آمار کرونا مدام در حال نوسان است
افت ابتلا و خیز مرگ
طبق گزارش و آمار روز سهشنبه وزارت بهداشت، ظرف ۲۴ ساعت، ۷۸ نفر به دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست دادند، این گزارش تعداد مبتلایان جدید شناسایی شده را ۵ هزار و ۹۷۲ نفر اعلام کرده است با این حساب تا امروز هفت میلیون و ۴۸۸ هزار و ۴۹۳ نفر به کرونا مبتلا شدهاند. تعداد جانباختگان ناشی از کرونا در روز دوشنبه همین هفته ۷۱ نفر اعلام شده بود در حالی که ۷ هزار و ۳۴۸ نفر مبتلا شناسایی شده بودند. روز شنبه همین هفته آمار مبتلایان جدید سه هزار و ۳۱۵ نفر و جانباختگان سویه جدید کووید-۱۹ نیز ۵۵ نفر اعلام شده بود.
مقایسه این آمار که مدام در حال بالا و پایین شدن و نوسان است، زمانی قابل تامل میشود که وضعیت شهرها و رنگبندی آنها را بررسی کنیم. از روز شنبه تا کنون ۷۸ شهرستان در وضعیت قرمز(خیلی پرخطر)، ۱۸۴ شهرستان در وضعیت نارنجی(پرخطر)، ۱۷۴ شهرستان در وضعیت زرد(خطر متوسط) و ۱۲ شهرستان در وضعیت آبی(کم خطر) قرار داشتهاند و ثبات را در وضعیت خود حفظ کردهاند، اما در یک شرایط یکسان، تعداد مبتلایان و جانباختگان مدام در حال تغییر است. البته این وضعیتی است که پیشتر پیشبینی شده بود و کارشناسان و پزشکان نسبت به سهلگیری در مورد حفظ فاصله و عدم استفاده از ماسک هشدار میدادند. رد این سهلگیری را میتوان از رسانههای اصلی و عمومی پیگیری کرد. در همین حال، با افزایش جمعهای عمومی مناسبتی که عموما رعایت فاصله و زدن ماسک کمتر مورد توجه قرار میگرفت، پزشکان این روزها را پیشبینی میکردند.
جهش اُمیکرون از سد واکسن
از خصوصیات منحصر به فرد جهش جدید کووید-۱۹، ضدضربه بودنش در مقابل واکسن است. در جهش تازه آن ویروس میتواند به راحتی در بدن میزبان خانه کند، حتی اگر سه یا چهار دز واکسن را تزریق کرده باشد. تنها شانسی که ویروس به بدن فرد واکسینه شده میدهد آن است که ممکن است کمتر سراغ ریه برود.
آزمایش واکسن مختص به سویه اُمیکرون
اپیدمی کووید-۱۹ فرصتی بود برای شرکتهای داروسازی تا واکسنهای متعدد خود را برای مقابله و توقف این ویروس بسازند. در تازهترین مورد، شرکت داروسازی سینوفارم در چین تست واکسن مبتنی بر mRNA برای مقابله با سویه اُمیکرون را همزمان با تایید واکسن جدید مدرنا در انگلیس آغاز کرده است. تا اوایل سال ۲۰۲۲، با آغاز واکسیناسیون انبوه مقامات بهداشت جهانی به اتمام شیوع بیماری کووید-۱۹ وعده دادند. هرچند، با بروز سویه اُمیکرون و زیرسویههای آن که قادر به مصونیت در برابر سیستم ایمنی هستند، شیوع گسترده بیماری با وجود تعداد بالای واکسیناسیون همچنان ادامه دارد. شرکت داروسازی سینوفارم در چین روز دوشنبه اعلام کرد: درخواستی را برای انجام آزمایشهای بالینی واکسن کرونا مبتنی بر mRNA مشابه با واکسنهای ساخته شده در دو شرکت فایزر و مدرنا ارائه کرده است. این واکسن بهطور خاص برای مصونسازی بدن در برابر سویه اُمیکرون طراحی شده است. گفته شده این واکسن با واکسنهای اولیه شرکت سینوفارم که بر اساس ویروس اصلی کروناویروس ساخته شده بود، متفاوت است. برای تولید آنها یک روش قدیمیتر و اثبات شده واکسیناسیون که مبتنی بر نسخه غیرفعال شده ویروس است، مورد استفاده قرار گرفته است.