فیروزآبادی در نشست معرفی کتاب «دیپلماسی اقتصادی»:
اولویت ما در آینده باید اقتصاد باشد
به گزارش «ایسنا»، سیدجلال فیروزآبادی، نویسنده کتاب دیپلماسی اقتصادی در نشست معرفی و بررسی کتاب مذکور که عصر روز یکشنبه در دانشگاه امام صادق (ع) برگزار شد، در پاسخ به این پرسش که در شرایط فعلی اقتصاد جهان که همهچیز در حال تغییر است ایران چه باید کند؟ گفت: «تغییر و تحول نظم بینالمللی در حال دگرگونی بوده و طبیعی است که اولا این تحول که قبلا غربمحور، لیبرالمحور و مبتنی بر رویکرد جهانی شدن بوده، در حال تغییر است.» وی افزود: «عمود خیمه نظم بینالملل قبلی مبتنی بر قدرت آمریکا بوده و این در حال تغییر است. بحران اوکراین هم نشان میدهد این مساله در حال تغییر است. تا امروز فقط آمریکا میتوانست از زور استفاده کند و الان یکی دیگر (روسیه) پیدا شده که کاری که آنها میکردند را انجام میدهد. پس هر سال آمریکا نسبت به رقبایش یعنی روسیه، چین، ژاپن و... قدرتش بیشتر در حال افول است.»
فیروزآبادی تصریح کرد: «قرن بیست و یکم قرن آمریکایی نخواهد بود. اینکه قرن چین است یا چین و روسیه هنوز مشخص نیست. من احتمال میدهم چون نظام موجود یکقطبی بوده است، طبعا نظام بعدی چندقطبی شود. ممکن است دوباره دوقطبی شود؛ یعنی چین و آمریکا که البته به نظرم چندقطبی بیشتر موضوعیت دارد و در این فضا کشورهایی مثل ایران آزادی عمل بیشتری دارند.» این استاد دانشگاه با بیان اینکه «مهمترین اولویت ما در آینده باید اقتصاد باشد» اظهار کرد: «یک وقت اقتصاد برای معیشت لازم است، یک وقت برای تبدیل شدن به قدرت اقتصادی در سطح منطقه و جهان که برای این منظور بدون اتکا به اقتصاد مولد و توسعهیافته امکانپذیر نیست و باید آن را در اولویت بگذاریم. مقام معظم رهبری در این سالهای اخیر دائما به مساله تولید و بومیسازی اشاره میکنند؛ چون هم وجهه داخلی و هم وجهه بینالمللی دارد.» وی تاکید کرد: «ما باید در مسیر زنجیره ارزش جهانی خود را قرار دهیم. کاری که عربستان، ترکیه، هند و امارات تلاش دارند خود را در این مسیر قرار دهند یا در کمربندی که چین در حال طراحی است خود را قرار دهیم. ما باید کاری کنیم و جایی باشیم که کشوری مثل چین به ما نیاز داشته باشد. اگر خود را در جایگاهی تعریف کنیم که دیگران به ما نیاز داشته باشند و خود را از اقتصاد خامفروشی جدا و ارزش افزوده ایجاد کنیم، در نظام بینالملل آینده فرصتهای بیشتری در اختیار خواهیم داشت؛ به ویژه احتمال اینکه دلار دیگر پشتوانه قبل را با وجود رقبایی مثل چین و روسیه نداشته باشد هم زیاد است.»
همچنین منوچهر متکی، وزیر خارجه پیشین کشورمان در این مراسم گفت: «این کتاب دستهبندی علمی، دقیق و کاربردی ارائه میدهد که بسیار قابل توجه است. در این کتاب مبادی و مبانی نظری دیپلماسی اقتصادی در دو فصل پرداخته شده که بسیار مبسوط است.» متکی در بخشی دیگر از سخنانش با اشاره به بررسی کتاب درباره تفاوت سیاستهای اقتصادی دو کشور چین و ترکیه اظهار کرد: «در کتاب گفته میشود تفاوت چین و ترکیه این است که ترکیه بدهی خارجی بالایی دارد که تنها در فاصله دو ماه اخیر ۱۲ میلیارد دلار به این بدهی افزوده شده است و چین هزاران میلیارد دلار ذخیره ارزی دارد. از این رو اقتصاد چین آمریکا را میلرزاند و آمریکا تصمیم تاریخی میگیرد که سیاست خارجیاش از غرب آسیا و خاورمیانه را به شرق برای مهار چین منتقل کند. لذا امروز با وجود تفاوتهای داخلی جمهوریخواهان و دموکراتها اما درباره اینکه باید چین را بکوبند، دو لبه قیچی هستند و در این کتاب به آن پرداخته شده است.»
کتاب دیپلماسی اقتصادی، روندها و چشمانداز منطقهای و بینالمللی توسط سیدجلال فیروزآبادی، رضا توکلی و امیرحسین عربپور به تازگی منتشر شده و در دسترس علاقهمندان قرار دارد.