مکانیزم دولتی برای قیمتهای غیرواقعی بازار
دلیل مشخص برای ساماندهی هم به رشد قیمتها در بازار رکود زده خودرو برمیگردد. فعالان بازار معتقدند در شرایطی که رکود میهمان بازار خودرو است، قیمتها بر اساس مبنایی نامشخص رشد پیدا کرده است. هر چند به نظر میرسد مبنای رشد قیمتها عدم عرضه مناسب از سوی خودروساز باشد با این حال بلاتکلیفی در قیمتگذاری خودرو هم بر کوره رشد قیمتها در بازار دمیده و هم رکود را میهمان این بازار کرده است.
به اینترتیب اگر چه به نظر میرسد مشکل افزایش قیمت و رکود بازار را باید در سیاستهای خودرویی وزارت صمت جستوجو کرد با این حال مسوولان ترجیح دادند که ابتدا به حل مشکلات حاشیهای بازار خودرو بپردازند تا باقی امور مربوط به صنعت خودرو نیز سروسامانی بگیرد. در این زمینه رئیس مرکز اصناف و بازرگانان وزارت صمت به خبرگزاری این وزارتخانه (شاتا) گفته است که برای کنترل و جلوگیری از درج آگهی صوری در بستر سایتهای اینترنتی، مقرر شد تا کلیه پلتفرمهای درج آگهی، ۵ قابلیت را روی پلتفرم خود ایجاد کنند. کامبیز معتمدوزیری معتقد است که در حال حاضر میزان معاملات خودرو به حداقل رسیده و بازار خودرو دوره رکود را سپری میکند؛ اما برخی از فروشندگان خودرو، قیمتهایی را در فضای مجازی اعلام میکنند که خریداری برای آن وجود ندارد.
رئیس مرکز اصناف و بازرگانان وزارت صمت در ادامه با اشاره به قیمتسازی برخی از سوداگران تاکید کرده که در حال حاضر در بازار خودرو، فروشنده زیاد و خریدار کم است؛ به همین جهت و برای کنترل و جلوگیری از درج آگهی صوری در بستر سایتهای اینترنتی و اطمینان و اعتماد هر چه بیشتر مردم به کسبوکارهای اینترنتی، هفته گذشته با صاحبان این کسبوکارها، جلساتی برگزار و راهحلهایی در خصوص جلوگیری از درج آگهیهای مشکوک به قیمتسازی و معاملات صوری در نظر گرفته شده است.
ایجاد پنج قابلیت بر پلتفرمهای درج آگهی از جمله تصمیمات مهم این جلسه بوده است. به اینترتیب در این جلسه مقرر شده که پلت فرمهای درج آگهی پنج قابلیت را روی پلتفرم خود ایجاد کنند که شامل: ایجاد امکان احراز هویت آگهیدهنده، احراز صلاحیت کسبوکاری آگهیدهنده، احراز وجود خودروی آگهی شده، اختصاص نشان مجزا برای هر یک از موارد مذکور و در نهایت نمایش مجموع تعداد آگهیهای منتشره هر فرد میشود. معتمدوزیری افزوده است که برای احراز هویت آگهیدهنده، پلتفرمها به صورت اختیاری میتوانند یکی از سامانههای احراز هویت دارای مجوز بهطور مثال سماوا (متعلق به سازمان فناوری اطلاعات) و امتا (متعلق به مرکز توسعه تجارت الکترونیکی) را برای استعلام برخط انتخاب کنند و پس از احراز هویت آگهیدهنده، جهت اعتمادزایی به خریداران این موضوع را با نشان مشخص به آنها اطلاعرسانی کنند.
رئیس مرکز اصناف و بازرگانان وزارت صمت خاطرنشان کرد: در مرحله بعدی، برای اینکه خریداران اطمینان حاصل کنند خودروی آگهی شده واقعا وجود دارد، از طریق استعلام سیستمی بیمه شخص ثالث از سامانه بیمه مرکزی، وجود خودرو آگهی شده نیز احراز میشود و این مورد نیز با نشان مجزا به اطلاع خریداران خواهد رسید و همچنین برای ایجاد شفافیت، مجموع تعداد آگهیهای منتشر شده توسط یک آگهیدهنده، جهت آگاهی بینندگان نمایش داده میشود. اما یکی دیگر از نتایج این جلسه عدم درج قیمتهای غیرمتعارف است. تصمیمی که سال گذشته نیز اخذ شد، اما اجرایی نشد. هر چند این دستورالعمل، دخالت صریح دولت در مکانیزم عرضه و تقاضای بازار است با این حال وزارت صمت مقرر کرده که پلتفرمهای درج آگهی باید با فعال کردن مکانیزم نرمافزار کنترل قیمت، قیمتهای بالاتر از عرف بازار را نمایش ندهند.