خودروسازان را عامل مرگ و میر جاده‌ای ندانید

گروه خودرو - یازدهمین نشست تخصصی گروه صنعتی ایران خودرو با رسانه‌ها تحت عنوان «ایمنی محصولات ایران خودرو» روز گذشته در حالی برگزار شد که محور بسیاری از سوالات خبرنگاران از مسوولان ایمنی این شرکت به حریق برخی از خودروهای تولیدی ایران خودرو و همچنین وقوع حادثه در اتوبوس شرکت ایران خودرو دیزل که در مسیر تهران - شاهرود به دلیل اشکال مدار برقی دچار آتش‌سوزی و منجر به کشته شدن ۲۷ تن از هموطنان طی دو هفته گذشته شد، مربوط بود. هر چند مسوولان ایمنی این شرکت مسوولیت آتش‌سوزی در خودروهای پژو ۴۰۵ را پذیرفته‌ و نسبت به اقدامات صورت گرفته در این زمینه پاسخ قانع‌کننده‌ای ارائه دادند، اما در مورد آتش‌سوزی اتوبوس محور تهران - شاهرود که از اتوبوس‌های تولیدی ایران خودرو دیزل بود، هر گونه ارتباط بین آتش‌سوزی و اشکال در سیستم‌ برقی این خودرو را تکذیب و عنوان کردند که اتوبوس مورد نظر ابتدا از جلو دچار حریق شده که این امر منجر به قطع سیستم و مدار برقی خودرو شده است. جعفری، معاون کیفیت ایران خودرودیزل که‌یکی از مدعوین این شرکت در کنفرانس خبری بود نیز برخی از گزارش‌های مربوط به آتش‌سوزی خودروهای این شرکت را اشتباه و اظهار داشت که چندی پیش نیز کامیونی در یکی از جاده‌های کشورمان دچار حریق شد و نیروی انتظامی بلافاصله طی گزارشی اشکال در جعبه دنده کامیون مذکور را علت حریق ارزیابی کرد اما با بررسی کارشناسان و بررسی قطعات، مشخص شد که اشکالی نه در جعبه دنده و نه در هیچ یک از قطعات به کار رفته وجود نداشته است.

حاجی‌خانی، مسوول کنترل تضمین کیفیت ایران خودرو نیز در زمینه سوالات مربوط به آتش‌سوزی در برخی از خودروهای ۴۰۵ عنوان کرد که با توجه به کثرت قطعات به کار گرفته شده در یک خودرو، ملاک تضمین قطعات است که متاسفانه قطعه‌ساز موردنظر بدون هماهنگی با شرکت، اقدام به تعویض قطعه مورد نظر در پژو ۴۰۵ کرد.

ما نیز مسوولیت آتش‌سوزی در برخی از خودروهای مذکور را پذیرفته‌ایم.

حاجی‌خانی در بحث فراخوان مربوط به خودروی پژو ۴۰۵ همچنین تاکید کرد که هنوز ۲۰ تا ۲۵درصد از دارندگان خودروی پژو ۴۰۵ که شامل فراخوان این خودرو شدند برای بازدید اقدام نکرده و ظاهرا ریسک آتش‌سوزی را پذیرفته‌اند.

فراخوان خودروهای تولیدی در بسیاری از کمپانی‌های خودروسازی امری است طبیعی چنانچه شرکت خودروسازی نیسان بیش از ۱۰۰هزار خودروی تولیدی خود را به دلیل اشکال در باک بنزین به تعمیرگاه‌ها فراخواند و یا کمپانی تویوتا نیز در شهریور ۸۴ فراخوانی مبنی بر احتمال آتش‌سوزی در باک سوخت‌رسانی مدل خاصی از تولیدش را اعلام کرد. اما مسوولان ایمنی گروه صنعتی ایران‌خودرو در این نشست خبری در پی آن بودند که دو مقوله فرهنگ رانندگی و ایمنی جاده را به ایمنی خودرو که در حال حاضر مورد اعتراض برخی از نهادها واقع شده و آن را مهم‌ترین عامل مرگ و میر تصادفات جاده‌ای می‌خوانند، اضافه کنند. آنها نسبت به این گفته که «خودروساز عامل مرگ‌ومیر ناشی از تصادفات جاده‌ای که سالانه ۳۰هزار نفر را به کام مرگ می‌کشد، است» معترض بودند. جعفری، معاونت کیفیت ایران‌خودرو دیزل با اشاره به این مطلب که میزان تلفات مرگ‌ومیر ناشی از تصادفات در ایران ۵برابر بیشتر از متوسط جهانی است عنوان کرد که در ارمنستان با وجود ۳۰۰هزار وسیله نقلیه ۴هزار و ۳۹۰نفر سالانه بر اثر تصادف جان خود را از دست می‌دهند اما در ایران به ازای ۵میلیون خودرو ۲۷هزار نفر سالانه کشته می‌شوند.

اما در بنگلادش با وجود ۷۵۰هزار خودرو در سال ۲۳نفر جان خود را در تصادف از دست می‌دهند و در هند نیز به ازای ۶۷میلیون دستگاه خودرو ۸۵هزار و ۹۸۵ نفر در جاده‌ها کشته می‌‌شوند که از نظر تعداد وسیله نقلیه ۱۲برابر ایران، ‌خودرو دارد اما کمتر از ۳برابر ایران کشته می‌دهد. جعفری به ذکر این نکته نیز پرداخت که کشورهایی همچون بنگلادش و هند چندین برابر ایران، خودروی فرسوده دارند.

کیوان وزیری، نماینده مدیرعامل ایران‌خودرو در اخذ گواهینامه نیز به سیر تکاملی ایمنی در خودروهای تولیدی در سطح دنیا اشاره و اظهار داشت که تست‌های تصادف در ابتدا از جلو خودرو انجام می‌شد و بعد از گذشت زمان عقب، پهلو و سقف نیز مورد تست قرار می‌گیرد. وی با بیان اینکه ایمنی انتها ندارد اضافه کرد که ایران‌خودرو در مقابل حداقل‌های معیار پذیرش نیز دارای گواهینامه است. وی از رسانه‌ها خواست، به اشاعه این موضوع بپردازند که مردم توقع خود را با سابقه این شرکت خودروسازی بسنجند نه با خودروسازان بزرگ دنیا. وی تاکید کرد که این شرکت طراحی را با خودرو سمند فرا گرفت و پیش از تولید سمند، مونتاژکار صرف بوده پس نباید با خودروسازان آلمانی مورد مقایسه قرار گیرد. نماینده مدیرعامل ایران‌خودرو در اخذ گواهینامه همچنین خبر از شماره‌گذاری پژو رو‌آ توسط نیروی انتظامی داد و اظهار داشت که پژو روآ تا اواخر هفته جاری شماره‌گذاری خواهد شد.

اصغر جهانگرد، معاون کیفیت ایران‌خودرو نیز عنوان کرد که ۳۱ قطعه در هر خودرو به عنوان قطعه ایمنی خوانده می‌شود.