گروه خودرو - در بخش صنایع خودرو سند استراتژی توسعه صنعتی کشور ۱۷ بند به عنوان سرفصل‌های اصلی توسعه در صنعت خودرو اختصاص داده شده است. در بند پانزدهم این سند به سرمایه‌گذاری بر روی طراحی، ساخت و تولید خودروهای با سوخت نو و سوخت‌های جایگزین مانند گازوئیل و گاز طبیعی اشاره شده است که با توجه به مزیت نسبی کشور در خصوص گاز طبیعی اولویت به تولید خودروهای گازسوز داده شده است، به طوری که باید چهار کلاس موتور خودرو بر پایه گاز طبیعی تولید شود.

همچنین به استفاده از گازوئیل نیز به عنوان سوخت جایگزین بنزین اشاره شده تا خودروهای سواری دیزلی در کشور تولید شود. اما براساس مصوبه مجلس استفاده از خودروهای سواری دیزلی در کشور ممنوع است.

البته این مصوبه حدود ۳۰ سال پیش به تصویب مجلس وقت رسیده که در آن زمان استفاده از گازوئیل آلودگی‌های زیادی را به همراه داشته است.

اما امروزه با پیشرفت‌هایی که حاصل شده است درصد آلودگی‌های گازوئیل بسیار پایین آمده به طوری که در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی، استفاده از خودروهای دیزلی با استقبال مواجه شده است و برخی از خودروسازان بزرگ هم اقدام به تولید خودروهای دیزلی کرده‌اند.

بنابراین استفاده از خودروهای دیزلی نه تنها مشکلی از نظر زیست‌محیطی ندارد، بلکه با توجه به کمبود بنزین در کشور می‌تواند تا حدودی باعث کاهش مصرف بنزین هم شود. از طرفی هم خودروهای دیزلی به لحاظ امنیت در راه بالاتری نسبت به خودروهای بنزینی قرار دارد و هم‌اکنون توان تولید داخلی این نوع خودروها نیز در کشور به وجود آمده است به طوری که قرار است برخی از سمندهای صادراتی برای بازار ترکیه با موتور دیزلی ساخته شود. از آنجا که استفاده از خودروهای دیزلی در سطح کشور نیاز به مصوبه مجلس دارد به نظر می‌رسد مسوولان با توجه به سند استراتژی توسعه صنعتی باید دست به کار شوند و با ارائه لایحه به مجلس نسبت به اصلاح این قانون اقدام کنند. سیدمحمود ابطحی، رییس کمیته صنایع مجلس شورای اسلامی، در این رابطه می‌گوید: مجلس پس از تعطیلات تابستانی سند استراتژی توسعه صنعتی را مورد بررسی دقیق قرار خواهد داد و نظرات خود را در این خصوص اعلام خواهد کرد. وی با اشاره به بحث خودروهای دیزلی عنوان می‌کند، در سند راهبردی خودرو اگر نیاز است که قانون تغییر یا اصلاح شود و در صورتی که استدلالات منطقی ارائه شود، مجلس آمادگی دارد تا در این خصوص اقدامات لازم را به عمل آورد. بنابراین دولت باید به مجلس لایحه بدهد یا اگر مجلس لازم بداند براساس آیین‌نامه‌های موجود قانون را تغییر خواهد داد.

بدیهی است با برداشته شدن موانع قانونی در خصوص استفاده از خودروهای دیزلی، علاوه‌بر محقق شدن سند استراتژی توسعه صنعتی در بخش خودرو، خودروسازان می‌توانند علاوه‌بر تولید موتورهای گازسوز در خصوص موتورهای دیزلی هم دست به کار شوند.