به یک توافق اقتصادی رای دادهاند اما در نهایت محکوم به دیدن یک «ابر دولت» شده بودند.
گروه جهان: سال ۱۹۷۵ بود که بریتانیا دو شقه شده بود، درست مانند امروز. عامل دو شقه شدن هم چیزی جز یک رفراندوم نبود. رفراندومی در جهت ماندن در اتحادیه اقتصادی اروپا که آن موقع هنوز نام یورو به خود نگرفته بود.
در آن ایام البته تعداد موافقان زیاد بودند. موافقان اعتقاد داشتند که به یک «اتحاد اقتصادی» یا یک «توافق اقتصادی» رای میدهند. چند صباحی پس از آنکه موافقان توانستند نظر خود را در همهپرسی به مخالفان تحمیل کنند، عدهای از آنها از اینکه رای به ماندن دادند پشیمان شدند، زیرا بر این باور بودند که آنها گول خورده و گمان میکردند که به یک توافق اقتصادی رای دادهاند اما در نهایت محکوم به دیدن یک «ابر دولت» شده بودند. هارولد ویلسون، نخستوزیر وقت که در آن زمان رهبر موافقان ماندن در اتحادیه بود، میگفت: گفتوگوهایش در بروکسل موفقیتآمیز بوده و بریتانیا بهترین امتیازهای ممکن را گرفته است. چیزی مانند این روزهای بریتانیا و وعده و وعیدهای دیوید کامرون.
نتایج نظرسنجیهای این روزها هم نشان از دو شقه شدن بریتانیا دارد. به نوشته روزنامه دیلی تلگراف در حالی که تنها چند ساعت به برگزاری همهپرسی مانده، موافقان و مخالفان شانه به شانه یکدیگر در حال حرکتند. براساس ۶ نظرسنجی برگزار شده اخیر موافقان بهطور متوسط ۵۱ درصد از رای مردم بریتانیا را شکل میدهند و مخالفان ۴۹ درصد.
مخالفان اعتقاد دارند بریتانیا بدون حضور در اتحادیه اروپا میتواند به لحاظ اقتصادی بهتر عمل کند اما موافقان میگویند خروج از حوزه یورو و عقد دوباره تمامی قراردادهای بسته شده ممکن است به ضرر این کشور تمام شود. با این حال بیشتر بریتانیاییها، موافقان و مخالفان، بر این باورند که باید رابطه بریتانیا با اتحادیه اروپا از نو تعریف شود. برای همین دیوید کامرون، نخستوزیر محافظهکار بریتانیا وعده میدهد که با اتحادیه اروپا مذاکره خواهد کرد و بریتانیا شرایط بهتری برای توافقهای آتی از جمله بحث مهاجرتپذیری به دست خواهد آورد.
براساس یک نگاه تاریخی، داستان بریتانیا و اتحادیه اروپا دیو و دلبری بوده است. همواره درادوار مختلف بیش از ۴۰ درصد مردم با حضور در اتحادیه اروپا مخالف بودهاند. البته در دهه ۸۰ موافقان حضور در اتحادیه اروپا به شدت با افت روبهرو شدند اما این روند در دهه ۹۰ به عکس شد و موافقان نسبت به مخالفان تفوق پیدا کردند. روند بالا و پایین شدن موافقان و مخالفان تا سال ۲۰۱۴ ادامه داشت اما در این سال موافقان توانستند یک برتری محسوس پیدا کنند. این در حالی است که در روزهای منتهی به همهپرسی روند سال ۲۰۱۴ معکوس شده و در برخی از نظرسنجیها مخالفان توانستهاند از موافقان عبور کنند. روزنامه ایندیپندنت، نزدیک به چپهای بریتانیا به نقل از کارشناسان مینویسد: شانس برای «بریگزیت» ۵۰ -۵۰ است. برای همین در این روزها تحرکات دیوید کامرون برای مجاب کردن مردم این کشور بیشتر شده است. وی روز سهشنبه در مقابل خانه شماره ۱۰ در مقابل دوربین قرار گرفت و از مردم خواست به ماندن در اتحادیه اروپا رای دهند. او گفت: جوانان، کودکان و حتی کسانی که هنوز به دنیا نیامدهاند میدانند که با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا اوضاع اقتصادی سخت خواهد شد.
روزنامه ایندیپندنت مینویسد؛ دیوید کامرون برای ادمه نخستوزیریاش به رای مثبت مردم برای ماندن در این اتحادیه نیازمند است. در صورت شکست وی در همهپرسی باید دوران دیوید کامرون را پایان یافته تلقی کرد.
یک نظرسنجی نشان میدهد تعداد مخالفان از موافقان پیشی گرفته است. سایت «YouGov» نشان میدهد که مخالفان ۵۱ درصد و موافقان ماندن در اتحادیه اروپا ۴۹ درصد هستند. در حالی که در نظرسنجی « Survation» نتایج برعکس است و موافقان ۵۱ درصد از نظرسنجی یاد شده را تشکیل میدهند. جان کورتیس، پروفسور علوم سیاسی در دانشگاه «استرچکلاید»به روزنامه ایندیپندنت میگوید: رایها ۵۰-۵۰ است. بدونشک، مخالفان ماندن در هفته گذشته پیشرفت خوبی داشتهاند که توانستهاند به این آمار و ارقام برسند. در نظرخواهیهای تلفنی افرادی که خواهان خروج هستند به ۵۰ رسیده و در نظرسنجیهای اینترنتی نیز از موافقان پیشی گرفتهاند. این یک موفقیت برای افرادی است که مخالف ماندن بریتانیا در حوزه یورو هستند.
تبعات احتمالی خروج بریتانیا
بسیاری از کارشناسان تبعات خروج بریتانیا از ناحیه یورو را از زوایای مختلف بررسی کردهاند. روزنامه گاردین هم تبعات اقتصادی خروج از یورو را بررسی کرده و مینویسد: خروج انگلستان از اتحادیه اروپا پیامدهای اقتصادی کوتاهمدتی به همراه خواهد داشت ولی تاثیر آن بر اقتصاد جهانی در کل کمتر از اقتصاد اروپا خواهد بود. انگلستان ۴/ ۲ درصد تولید ناخالص اقتصادی جهان و ۷/ ۱۷ درصد تولید ناخالص اقتصادی اروپا را به خود اختصاص میدهد. براساس پیشبینی سازمان همکاری اقتصادی و توسعه، بعد از خروج انگلستان در سال ۲۰۱۸، اقتصاد کشورهای منطقه یورو یک درصد، اقتصاد کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه بیش از نیم درصد، اقتصاد کشورهای عضو بریکس حدود نیم درصد و اقتصاد آمریکا ۲/ ۰ درصد کوچکتر خواهند شد. البته کشورهای اروپایی و بهویژه کشورهای هلند، ایرلند، قبرس، پرتغال و یونان بهدلیل ارتباطات مالی، سرمایهگذاری و تجاری گستردهای که با انگلستان دارند، بیشترین ضربه را از خروج این کشور از اتحادیه اروپا متحمل خواهند شد. دیگر آنکه خروج انگلستان از اتحادیه اروپا، ریسک و حجم سرمایهگذاری خارجی در اقتصاد جهانی را متاثر خواهد کرد و احتمالا موجب تضعیف شدید جایگاه لندن بهعنوان مهمترین پایگاه دسترسی اقتصادها و شرکتهای خارجی به بازار پانصد میلیون نفری اروپا خواهد شد. انگلستان بهدلیل فعالیت گسترده بخش خدمات مالی و محیط مناسبش برای سرمایهگذاری، اولین مقصد سرمایهگذاری مستقیم خارجی در اروپا و چهارمین مقصد این سرمایهگذاری در جهان است. با این حال مخالفان بر این باورند که با خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا «تعادل» دوباره به اقتصاد انگلستان بازخواهد گشت و شوک چندانی به آن وارد نخواهد شد.
اما موافقان روز سهشنبه در بیانیهای مشترک به نام «در طول عمر ما» از مردم بریتانیا خواستند به ماندن رای بدهند. سه نهاد اقتصادی مهم بریتانیا یعنی موسسهای برای مطالعات مالی (IFS)، موسسه ملی برای تحقیقات اقتصادی - اجتماعی (NIESR) و مرکز اجرای اقتصادی (CEP) این بیانیه را بهطور مشترک به رشته تحریر در آوردند و در آن تاکید داشتند که خروج بریتانیا از ناحیه یورو دارای تبعاتی همچون کاهش دستمزدها، افزایش قیمتها و بالا رفتن هزینه خواهد بود. کامرون هم همپای موافقان با افزایش تحرکات خود خروج بریتانیا را به ضرر نسل بعدی دانست و گفت: خیلی رک میخواهم با همنسلان خود صحبت کنم. میدانم اتحادیه اروپا خیلی عالی نبوده است. باور کنید میدانم. میدانم و این ناامیدیها را به چشم خود میبینم. برای همین است که مدام در حال مذاکره هستیم. ما در خارج از یورو هم توانستهایم مناسبات و مرزهایمان را حفظ کنیم. ما در هر دو دنیا بهترینها را داریم. پس فارغ از اینکه موافق یا مخالف ماندن هستید، عمیقا در باب رویاها و امیدهای بچهها و نسل بعدی فکر کنید. آنها باید با تبعات تصمیم شما زندگی کنند.
ارسال نظر