شهریار زینی با اشاره به گلوگاه‌‌‌های راه‌اندازی ایستگاه‌‌‌های شارژ خودرو و موتور برقی در کشور گفت: شرکت‌هایی که توانایی راه‌اندازی چنین ایستگاه‌‌‌هایی را دارند، تمام تجهیزات آن را می‌توانند تهیه کنند؛ با توجه به اینکه هنوز کسب و کار در این حوزه شکل نگرفته دشواری‌‌‌های زیادی وجود دارد، زیرا ما هنوز خودرو و موتوربرقی به تعداد بالا در کشور نداریم.

وی گفت: استانی که محلی را برای این ایستگاه‌‌‌ها تعیین می‌کند باید تجهیزات ایمنی و امنی را فراهم سازد که اینها نیاز به هزینه بالایی دارد و این از چالش‌‌‌های راه‌اندازی ایستگاه‌‌‌های شارژ خودروهای برقی در کشور محسوب می‌‌‌شوند.

وی گفت: ما درصدد هستیم که این زیرساخت‌‌‌ها با همکاری وزارتخانه‌‌‌های مختلف فراهم شود و اگر در این مورد اتفاق نظر وجود داشته باشد می‌توان تخمین زد که امسال و سال آینده بستر راه‌اندازی ایستگاه‌‌‌های شارژ به خوبی شکل می‌گیرد. زینی گفت: البته گلوگاه‌‌‌های اساسی برای راه‌اندازی ایستگاه‌‌‌های شارژ خودروهای برقی و توسعه وسایل نقلیه برقی وجود دارد و یکی از اصلی‌ترین آنها نبود کریدور قانونی و اجرایی در این مسیر است. وی گفت: در این راستا باید وزارت نیرو تعرفه‌گذاری دقیقی کند؛ همچنین لازم است این وزارتخانه تعرفه دقیقی برای برق اختصاص داده شده به این ایستگاه‌ها را مشخص کند.

وی با اشاره به دیگر مشکل زیرساختی راه‌اندازی ایستگاه‌‌‌های شارژ گفت: هنوز استاندارد مشخصی برای ایجاد ایستگاه‌‌‌ها نداریم و سازمان ملی استاندارد اعلام کرده استاندارد ایستگاه‌های خودروهای برقی مربوط به ما نیست. وی ادامه داد: لازم است که متولی مشخصی برای تعیین استانداردهای مبحث خودروهای برقی مشخص شود تا نظارت درستی بر روند اجرا و توسعه آنها در کشور وجود داشته باشد. زینی اضافه کرد: اگر این زیرساخت‌ها فراهم باشد امکان فعالیت ۲۰۰ شرکت در زمینه ارائه خدمات مربوط به ایستگاه‌‌‌های شارژی وجود دارد تا بر اساس استانداردهای خاص تایید صلاحیت شوند و مجوزهای لازم را بر اساس استانداردها به دست بیاورند.