برخلاف تبصره ۱۳ صورت گرفت
افزایش قیمت خودروهای دوگانهسوز توسط خودروسازها
علیرضا بهداد - دولت در تبصره ۱۳ قانون بودجه سال ۸۵، یارانههایی برای خودروسازهای کشور در نظر گرفته تا روند دوگانهسوز کردن خودروها را بیشتر از گذشته تسریع بخشد. اما ظاهرا خودروسازهای کشور این میزان یارانه را کافی ندانستهاند و محصولات دوگانهسوز خود را افزایش قیمت دادهاند.
به عنوان مثال، قیمت کارخانهای سمند عادی نسبت به سمند دوگانهسوز ۳۰۰هزار تومان اختلاف دارد. این در حالی است که دولت بابت تولید هر خودروی دوگانهسوز به خودروسازها بیش از ۶۰۰هزار تومان یارانه در نظر گرفته است.
اما خودروسازها ادعا میکنند که تولید هر خودروی دوگانهسوز ۹۰۰هزار تومان هزینه در بردارد که ۶۰۰هزار تومان آن را از دولت و مابقی را از متقاضی خودروی دوگانهسوز دریافت میکنند.
نکته جالب اینکه اگر شخصی بخواهد خودروی خود را در کارگاههای مجاز سازمان بهینهسازی مصرف سوخت کشور دوگانهسوز کند با پرداخت ۱۲۰هزار تومان این کار را میتواند انجام دهد، حال آنکه خودروسازها قصد دارند هزینه دوگانهسوز کردن خودرو را چند برابر از متقاضیان دریافت کنند.
شاید مبلغ ۳۰۰هزار تومان برای بسیاری قابل توجه نباشد، اما نکته اینجا است که عمده مالکان خودروهای فرسوده اقشار متوسط به پایین جامعه هستند که در طرح نوسازی خودروهای فرسوده مشارکت کردهاند، بنابراین گرفتن هرگونه مبلغ اضافی در قالب این طرح آن هم از سوی سایپا و ایرانخودرو به عنوان سودآورترین خودروسازها کار پسندیدهای نیست.
اما توجیه شرکتهای خودروساز در خصوص افزایش قیمت خودروهای دوگانهسوز مشمول تبصره ۱۳، این است که افزودن مخزن گاز، به عنوان قطعه یدکی گران، هزینههای تولید خودرو را بالا برده است. این توجیه قابلقبول است، اما سوال اینجا است چرا با وجود اینکه خودروسازها از دولت یارانه دوگانهسوز کردن را دریافت میکنند، دوباره به بهانه دوگانهسوز کردن خودروها قیمت کارخانهای را افزایش دادهاند.
سیدرضا فاطمی، مجری طرح نوسازی خودروهای فرسوده، در این رابطه به خبرنگار ما میگوید: درخصوص این افزایش قیمت از خودروسازها توضیح خواستهایم و آنها نیز دلایل این افزایش قیمت را برای ما ارسال کردهاند که این موضوع در حال بررسی است و به زودی نتیجه این بررسیها اعلام میشود.
نکته جالب دیگر در طرح نوسازی خودروهای فرسوده اینکه برخی از متقاضیان با وجود گذشت دو ماه از اسقاط خودروی خود به دلیل آنچه که خودروسازها آن را نداشتن خودرو عنوان کردهاند، هنوز خودروی نو را دریافت نکردهاند. به عنوان مثال فردی که متقاضی دریافت سمند است علاوه بر مبلغ وام ۵میلیون تومانی باید مبلغی بالغبر ۶میلیون و ۸۰۰هزار تومان را نیز پرداخت کند (جمعا ۱۱میلیون و ۸۰۰هزار تومان) تا خودروی دوگانهسوز را تحویل بگیرد. حال اینکه در این میان، پیشفروش سمند نیز انجام میشود و این شخص میتواند مبلغ سمند را طی سه مرحله پرداخت کند و از هدایای مشارکت ایرانخودرو نیز استفاده کرده و اوایل تابستان سال ۸۶ خودروی خود را تحویل بگیرد. بنابراین افرادی که پس از دو ماه از اسقاط خودروی فرسوده خود هنوز خودروی نو را دریافت نکردهاند، بر این باورند که اگر خودرویی را پیش خرید میکردند شاید به نفعشان بود.
البته مجریان طرح نوسازی خودروهای فرسوده اگر چه توانستهاند تاکنون با اطلاعرسانی مناسبی مراحل اجرای این طرح را به اطلاع متقاضیان برسانند، اما پس از آنکه دولت از مسائل اجرای این طرح فارغ شده و بقیه امور اجرایی را به خودروسازها واگذار کرده مشکلاتی که بعضا قابل پیشبینی بود بر سر اجرای طرح به وجود آمده است. نمونه بارز این مشکلات ابهام در تولید به موقع خودروهای مورد نیاز طرح است که البته خودروسازها کماکان مدعیاند میتوانند خودروها را به موقع تحویل دهند.
فاطمی در این رابطه میگوید، برنامه اصلاح شده تولید خودروسازها به ستاد طرح ارائه شده است و از طرفی هم ظرفیتهای خالی برای تغذیه طرح نوسازی خودروهای فرسوده در شرکتهای خودروساز به وجود آمده است.
وی در عین حال میافزاید، اگر خودروسازها در موعد مقرر نتوانند به تعهدات خود عمل کنند علاوه بر متضرر شدن خودشان، اهرمهای جبرانی را نیز در نظر گرفتهایم که به موقع از آنها استفاده خواهیم کرد.
چندی پیش نیز داداشی، قائم مقام طرح نوسازی خودروهای فرسوده، به خبرنگار ما گفته بود که اگر خودروسازها نتوانند به تعهدات خود در قبال تحویل خودرو به مردم عمل کنند، دولت برای اجرای به موقع طرح خودروی دوگانهسوز اقدام به واردات خودروای دوگانهسوز خواهد کرد. البته با توجه به اینکه تنها ۱۲ هفته به پایان سال جاری باقی مانده و تعداد کمی از خودروهای نو تحویل داده شدهاند بهتر است دولت به فکر واردات نیز باشد!
ارسال نظر