دوئل خودرویی چین با غرب

 بهتر است ذهنیت خود را نسبت به خودروهای چینی تغییر دهید تا پیش‌بینی واقع‌بینانه‌ای از روند خودروسازی جهان پیش رو داشته باشید. سرعت رشد صنعت خودروی چین که پیش از این تنها یک صنعت کپی‌کار محسوب می‌شد، حالا آلارم خطر برای خودروسازان برتر جهانی را روشن کرده، به‌طوری که شرکت‌های بزرگ و برندهای مطرح  به خصوص خودروسازان فعال در چین، به دنبال مسیرهایی برای بازگشت به ریل محبوبیت و فروش ایده‌آل خود در این کشور هستند.غافل از اینکه چینی‌ها با گذر از سبک تقلیدی، حالا قرار است در صنعت خودروی جهان «طرحی نو دراندازند».

نمایشگاه خودروی شانگهای که پس از همه‌گیری سه ساله کرونا با زرق و برق خاصی در ۱۸ آوریل (۲۹ فروردین) برگزار شد، توانمندی و پیشرفت خیره‌کننده چینی‌ها در صنعت خودرو را به رخ جهان کشید. در این نمایشگاه صدها برند چینی به قدرت‌نمایی پرداختند، این در شرایطی است که شرکت‌های نوظهور نیز هم‌پای خودروسازان باسابقه این کشور، با نمایش توانمندی خود بازدیدکنندگان زیادی را جذب محصولات خود کردند. اما آنچه برتری چینی‌ها نسبت به دیگر خودروسازان جهانی را به رخ می‌کشید تنوعی از محصولات برقی و هیبریدی بود.

سرعت این کشور در تولید برقی‌ها که البته با حمایت و سرمایه‌گذاری سنگین دولت این کشور صورت گرفته، چراغ خطر جاماندگی دیگر خودروسازان را از ریل رشد و پیشرفت خودروهای غیرفسیلی روشن کرده است. طبق آمار‌ها و گزارش‌های معتبر، چینی‌ها با آگاهی و پیش‌بینی از رشد تقاضای جهانی برای محصولات برقی، برنامه‌ریزی دقیقی در راستای توسعه و همچنین ارزان‌سازی این نوع خودروها انجام داده‌اند. بنابراین به نظر می‌رسد که خودروسازان اروپایی، آمریکایی و ژاپنی باید با شتاب بیشتری نسبت به رشد تولید برقی‌ها قدم بردارند تا با تکامل سریع چین همگام شوند.

آنچه مشخص است خودروسازان چینی در وهله اول بازار بزرگ کشورشان را نشانه گرفته‌اند و با توجه به تمایل چینی‌ها به استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی، اقداماتی در زمینه تامین این نوع خودروها در چین انجام داده‌اند.به این ترتیب بیستمین نمایشگاه خودروی شانگهای با محوریت معرفی جدیدترین دستاوردها در حوزه خودروهای الکتریکی، هیبرید و همچنین تکنولوژی‌های آینده با حضور کمرنگ خودروهای سوخت فسیلی فعالیت خود را در ۱۸ آوریل آغاز کرد.بزرگ‌ترین پیام این نمایشگاه پیشرو بودن خودروسازان چینی در تولید و رشد خودروهای برقی بود. فعالان صنعت خودرو در چین به این موضوع کاملا واقفند که عمر خودروهایی با سوخت فسیلی به سرآمده و تلاش دارند که با آغاز عصر برقی‌ها در تولید و عرضه پیشرو باشند.در این زمینه نگاهی داریم به پیش‌بینی سازمان بین‌المللی (آی‌ای اِی) که نگاهی به آینده عرضه و تقاضای محصولات برقی انداخته است.

در تازه‌ترین گزارش این سازمان امسال از هر پنج خودرویی که در جهان فروخته می‌شود تقریبا یکی الکتریکی خواهد بود و تا اواسط دهه جاری میلادی قیمت مدل‌‌‌های کوچک‌تر برقی با خودروهای سنتی رقابت خواهد کرد.بر اساس این گزارش انتظار می‌رود فروش خودروهای برقی در جهان امسال ۳۵‌درصد جهش کند و به ۱۴ میلیون دستگاه برسد که ۱۸‌درصد کل بازار خودروهای شخصی خواهد بود.این ادامه روند رشد استثنایی سال قبل است که شاهد فروش بیش از ۱۰ میلیون دستگاه خودروی برقی - یعنی ۱۴‌درصد کل فروش - بود. در سال ۲۰۲۰ بیش از ۴‌درصد خودروهایی که به فروش رفت برقی بود و در سال ۲۰۲۱ حدود ۹ درصد. با توجه به پیش‌بینی این سازمان تقاضا برای محصولات الکتریکی رشد یافته و استفاده از خودروهایی با سوخت فسیلی افت کرده است، به همین بهانه چینی‌ها خواهان پیشگام شدن در این زمینه هستند چرا که فردای خودروسازی جهان با محصولات برقی‌ سنجیده می‌شود.

در همین حال اما در چین با توجه به افت فروش خودروهای سواری فسیلی، فروش خودروهای برقی و پلاگین هیبریدی افزایش چشمگیری به خود دیده است که این نشانه تقاضای بالای این نوع خودروها در چین و به تبع آن عرضه مناسب از سمت خودروسازان است.در این بین بهتر است پرانتزی باز کنیم از سرعت بالای تولید و عرضه خودروهای برقی و هیبریدی در جهان و عدم‌توازن آن با صنعت خودروی ایران که هنوز درگیر چالش‌هایی همچون کیفیت، تولید، مصرف بالای سوخت خودرو و... است.هر چند طی یک دهه گذشته در شورای سیاستگذاری خودرو، شعارهای زیادی مبنی بر مهیا کردن زیرساخت‌های تولید محصولات پاک داده شده اما تاکنون هیچ نشانه‌ای از تمایل یا برنامه‌ریزی برای تولید خودروهای هیبرید و برقی در کشور دیده نشده و خودروسازان همچنان درگیر حاشیه‌هایی همچون قیمت، زیان تولید، کیفیت و... هستند. با توجه به حرکت جهان خودرو به سمت خودروهای پاک به نظر می‌رسد که صنعت خودروی ایران در آینده نزدیک با چالش‌های فراوانی در تامین قطعه یا تولید مواجه خواهد بود.

زرق برقی‌ها در نمایشگاه شانگهای

همان‌طور که عنوان شد شرکت‌های چینی با شتاب زیادی در حوزه خودروهای الکتریکی، هیبرید و همچنین تکنولوژی‌های آینده مشغول فعالیت هستند. بر این اساس در نمایشگاه خودروی شانگهای به وضوح این امر مشخص بود که برندهای مطرح خودروساز به نوعی دچار عقب ماندگی در این زمینه شده‌اند و اگر تلاش مضاعفی نکنند نمی‌توانند با تکامل سریع چین در این زمینه همگام شوند. در نمایشگاه شانگهای شرکت‌های معروف و نوپای چینی محصولات برقی و هیبرید خود را با زرق و برق زیادی رونمایی و در معرض دید جهان خودرو قرار دادند. غرفه شرکت‌های چینی همچون چری و بی‌وای دی شلوغ‌تر از باقی غرفه‌ها بود و این شرکت‌ها به رونمایی از محصولات برقی خود پرداختند، به‌طوری که از یک طرف بی‌وای دی از محصول seagull خود که با قیمت باورنکردنی ۱۱۳۰۰ دلار قرار است عرضه شود، رونمایی کرد و شرکت چری نیز به معرفی دو محصول کراس‌‌‌اور برقی اومودا ۵ و سدان الکتریکی اکسید اکسلانتیس پرداخت.

این شرکت حضوری حدودا ۲۰ ساله در ایران دارد و در حال حاضر پرتیراژترین خودروساز بخش خصوصی محسوب می‌شود. انواع محصولات چری، طی سال‌های اخیر توسط مدیران خودرو در کشور مونتاژ شده و این شرکت برنامه بلندمدتی برای حضور پررنگ‌تر در ایران دارد. شرکت چری در نمایشگاه شانگهای با دعوت از خبرنگاران و فعالان صنعت خودروی جهان، در اولین روز از نمایشگاه شانگهای ۲۰۲۳ شویی برگزار کرد که در آن بر رویداد جدید این شرکت یعنی تولید محصولات لوکس و دوست‌‌‌دار محیط‌زیست تاکید کرد.

در این مراسم ژانگ گویبینگ، رئیس بین‌المللی چری با تاکید بر اینکه طی سه سال گذشته با مشکلات متعددی مانند شیوع کووید-۱۹، کمبود تراشه و منابع حمل‌ونقل مواجه بودیم عنوان کرد که با وجود تمامی مشکلات همچنان با شرکای تجاری خود همکاری داشتیم و قراردادهای زیادی نیز امضا شده است. وی این نکته را مورد تاکید قرار داد که مشکلات مانعی برای پیشرفت چری نشده و با چنین نگرشی، حجم سالانه تولید خود را از ۷۰ به ۴۰۰‌هزار دستگاه رساندیم و پیش‌بینی می‌شود که این رقم در سال‌جاری از ۷۵۰‌هزار دستگاه عبور کند. اما همان‌طور که عنوان شد، شرکت چری در نمایشگاه شانگهای ۲۰۲۳ حضوری قدرتمند داشت و با دعوت از رسانه‌ها و فعالان صنعت خودرو وجهه قابل اطمینانی از خود به تصویر کشید. در ادامه این گزارش به معرفی خودروهای رونمایی شده از این شرکت خواهیم پرداخت.

بدل برقی فونیکس FX

خودروی اومودا که در غرفه چری رونمایی شد در ایران با نام فونیکس FX فروخته می‌شود. با این حال خودرو امودایی که از آن پرده برداشته شد تمام برقی و کاملا متفاوت از آنچه در ایران عرضه می‌شود، است. به این ترتیب اومودای جدید خودرویی تمام‌‌‌برقی است و تفاوت‌‌‌های قابل‌‌‌توجهی با مدلی که در ایران فروخته می‌شود دارد.آنچه در رویداد چری در نمایشگاه شانگهای عنوان شد ظاهرا این شرکت می‌‌‌خواهد خودروهای کراس‌‌‌اور اسپرت مجهزبه فناوری‌‌‌های مدرن و جوان‌پسند خود را در قالب برند مستقل اومودا روانه‌‌ بازار کند. این گفته برای برند اکسید و سدان‌‌‌های اسپرت نیز صدق می‌کند. با این حال چری، اطلاعات فنی دقیقی از خودروهای برقی اومودا ۵ و اکسید اکسلانتیس ارائه نکرد و در نمایشگاه خودروی شانگهای تنها به نمایش طراحی داخلی و خارجی مدل‌‌‌های جدید اکتفا کرد، این در شرایطی است که مدیران چری در کنفرانس خبری اعلام کردند این خودروهای الکتریکی، توان پیمایش ۷۰۰ کیلومتر با یک‌بار شارژ را خواهند داشت و در زمان ۳ ثانیه به سرعت صد کیلومتر برساعت خواهند رسید. تحقق این امر می‌تواند چری را در زمره خودروسازانی قرار دهد که پیشگام تولید محصولات برقی هستند.

تیگو ۹ با برند جائکو

جائکو (JAECO) برند جدید چری است که در نمایشگاه شانگهای در معرض دید قرار گرفت. این نام تجاری، فعلا فقط برای تیگو۹ استفاده شده است اما احتمالا در آینده در تعداد بیشتری از خودروهای چری حضور پیدا می‌کند. با اطمینان می‌توان گفت که جدیدترین محصول تجاری چری لوکس‌ترین آن نیز محسوب می‌شود. خودرویی شاسی‌‌‌بلند و پهن‌‌‌پیکر با طول ۴۸۲۰ میلی‌متر، عرض ۱۹۳۰ میلی‌متر، ارتفاع سقف ۱۶۹۹ میلی‌متر و فاصله محوری ۲۸۲۰ میلی‌متر. تیگو ۹ با تویوتا پرادو ۲۰۲۲ مقایسه می‌شود. موتور ۲ لیتر توربوشارژ مشابه چری تیگو ۸ پرو برای تیگو ۹ نیز استفاده می‌شود تا ۲۵۴ اسب بخار قدرت و ۳۹۱ نیوتن‌‌‌متر گشتاور تولید کند. میانگین مصرف سوخت این مدل، حدود ۸ لیتر در صد کیلومتر خواهد بود. سیستم صوتی ۱۴ بلندگو از برند سونی، شیفترهای تعویض دنده پشت فرمان، داشبورد و صندلی‌‌‌های چرم، دو نمایشگر بزرگ ۱۲/۳ اینچ و حسگرهای جلوگیری از برخورد، امکانات خاص تیگو ۹ هستند.

کراس‌‌‌اور اکسید C-DM

خودروی پلاگین هیبرید اکسید C-DM در نمایشگاه شانگهای ۲۰۲۳ چشمان زیادی را خیره خود کرده بود. این کراس‌‌‌اور از نظر ابعاد، مشابه تیگو ۸ است اما با بهره‌‌‌گیری از سیستم پلاگین هیبرید، قدرتمندتر و کم‌‌‌مصرف‌‌‌تر خواهد بود.پیشرانه پلاگین هیبرید با قدرت ۳۲۶ اسب بخار و گشتاور ۵۶۵ نیوتن‌‌‌متر برای اکسید C-DM استفاده می‌شود. این خودرو می‌تواند در زمانی در حدود ۷ ثانیه به سرعت صد کیلومتر برساعت برسد اما فراتر از شتاب بالا، قابلیت‌‌‌های بسیار خوب در مصرف سوخت و حرکت برقی دارد؛ چراکه پس از شارژ باتری‌‌‌ها با اتصال به برق شهری، تنها یک لیتر در صد کیلومتر، مصرف بنزین خواهد داشت. این خودرو می‌تواند، مسافتی حدود ۱۰۰ کیلومتر را بی‌‌‌نیاز از سوخت فسیلی و صرفا با تکیه بر شارژ باتری، طی کند.

شاسی‌بلند دو دیفرانسیل TJ-۱

اگر اهل طبیعت گردی هستید، خودروی جدید چری به شما معرفی می‌شود.چری برای علاقه‌‌‌مندان طبیعت‌‌‌گردی و دوستداران محیط‌زیست، محصولی ویژه به نام TJ-۱ ساخته که علاوه بر سیستم دو دیفرانسیل، مجهز به فناوری پلاگین هیبرید و مصرف سوخت پایین است.چری TJ-۱ در دو مدل تمام بنزینی و پلاگین هیبرید تولید می‌شود. مدل پایه به پیشرانه ۶/۱ لیتری توربو و گیربکس ۷سرعته دوکلاچه مجهز است تا ۱۹۷ اسب بخار قدرت و ۲۹۰ نیوتن متر گشتاورداشته باشد.

سدان خانوادگی آریزو ۸

بعد از تولید آریزو ۵ و آریزو ۶ که اتفاقا در ایران نیز مونتاژ شدند؛ چری به سراغ ابعاد بزرگ‌تر رفته است و حالا تیگو ۸ هم در سبد دارد. این خودرو در سگمنت D پرچمدار سدان‌‌‌های چری خواهد بود. آریزو ۸ با طول ۴۷۸۰ میلی‌متر، عرض ۱۸۴۳ میلی‌متر، ارتفاع سقف ۱۴۶۹ میلی‌متر و فاصله محوری ۲۷۹۰ میلی‌متر تولید می‌شود. سبک طراحی این خودرو مشابه آریزو ۶ پرو است و حالتی شبیه به سدان‌‌‌های کوپه دارد. در کابین نیز تجهیزات مدرن مرسوم در خودروهای پرچمدار چری، مثل نمایشگرهای پیوسته ۱۲/۳ اینچ و سیستم صوتی حرفه‌‌‌ای استفاده می‌شود. آریزو ۸ با دو نوع پیشرانه ۱/۵ لیتر توربو و ۱/۶ لیتر توربو تولید می‌شود. مدل ارزان‌‌‌تر با گیربکس CVT، قدرت ۱۵۶ اسب بخار و گشتاور ۲۳۰ نیوتن متر دارد؛ اما نسخه‌‌ قوی‌‌‌تر مجهز به سیستم TGDI است. مدل اصلی، ۱۹۷ اسب بخار قدرت و ۲۹۰ نیوتن‌‌‌متر گشتاور تولید می‌کند. نسخه آزمایشی این خودرو در حال حاضر وارد ایران شده و پس از انجام تست‌‌‌های فنی وارد بازار خواهد شد.

پیام شانگهای برای ایران

همان‌طور که عنوان شد نمایشگاه خودروی شانگهای ۲۰۲۳ برگ دیگری از خودروسازی جهان را به رخ کشید. این نمایشگاه که در سه ساله کرونا برگزار نشده بود در اولین تولد خود بعد از کووید ۱۹ حاوی پیام‌های روشنی برای صنعت و بازار خودروی جهان از جمله ایران بود. بزرگ‌ترین پیام این نمایشگاه تغییر رویکرد و مسیر جدید در خودروسازی دنیاست، موضوعی که پیام آن ظاهرا به ایران مخابره نشده و اگر هم شده، سیاستگذار به جهت زمان و وقتی که صرف قیمت‌گذاری، قرعه‌کشی و دیگر موضوعات حاشیه‌ای می‌کند چندان بهایی به آن نمی‌دهد. مشخص است که تولید و عرضه خودروهای پاک که همه‌گیری آن به سرعت برق است، نیازمند زیرساخت‌هایی است که یک‌ساله یا دو ساله شکل نمی‌گیرد این در شرایطی است که در ایران ظاهرا هیچ فکر و ایده‌ای در این زمینه شکل نگرفته است.

در حال حاضر حزب کمونیست چین با پرداخت میلیاردها دلار یارانه، بازیگردان اصلی تولید محصولات برقی است. این کشور نه تنها به فکر تامین خودروهای پاک در کشور خود است بلکه با برنامه‌ای بلندمدت، تصاحب بازارهای جهانی را نیز در سر می‌پروراند.هم اکنون برندهای معتبر جهانی به تکاپو افتاده‌اند تا با شتاب تولید برقی‌ها در چین همگام شوند، این در شرایطی است که در ایران هنوز ابربحران کیفیت و مصرف سوخت محصولات خودرویی سیاستگذار را به خود مشغول کرده است.