دستاورد سفر توکایف امضای ۹ یادداشت تفاهم بود
رئیس قزاقها در تهران
ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران روز ۲۵ خرداد ماه جاری نیز در تهران میزبان سردار بردی محمداف رئیس جمهور ترکمنستان بود که تفاهمنامه جامع توسعه همکاریهای حمل و نقلی و ترانزیتی بین دوکشور در حضور سران ایران و ترکمنستان به امضا رسید تا مکمل بخشی از همکاری قزاقستان، ترکمنستان، ایران و ترکیه روی ریل طلایی تقویت مناسبات و همکاری تجاری باشد.
بهار آسیایی
رئیسجمهور در نشست مشترک با همتای قزاقستانی خود گفت: «نگاههای مشترکی بین تهران و آلماتی در مسائل منطقهای و جهانی وجود دارد.» به گزارش «ایرنا»، ابراهیم رئیسی روز یکشنبه در نشست مشترک با همتای قزاقستانی خود در مجموعه تاریخی و فرهنگی سعدآباد گفت: «ظرفیتهای بسیاری بین ایران و قزاقستان وجود دارد که این ظرفیتها باعث افزایش و ارتقای همکاریها بین دو کشور خواهد شد. امضای تفاهمات بین دو کشور نشان از اراده این دو کشور برای افزایش روابط بین تهران - آلماتی است.» رئیسی با اشاره به اینکه روابط تجاری ایران و قزاقستان در این چند ماه اخیر به بیش از ۵۰درصد افزایش یافته گفت حجم مبادلات بین تهران و آلماتی در گام اول میتواند تا ۳میلیارد دلار افزایش یابد. رئیسجمهور گفت: «ما مصمم هستیم علاوه بر روابط دوجانبه روابط خود را در سطح منطقهای نیز گسترش دهیم.» رئیسجمهوری تاکید کرد که برای مثال همکاریهای دو کشور در سازمانهای منطقهای مانند سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اوراسیا میتواند در منطقه افزایش یابد. وی افزود: «همچنین برای جمهوری اسلامی ایران همکاری با همسایگان در دریای خزر در اولویت است و قصد افزایش همکاریها را در این زمینه داریم و علاوه بر همکاریهای منطقهای بنای دو کشور این است که در سازمانهای بینالمللی و همکاریهای بینالمللی گامهایی برداشته شود.» رئیسی به ظرفیتهای بسیار در جمهوری اسلامی ایران و قزاقستان اشاره کرد و گفت: «این میتواند زمینه ارتقای روابط میان دو کشور را فراهم کند و امضای تفاهمنامههای امروز یا در گذشته نشانه مهمی از اراده دو کشور برای توسعه روابط میان دو کشور است.»
دو اشتراک راهبردی
رئیسی در ادامه با بیان اینکه روابط میان دو کشور میتواند در حوزههای صنعت، کشاورزی، انرژی، ترانزیت و نفت و گاز در حد گسترده باشد و زمینه فرهنگی و تمدنی دو کشور ایجاب میکند، تلاش بیشتری برای توسعه فرهنگی بین تهران و آلماتی انجام دهیم، افزود: «ما در مسائل منطقه و مسائل جهانی نگاه مشترکی داریم. برای مثال در مورد افغانستان و ضرورت تشکیل دولت فراگیر اشتراک نظر وجود دارد. اتفاق نظر داریم که حضور بیگانگان در منطقه امنیتساز نیست و مشکلات بسیاری ایجاد خواهد کرد. همچنین باور داریم مسوولان منطقه میتوانند مسائل منطقه را حل کنند و گره منطقه به دست خود منطقه باز میشود.» رئیسجمهور تاکید کرد حل مشکلات منطقه و همه مناطق باید توسط مسوولان و مردم آن مناطق صورت گیرد و حضور بیگانگان در مناطق مختلف بیشتر بر مشکلات آن مناطق میافزاید و کمکی به حل مسائل نخواهد کرد.رئیسی همچنین گفت: «در راستای دعوت رسمی توکایف در زمان مناسب به قزاقستان سفر خواهم کرد.»
افق روشن روابط
همچنین رئیسجمهور قزاقستان در این نشست از کشور ایران صمیمانه تشکر کرد و گفت: «اکنون ارتباط ما در حوزه دیپلماتیک مراحل پیشرفت را طی میکند و آقای رئیسی سهم زیادی در آن دارند و در این مدت همکاری و دوستی ما محکمتر شده و در زمینه فرهنگی نیز رونق یافته است؛ در چارچوب ساختارهای منطقه نیز همکاریهای خوبی داریم.» توکایف با اشاره به اینکه امروز روابط دیپلماتیک ما با جمهوری اسلامی ایران ۳۰ ساله شد و در این مدت همکاریهای بسیار زیادی در همه زمینهها داشتیم، گفت: «قزاقستان و ایران در همه زمینهها با هم روابط خوبی دارند و همچنین این ارتباطات را میتوان در حوزههای بینالمللی و منطقهای مشاهده کرد.» به گفته رئیسجمهور قزاقستان، امروز مذاکرات گستردهای مطرح و موضوعات بسیاری مورد بررسی قرار گرفت. هر دو طرف علاقهمند به استفاده از ظرفیت ترانزیتی هستند و در این راستا کریدورهایی که شرق به غرب و شمال و جنوب را به هم متصل میکنند اهمیت ویژهای دارند. توکایف گفت: «در زمینه کشاورزی نیز با ایران مذاکراتی داشتیم که منجر به ارتقای روابط قزاقستان و ایران خواهد شد و اسناد و قراردادهایی که امضا شد باعث کمک به پیشرفت دو کشور میشود. همچنین حجم مبادلات تجاری ایران و قزاقستان در سه ماه اخیر ۵۰درصد افزایش یافته است.»
۱۴ روز بدون روادید
رئیسجمهور قزاقستان از حضور ایرانیان برای سفر به آلماتی بدون روادید خبر داد و گفت تجار ایرانی میتوانند ۱۴ روز بدون روادید به این کشور سفر کنند. توکایف با بیان اینکه در زمینه کشاورزی نیز با ایران مذاکراتی داشتیم که منجر به ارتقای روابط قزاقستان و ایران خواهد شد، گفت: «اسناد و قراردادهایی که امضا شد باعث کمک به پیشرفت دو کشور میشود.» رئیسجمهور قزاقستان افزود: «ایران یک مرکز تمدن باستانی و یک شریک مهم در جهان اسلام است و این دو کشور در کنار دریای خزر دوست یکدیگر هستند.» همچنین توکایف از همتای ایرانی خود به طور رسمی برای سفر به کشورش دعوت کرد.
رئیسجمهور قزاقستان پس از شرکت در بیست و پنجمین مجمع اقتصادی بینالمللی سن پترزبورگ در روسیه، پیشازظهر روز یکشنبه با دعوت رسمی رئیسی در صدر هیاتی عالی رتبه سیاسی و اقتصادی وارد تهران شد.
امضای ۹ یادداشت تفاهم
در حضور سید ابراهیم رئیسی و قاسم ژومارت توکایف ۹ سند همکاری و یادداشت تفاهم میان ایران و قزاقستان به امضا رسید. «یادداشت تفاهم میان مرکز مطالعات سیاسی وزارت امور خارجه و موسسه تحقیقات سیاست خارجی وزارت امور خارجه قزاقستان»، «برنامه مبادلات فرهنگی بین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران و وزارت فرهنگ و ورزش قزاقستان»، «یادداشت تفاهم همکاری در زمینه مطالعات تحلیلی و تبادل تجربه میان وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت تجارت و همگرایی قزاقستان»، «یادداشت تفاهم همکاری در خصوص افزایش تجارت دوجانبه، میان وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت تجارت و همگرایی قزاقستان»، «یادداشت تفاهم همکاری بین وزارت جهادکشاورزی ایران و وزارت کشاورزی قزاقستان در زمینه کشاورزی»، «یادداشت تفاهم همکاری بین وزارت جهاد کشاورزی ایران و وزارت کشاورزی و وزارت صنعت و توسعه زیرساخت قزاقستان در زمینه تجارت و ترانزیت محصولات کشاورزی»، «یادداشت تفاهم همکاری بین سازمان صدا و سیمای ایران و آژانس دولتی خبر قزاقستان»، «یادداشت تفاهم همکاری شرکت ملی نفت ایران با شرکت گاز مونای گاز قزاقستان»، «یادداشت تفاهم همکاری میان راهآهن ایران و شرکت سهامی راهآهن ملی قزاقستان» اسنادی بود که در حضور سران ایران و قزاقستان به امضای وزرا، استانداران و مسوولان مربوطه دو کشور رسید. همچنین در ابتدای مراسم امضای اسناد همکاری دو کشور، رئیسی و توکایف بیانیه مشترک دو کشور را نیز امضا کردند.