چشم‌انداز تولید یک میلیون خودرو در سال 86
علیرضا بهداد- دو شرکت بزرگ خودروساز کشور تا پایان سال جاری 996هزار و 183دستگاه انواع خودرو سواری را تولید خواهند کرد که نسبت به برنامه تولید در سال گذشته 3/2درصد افزایش دارد.

عکس: احسان قلمچی- آژانس عکس سوره
از 17نوع خودرو سواری که در دو شرکت بزرگ خودروسازی کشور تولید می‌شود، 8نوع خودرو (سمند، پژو روآ، پژو 405، پژو 206، پژو پارس، تندر 90، گراندویتا را و چری) در ایران‌خودرو، 4نوع خودرو شامل، (پراید، زانتیا، ریو و کاروان) در سایپا و مابقی (خودروهای دو دیفرانسیل، پیکاپ، پی‌کی، ماکسیما، مگان و تندر-90 )در پارس خودرو به تولید خواهد رسید.بر اساس آمار اعلام شده از سوی معاونت بهره‌برداری و نوسازی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران طی سال‌جاری، 510هزار و 183دستگاه خودرو در ایران‌خودرو، 283هزار و 500دستگاه در سایپا و 202هزار و 500دستگاه در پارس‌خودرو تولید خواهد شد.
کاهش تولید محصولات قدیمی در ایران‌خودرو
شرکت ایران‌خودرو سال جاری محصولات تحت برند چهار شرکت پژو و رنو فرانسه، چری چین و سوزوکی ژاپن را در کشور تولید می‌کند که سه محصول تندر 90، گراندویتارا و چری به تازگی در سبد محصولات این شرکت قرار خواهد گرفت.نکته جالب توجه در برنامه ایران‌خودرو اینکه، نسبت به سال 85، این شرکت تولید سمند، پژو 405، پژو 206 و پژو پارس را به طور محسوسی کاهش خواهد داد تا جایی برای محصولات جدید در این شرکت را باز کرده باشد به طوری که شمارگان تولید سمند از 105هزار به یکصد هزار، پژو 206 از 110هزار به 80هزار، پژو 405 از 150هزار به 120هزار و پژو پارس از 55هزار به 54هزار دستگاه کاهش خواهد یافت اما پژو روآ از 80هزار به 100هزار دستگاه در سال 86 افزایش تولید خواهد داشت.
کاهش تولید در سایپا
کارخانه سایپا در سال 86، به مانند سال‌های پیشین تنها به تولید 4مدل خودرو می‌پردازد تا محصولاتی تحت برند سیتروئن فرانسه و کیاموتور کره جنوبی را تولید کند.این کارخانه تولید پراید و ریو را کاهش خواهد داد اما در شمارگان زانتیا و کاروان تغییری به وجود نخواهد آورد به طوری که شمارگان تولید پراید از 263هزار دستگاه سال 85 به 255هزار دستگاه و ریو از 20هزار به 14هزار دستگاه کاهش یافته اما شمارگان زانتیا در عدد 14هزار و کاروان در عدد 500 ثابت خواهد ماند.
برنامه تولید در پارس‌خودرو
شرکت پارس‌خودرو که یکی از زیرمجموعه‌های گروه صنعتی سایپا به شمار می‌آید، تولید سه محصول جدید خودروی ارزان «پی‌کی»، «مگان» و «تندر 90» را در دستور کار خود قرار داده است.این شرکت تنها تولید پی‌کی را به طور محسوس کاهش خواهد داد تا ظرفیت تولید برای چهار هزار دستگاه مگان و 75هزار دستگاه تندر 90 در این شرکت ایجاد شود.اما 115هزار دستگاه پراید نیز در پارس‌خودرو به تولید می‌رسد تا در مجموع 370هزار دستگاه پراید تا پایان سال جاری در کشور تولید شود. نکته جالب اینکه از مجموع 486هزار دستگاه خودرویی که سال‌جاری در گروه سایپا به تولید می‌رسد 1/76درصد به پراید، 4/15درصد به تندر90 و مابقی (5/8درصد) به سایر محصولات اختصاص یافته است.
درباره تندر۹۰
براساس برنامه دو شرکت ایران‌خودرو و پارس خودرو تا پایان سال‌جاری 125هزار دستگاه تندر90 به تولید می‌رسد که 75هزار دستگاه از این تعداد در پارس خودرو و 50هزار دستگاه و در ایران‌خودرو ساخته خواهد شد.ظرفیت خط تولید هر یک از این دو شرکت برای تولید تندر90، دست‌کم 150هزار دستگاه است که در سال نخست تولید، ایران خودرو با یک‌سوم و پارس خودرو با نیمی از ظرفیت، تندر90 را تولید خواهند کرد.دلیل تولید بالاتر در پارس خودرو و استفاده این شرکت از خط تولید رباتیک برای تولید تندر90 عنوان شده حال اینکه ایران‌خودرو برخلاف سایر خطوط تولید خود، تندر90 را به صورت غیررباتیک تولید می‌کند.
خودروهای ارزان
سال‌جاری برای نخستین بار در عمر 40ساله صنعت خودرو کشور، خودروسازی از کشور چین رسما برند خود را در ایران با مشارکت ایران‌خودرو به تولید خواهد رساند.
ایران‌خودرو در برنامه سال‌جاری خود تولید ۲هزار و ۴۹۰دستگاه چری ‌را در برنامه خود قرار داده که با توجه به اینکه قرار است خط تولید این ‌خودرو در بابل احداث شود به نظر می‌رسد این تعداد خودرو در تهران به صورت آزمایشی به تولید رسیده است. حال اینکه شرکت «مدیران خودرو» پیش از ایران‌خودرو به تولید محصولات تحت برند چری پرداخته است.اما نام چری ‌در کشورمان با مفهوم «ارزانی و بی‌کیفیتی» درهم آمیخته شده حال اینکه این خودروساز چینی ‌با تولید ۲۰محصول، بازارهای اروپایی و حتی آمریکایی را مورد هدف قرار داده است. گسترش چنین مفهومی در کشور ادامه راه را برای ایران‌خودرو مشکل خواهد کرد چرا که براساس اعلام این شرکت، در سال‌جاری دو مدل A۱۵ با قیمتی بالای ۱۰میلیون تومان و S۲۱ با قیمتی در حدود ۶میلیون تومان به تولید خواهد رسید. از طرفی هم ادامه همکاری این دو شرکت تنها محدود به تولید خودروهای ارزان نخواهد شد پس ایجاد ذهنیت تولید خودروی ارزان جز دردسر جدید برای ایران‌خودرو عایدی دیگری را دربر نخواهد داشت چرا که تندر۹۰ نیز خودرویی ارزان و جایگزین پیکان عنوان شد اما اکنون به یکی از خودروهای متوسط به بالای کشور از لحاظ قیمت تبدیل شده است.ایران‌خودرو تا پایان اردیبهشت برنامه تولید ۱۹۰دستگاه چری ‌را در نظر داشته که تا پایان این ماه تنها ۱۰دستگاه از این خودرو را به صورت آزمایشی به تولید رسانده است.
سایر محصولات
بر اساس این آمار، طی سال جاری ۷۰هزار دستگاه وانت پیکان، ۶۲هزار دستگاه وانت نیسان، ۱۷هزار دستگاه کامیون و کامیونت و نزدیک به ۱۱هزار دستگاه مینی‌بوس و اتوبوس در کشور تولید خواهد شد تا در مجموع بیش از یک میلیون و ۱۵۶هزار دستگاه انواع خودرو در دو شرکت ایران‌خودرو و سایپا به تولید برسد. این آمار نشان می‌دهد ۱/۸۶درصد تولید خودروسازهای بزرگ کشور در سال جاری به سواری، ۴/۱۱درصد به وانت (مجموع سواری و وانت ۵/۹۷درصد) و مابقی (۵/۲درصد) به سایر خودروها اختصاص دارد.