کیسه هوا براى عابران پیاده
کیسه هوا براى عابران پیاده تا سه سال آینده در اروپا اجبارى خواهد شد و اتحادیه اروپا از تولیدکنندگان خودرو خواسته که کیسه هواى مخصوص عابران پیاده طراحى کند. این کیسه پیش از فرود آمدن مصدوم معلق در هوا روى کاپوت ماشین، باز و با گاز مخصوصى پر مىشود. به گزارش ایسنا، در کشورهای عضو اتحادیه اروپا سالانه نزدیک به ۵۰هزار عابر پیاده بر اثر تصادف جان خود را از دست مىدهند. این آمار بدون در نظر گرفتن مصدومانى است که دچار ضربه مغزى و یا آسیبهاى شدید بدنى شدهاند. بالا بردن ضریب ایمنى عابران پیاده یکى از برنامههاى مطرح اتحادیه اروپا است.
اتحادیه اروپا درصدد است ظرف سه سال آینده میزان مرگ و میر ناشى از تصادف عابران پیاده را با اجراى طرح «امنیت عابران پیاده» به نصف کاهش دهد. از سال گذشته میلادى مرحله اول این طرح به اجرا درآمده است. در این مرحله تمامى کارخانههاى خودروسازى موظف شدهاند اتومبیلهایی تولید کنند که سپر بزرگترى دارند. این سپر بزرگتر که پایینتر از سپرهاى معمولى قرار مىگیرد، شدت برخورد اتومبیل با افراد پیاده را تا حد زیادى کاهش مىدهد. اتحادیه اروپا همچنین از تولیدکنندگان خودرو خواسته است که کیسه هواى مخصوص عابران پیاده طراحى کند.
در حال حاضر طرح کیسه هواى مخصوص عابران پیاده در مرحله تست است. در موسسه کنترل کیفى خودرو در شهر آخن آلمان، در یک تصادف آزمایشى اتومبیل با سرعت ۴۰کیلومتر در ساعت به ماکت انسانى برخورد میکند. ۴۰کیلومتر بر ساعت، میانگین سرعتى است که سر عابر پیاده هنگام فرود به شیشه جلو ماشین برخورد مىکند. کیسه هواى مخصوص عابران پیاده باید مانع این برخورد شود.
سنسورهاى آزادکننده کیسه درون اتومبیل قرار مىگیرند. زمان تصادف پیش از فرود آمدن مصدوم معلق در هوا روى کاپوت ماشین، این کیسه باز و با گاز مخصوصى پر مىشود و از برخورد مصدوم به کاپوت و شیشه جلویى اتومبیل جلوگیرى مىکند. سرعت فرود مصدوم در تصادفات شدید گاه به ۳۰۰کیلومتر بر ساعت مىرسد، سرعتى که در جا جمجمه را از بین میبرد.
مدلهاى اولیهاى که در مرحله تست هستند، نقصهایی دارند که باید برطرف شوند. پیش از همه این که کیسه هوا، فضاى جلوى اتومبیل را کاملأ مىپوشاند و دید راننده را کور مىکند. طرحهاى پیشنهادى جدید تا حدى این نقص را برطرف کردهاند، به عنوال مثال کیسههایی که سوراخهاى کوچک دارند و میدان دید راننده را کمى باز مىگذارند. این طرحى است که کارخانه اتومبیلسازى ژاپن، تویوتا طراحى کرده است. گذشته از این، مشکلات اولیهای در طراحى کیسههاى هواى مناسب و استاندارد وجود دارد، ولی مساله اینجاست که بسیارى از تولیدکنندگان اتومبیل به این طرح با تردید نگاه مىکنند. ساخت و تولید انبوه این کیسهها هزینه قابل توجهى در پى خواهد داشت. بسیارى از این تولیدکنندگان، کاپوت فعال را ترجیح مىدهند.
اما این نوع پوششهاى موتور مانع از برخورد سر مصدوم به شیشه جلویى اتومیبل نمىشوند. علت مرگ در ۸۰درصد این نوع تصادفات، برخورد شدید سر مصدوم با شیشه جلویى ماشین است. البته کیسه هوا براى عابران پیادهاى هم که پس از تصادف به هوا پرتاب مىشوند و به جاى کاپوت ماشین روى آسفالت فرود مىآیند، فایدهاى ندارد.
کارشناسان تخمین مىزنند کیسههاى هواى مخصوص عابر پیاده احتمال آسیب به ناحیه سر را تا ۹۰درصد کمتر مىکند و جراحات بدنى را دست کم به نصف مىرساند. بسیارى از کارخانههاى ماشین سازى هنوز طرح اضافه کردن این کیسههاى هوا را نپذیرفتهاند.
یکی از آنان مىگوید: «هرچند که بسیارى از کارخانههاى اتومبیل سازى در تبلیغاتشان مدعى هستند که امنیت عابران پیاده را نظر گرفتهاند، اما حاضر به پرداخت هزینه بالا در این زمنیه نیستند. باید قوانینى تصویب شود که تولید کنندگان موظف به اجراى آن باشند.»
ارسال نظر