سخنگو از احتمال دور جدید گفتوگوها در آینده نزدیک خبر داد
مذاکرات جدید هستهای در راه است؟
جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا سهشنبه هفته گذشته اعلام کرد که پیشنویس جدیدی درباره برنامه هستهای ایران ارائه داده و از طرفهای شرکتکننده در مذاکرات خواسته است این پیشنویس را قبول کنند تا مانع بروز «بحران خطرناک» شوند.ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه درباره دور جدید مذاکرات گفت: «ایران همواره با ابتکار عمل در مسیر مذاکره حضور داشته است. ما به دنبال توافقی پایدار و توافقی که نفع کامل اقتصادی ایران را برساند هستیم. در این موضوع پیامهای مختلفی تبادل شده است.» کنعانی با اشاره به طرح اروپا برای برجام تاکید کرد که در این راستا تلاشهایی نیز صورت گرفته و وزرای خارجه برخی از کشورها تماسهایی با وزیر محترم داشتند. وی افزود: «ما از هر ابتکاری که کمککننده باشد استقبال میکنیم. تاکید میکنم ما همواره مبدع بودیم و در میز مذاکرات حضور داشتیم.»
زمان دور جدید مذاکرات؟
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه از احتمال به تفاهم رسیدن درباره زمان دور جدید مذاکرات در آینده نزدیک خبر داد و گفت: «این بستگی به اراده طرف مقابل هم دارد.» این در حالی است که یعقوب رضازاده، عضو هیات رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس روز یکشنبه در گفتوگویی با خبرگزاری ایسنا گفت که احتمالا به زودی دور جدید مذاکرات در وین برگزار خواهد شد. این نماینده مجلس با اشاره به اینکه در چند روز گذشته اعضای کمیسیون امنیت ملی جلساتی با آقای باقری رئیس تیم مذاکرهکننده هستهای داشتند، افزود: «طبق مباحث مطرح شده با توجه به تلاشهای طرفهای اروپایی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات برجام، احتمالا در روزهای آینده دور جدید مذاکرات برگزار خواهد شد.»
به نقش بورل و میانجیگرها خوشبین هستیم
کنعانی همچنین با بیان این موضوع که برخی از کشورهای دوست در منطقه در ارتباط با موضوع هستهای انگیزه مثبتی دارند و در این زمینه نقشآفرینی میکنند، بیان کرد: «هم قطر و هم عمان علاقهمند بودند که نقشی فعال ایفا کنند و ما این ارتباطات مثبت را داریم.» سخنگوی وزارت خارجه درباره نقش اتحادیه اروپا در مذاکرات هم توضیح داد: «ما تعبیری که از نقش آقای بورل داریم مثبت است و ایشان برای نزدیک کردن دیدگاههای طرفین نقش فعالی دارند. استمرار ارتباطات هم بر همین مبناست که ارتباطات بر اساس تمایل طرفین است. ما خوشبین هستیم که نقش ایشان بتواند کمککننده باشد.» به گفته کنعانی، ایران تاکید میکند که اگر اراده سیاسی مثبتی از سوی دولت آمریکا برای بازگشت وجود دارد باید به شروط و مقدمات آن هم ملتزم باشد. هر اقدام غیرمنطقی در ارتباط با ایجاد موانع جدید در روابط اقتصادی ایران، باعث بروز مانع جدید در مذاکرات خواهد شد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره نگاه ایران به مذاکرات برجام نیز با بیان اینکه دولت آقای رئیسی همیشه تاکید کردند که اقتصاد مردم را هیچگاه به مذاکرات گره نمیزنیم و ایشان تاکید کردند که مذاکره برای رفع تحریمها، تمام موضوع سیاست خارجی ما نیست گفت: «ارتباط ایران و کشورهای همسایه مبتنی بر همین رویکرد بود. ما مذاکرات را در روند خودش پیگیری میکنیم و اقتصاد مردم را نیز در چارچوب خودش پیگیری میکنیم.»
مذاکره مستقیمی با آمریکا نداریم
همچنین سخنگو در بخش دیگری از صحبتهایش نسبت به اظهارات مقامات ایرانی درباره اراده ایران برای مذاکرات گفت: «ایران کشوری است که در چارچوب توافق عمل کرده و طرفی که این توافق را ترک کرده دولت آمریکاست. ایران مسوولیتپذیر بود و متعهدانه پایبند بوده است. امیدواریم که مقامات آمریکا نیز به تعهدات خود پایبند بوده و به این توافق بازگردند.» کنعانی درباره تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا نیز توضیح داد: «ما مذاکره مستقیمی با آمریکا نداریم و گفتوگوها با واسطه انجام میگیرد. موضع ما در قبال زندانیان مشخص است و تاکید داریم که دولت آمریکا شهروندان ایرانی را که ظالمانه بازداشت کرده بدون شرط آزاد کند. ما شهروندان زندانی در آمریکا را دوتابعیتی نمیدانیم و طرف مقابل هم باید با نگاه غیرسیاسی عمل کند.»
شرط جمعبندی مذاکرات در زمان کوتاه
همچنین علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران نیز یکشنبه شب در توییتی تاکید کرد: «ایران آماده جمعبندی مذاکرات در مدت زمان کوتاهی است، اگر طرف مقابل نیز آماده اقدام مشابه باشد.» به گزارش «ایرنا»، علی باقری در توییتر خود نوشت: «ما ایدههای پیشنهادی شکلی و محتوایی خود را بهمنظور هموار ساختن مسیر برای جمعبندی سریع مذاکرات وین، که با هدف اصلاح یک شرایط پیچیده خسارتبار ناشی از خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا آغاز شده، به طرفهای مقابل ارائه دادیم.» باقری با تاکید بر اینکه ما بهصورت نزدیک با شرکای برجامی خود، بهویژه هماهنگکننده، بهمنظور ارائه فرصتی دیگر به آمریکا برای نشاندادن حسن نیت و مسوولیتپذیری خود کار میکنیم، نوشته است: «ایران آماده جمعبندی مذاکرات در مدت زمان کوتاهی است، اگر طرف مقابل نیز آماده اقدام مشابه باشد.»
توان ساخت بمب را داریم اما نمیسازیم
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی نیز در سخنانی با تکرار سخنان اخیر وزیر اسبق خارجه گفت: «همانطور که آقای خرازی مطرح کردند ایران توان فنی ساخت بمب اتمی را دارد، ولی چنین برنامهای در دستور کار نیست.» پیشتر کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در گفتوگویی تاکید کرده بود: «ما توانایی فنی برای ساخت بمب هستهای را داریم اما تصمیمی در این خصوص نداریم.»
رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: همانطور که آقای خرازی مطرح کردند ایران توان فنی ساخت بمب اتمی را دارد ولی چنین برنامهای در دستور کار نیست، اما نکته حائز اهمیت این مورد است که از سوی رژیم صهیونیستی این اتهامات و فضاسازیهای غلط برای فریب افکار عمومی با پشتیبانی جبهه مخالف انقلاب اسلامی در حال مطرح شدن است. شاید مزاحمتهایی برای ایران داشته باشند اما به نتیجه نمیرسند؛ زیرا ایران راه و رسم آن را یافته و در حال پیشبرد برنامههای خود است.»
با آژانس تعامل داریم
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به تعامل سازمان انرژی اتمی ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی توضیح داد: «تعامل سازنده سازمان انرژی اتمی با آژانس برقرار است و هیچ خللی در این تعاملات به وجود نیامده است؛ زیرا تمام ظرفیتهای ما بر اساس معاهده انپیتی و پادمان تحت نظارت آژانس در حال انجام شدن است.»
پرونده ایران باید بسته شود
اسلامی در پاسخ به خبرگزاری فارس با بیان اینکه فلسفه وجودی برجام این بود که به تمام سوالات واهی که به جمهوری اسلامی ایران نسبت داده میشد پاسخ داده شود، تاکید کرد: «از این رو در برجام بدین گونه توافق شده بود که ایران ظرفیت خود را محدود کرده و نظارت روی فعالیت هستهای خود را به صورت شدید بپذیرد تا این اتهامات واهی برطرف شوند.» رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه در برجام تمام اتهامات واهی که بر اساس PMD علیه ایران مطرح شده بود بسته شده است، افزود: «اکنون طرف غربی بعد از خارج شدن از برجام برای اینکه بخواهد دوباره به برجام بازگردد مجددا اتهامات واهی را که در گذشته مطرح کرده بود مطرح میکند. این اتهامات از سوی منافقین و رژیم صهیونیستی نشات میگیرد و حدود ۲۰ سال است که این موضوعات واهی را بیان میکنند.» اسلامی تصریح کرد: «این برای ایران قابل قبول نیست که دوباره با چنین اتهامات واهی، ایران را تحت فشار قرار دهند. از این رو تصمیم گرفته شد تمام دوربینهای برجامی خاموش شوند تا طرف مقابل متوجه شود که آن اتهامات واهی مجدد را نباید مطرح کند زیرا سالیان قبل پرونده آن بسته شده است.» وی ادامه داد: «اگر ارادهای در طرف مقابل برای بازگشت به برجام وجود دارد نباید چنین اتهامات واهی را که پرونده آن بسته شده است مطرح کنند و اگر که نمیخواهند به برجام بازگردند وقت طرفین را نگیرند.»