تقاضای کاذب، رشد تولید را کمرنگ کرد
آنچه مشخص است طی سه سال گذشته همراه با تحریم صنعت خودرو، تولید در شرکتهای خودروساز روند نزولی به خود گرفت و این در شرایطی است که افت تولید در کنار قیمتگذاری دستوری، بازار این محصولات را برای سفتهبازان و دلالان جذاب کرد. بدین ترتیب همراه با جذابیت بالای بازار خودرو، تقاضای کاذب و واقعی روند صعودی به خود گرفت. در این بین برخی از کارشناسان و مقامات صنعتی تقاضا در بازار خودرو را دو میلیون دستگاه عنوان میکنند حال آنکه نیمی از این تقاضا به واسطه قیمتگذاری دستوری ایجاد شده است. اما همانطور که عنوان شد رشد ۸/ ۱۸درصدی تولید خودروهای سواری هم نتوانسته پاسخگوی حداقل تقاضای بازار باشد؛ بهطوریکه متقاضیان خودرو نیز احساسی از روند صعودی تولید نداشتهاند.
در این زمینه بسیاری از کارشناسان تاکید دارند که سیاستگذار خودرویی کشور برای تعادل عرضه و تقاضا در بازار باید با تجدیدنظر در قیمتگذاری دستوری، گام اول را برای مدیریت تقاضای کاذب بردارد. در هر صورت آنچه مشخص است جهش تولیدی که مدنظر سیاستگذار خودرو قرار دارد اگر همراه با تمهیداتی برای کاهش دلالی در بازار نباشد، نمیتواند چندان پاسخگوی نیاز بازار باشد. اما همانطور که عنوان شد طبق آمارهای وزارت صمت از ابتدای فروردین تا پایان آذرماه سالجاری در تولید انواع خودروها (بهجز خودروهای سنگین مسافری) نسبت به میزان تولید آنها در ۹ماه سال گذشته، رشد تولید دیده میشود. طی ۹ماه امسال کمباینها با رشد قریب به ۴۰ درصد، بیشترین افزایش تولید را به خود اختصاص دادهاند. تولید انواع سواری نیز طی این مدت رشد بیش از ۸/ ۱۸درصدی نسبت به ۹ماه سال ۱۳۹۸ داشته است.
همچنین آمار تولید انواع خودروها طی ۹ماه سالجاری نشان میدهد که به ترتیب کمباین (ماشینهای برداشت محصولات دانهدار کشاورزی)، انواع سواری، وانت و تراکتور رشد تولید ۶/ ۱۲ درصدی تا ۵/ ۳۹درصدی داشته و در این میان تنها اتوبوس، مینیبوس و ون، آنهم زیر ۱۰درصد کاهش تولید داشتهاند.
در ادامه اینکه از ابتدای سالجاری تا پایان آذرماه، ۶۲۵ هزار و ۳۰۰ دستگاه خودروی سواری تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته که ۵۲۶ هزار و ۳۰۰ دستگاه بوده، رشد ۸/ ۱۸درصدی را ثبت کرده است.
آمار تولید وانتها نیز نشان میدهد که تعداد وانتهای تولیدی از ابتدای سالجاری تا پایان آذرماه امسال نیز با افزایش ۵/ ۱۸درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۶۰ هزار و ۹۸۳ دستگاه رسیده است. طی مدت ۹ ماه سال گذشته ۵۱ هزار و ۴۵۸ دستگاه وانت تولید شده بود.
همچنین براساس گزارش آمار تولید انواع خودروها در ۹ماه سال ۱۳۹۹، تولید اتوبوس، مینیبوس و ون نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷/ ۸درصد کاهش یافته است. در مجموع ۹ماه امسال، ۱۳۶۲ دستگاه اتوبوس، مینیبوس و ون تولید شده که در مقایسه با ۱۴۹۲ دستگاه تولید شده در مدت مشابه سال گذشته با افت تولید مواجه شده است.