مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا در این کنفرانس با موضوع فرصت‌های فناورانه خودروسازی برای حاضرین از تجربه و بهره‌گیری از تکنولوژی و فناوری‌های روز دنیا در این گروه سخن گفت. محمدعلی تیموری در این کنفرانس ملی گفت: خوشبختانه با حمایت وزارت صمت در گروه سایپا جهش طراحی شکل گرفته و خودروهایی که طراحی، توسعه و تولید آنها متوقف شده بود با سرمایه‌گذاری بیش از ۵ هزار میلیارد تومان مجدد در دستور کار قرار گرفت، به‌طوری که سه مدل محصول در حال تست نهایی است که از خرداد ماه سال آینده عرضه می‌شود و دو مدل خودروی تجاری نیز آماده عرضه است و از بهمن ماه عرضه آنها شروع خواهد شد.

سه مدل دیگر خودروی سواری هم در شش ماه دوم سال جاری فرآیندهای آن تمام می‌شود و امیدواریم در سال آینده ۸ مدل خودرو را وارد بازار کنیم و این خودروها که تمامی استانداردهای ۸۵‌گانه را کسب کرده‌اند، بتوانند از نظر کیفیت شرایط مناسبی برای مشتریان ایجاد کنند. او با اشاره به اینکه در حوزه ورود فناوری به صنعت خودرو باید شناخت کامل به شبکه خود داشته باشیم گفت: در صنعت خودرو شبکه شامل سه قسمت اصلی است که باید این سه قسمت را تجهیز کرد.

تیموری تصریح کرد: مدیریت زنجیره تامین در کل کشور یکی از بخش‌هایی است که نیاز به بهره‌گیری از تکنولوژی‌های نوین در آن وجود دارد. به نحوی که با رشد استانداردها و تکنولوژی قطعات نیاز صنعت به قطعات های‌‌تک و الکترونیکی بیشتر شده و استفاده از فناوری‌های نوین اجتناب‌ناپذیر است. در این زمینه نیاز به آی‌‌سی و چیپست‌ها در تمام صنایع بسیار ملموس است و در چند سال اخیر با توجه به بحرانی که در دنیا برای تولید این قطعات ایجاد شده، لزوم تقویت این بخش از تکنولوژی در صنعت خودرو کاملا محسوس است. او با بیان اینکه در مدیریت زنجیره تولید هم نیاز به ورود تکنولوژی‌های نوین وجود دارد، افزود: برای تجهیز و به روز‌رسانی خطوط تولید در پرس‌شاپ، تولید بدنه و رنگ‌آمیزی نوآوری و فناوری تاثیر زیادی خواهد داشت و در گروه سایپا در این زمینه سرمایه‌گذاری مناسبی انجام شده است.

مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا با اشاره به وجود خودروهای ناقص در سال گذشته و تکمیل و عرضه آن افزود: در سال گذشته ۸۷ هزار خودروی ناقص در کف پارکینگ‌ها وجود داشت که حدود ۱۷ هزار میلیارد تومان هزینه این خودروها بود که در صنعت جاری نشده بود و با برنامه‌ریزی انجام شده خوشبختانه تمام این خودروها تکمیل و به بازار عرضه شد و با تامین صد درصد قطعات داخلی و تلاش برای تامین به روز قطعات وارداتی، تولید به صورت عبور مستقیم در حال انجام است.

او با بیان اینکه بازار قطعات یدکی سایپا ۳۸ هزار میلیارد تومان قابلیت عرضه دارد گفت: در سال گذشته تنها هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان از این بازار در اختیار سایپا بود و بقیه در اختیار تعدادی از قطعه‌سازان و متاسفانه بیشتر آن از طریق قطعات قاچاق و تقلبی تامین می‌شد. در سال جاری با حمایت وزارت صمت در جلوگیری از ورود قطعات تقلبی و قاچاق و برنامه‌ریزی انجام شده در سایپا، در حال حاضر به صورت ماهانه ۸۰۰ میلیارد تومان لوازم یدکی به بازار عرضه می‌شود. تیموری تاکید کرد: افزایش کیفیت محصولات باعث افزایش مدت زمان گارانتی محصول می‌شود و این برای خودروساز مناسب است، چرا که مدت زمان بیشتری خودرو را در شبکه گارانتی خود دنبال می‌کند. بر همین اساس سایپا هم برای خودروی آریا برنامه‌ریزی کرده که با افزایش شرایط کیفی این خودرو گارانتی آن را در زمان عرضه به ۵ سال برساند و این خودرو با شرایطی که دارد کاملا قابل رقابت با خودروهای روز دنیا است چرا که برای این خودرو از یکی از بهترین قوای محرکه استفاده خواهد شد.