به گزارش «ایرنا»، به دنبال اعلام سیاست جدید و توجه ویژه به همسایگان در حوزه سیاست خارجی، میزان و سطح رایزنی‌‌‌های ایران و کشورهای منطقه افزایش چشمگیری داشته به نحوی که چند هفته پس از سفر موفق رئیس‌جمهور به کشور قطر، حالا امیر قطر در راس هیات بلند پایه سیاسی و اقتصادی قرار است به ایران سفر کند. این چندمین سفر مقامات کشورهای منطقه به ایران در مدت کوتاه استقرار دولت جدید به شمار می‌رود. در این سفر قرار است توافقات صورت گرفته سیاسی و اقتصادی بین دو کشور که در سفر رئیسی به قطر صورت گرفته بود پیگیری شود.  

رئیس‌جمهور ایران پیش‌تر با اشاره به سفر امیر قطر به تهران در آینده نزدیک، گفت: در این سفر، تصمیمات مهمی درباره توسعه بیش از پیش مناسبات و همکاری‌‌‌های دو کشور در حوزه‌‌‌های مختلف گرفته می‌شود. سید ابراهیم رئیسی همچنین ۲ اسفند سال گذشته در سفری رسمی برای حضور در مجمع کشورهای صادرکننده گاز به دوحه سفر کرد. این سفر دو روزه اولین سفر یک رئیس‌‌‌جمهوری ایران به قطر پس از ۱۱ سال از آخرین سفر محمود احمدی‌‌‌نژاد در شهریور ۱۳۸۹ به دوحه به شمار می‌رود. رئیسی در این سفر تاکید کرد که ایران به دنبال جهش در روابط منطقه‌‌‌ای به‌‌‌خصوص با کشورهای خلیج‌فارس است. تمیم بن‌حمد نیز در جریان دیدار با رئیس‌جمهور ایران با استقبال از توافق در وین گفت‌‌‌وگو را بهترین راه‌‌‌حل برای چالش‌های منطقه دانست. در این سفر اسناد همکاری مشترک بین دو کشور به امضا رسید.

جام جهانی ۲۰۲۲

یکی از اصلی‌ترین دستورکارهای سفر امیر قطر به تهران معطوف به میزبانی این کشور از جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ است که قرار است از ۳۰ آبان تا ۲۷ آذر برگزار شود. تهران و دوحه در برخی حوزه‌های مربوط به میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ توافق‌نامه همکاری امضا کرده‌اند. رئیس‌‌‌جمهور ایران پیش‌تر در گفت‌وگو با امیر قطر با ابراز خرسندی از برگزاری مسابقات جام جهانی فوتبال در قطر و آرزوی موفقیت برای این کشور در برگزاری این رویداد ورزشی مهم، تاکید کرد جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد برای برگزاری هرچه بهتر و باشکوه‌‌‌تر بازی‌‌‌های جام جهانی، در جزیره کیش و سایر جزایر نزدیک به قطر هرگونه مساعدت و کمک موردنیاز را ارائه کند.

۲۲ فروردین ماه نیز وزیر حمل‌ونقل و ارتباطات دولت قطر از امکانات جزیره کیش جهت پشتیبانی از جام جهانی قطر بازدید کرد. با توجه به نزدیکی جزیره کیش به قطر و همچنین تشابه آب و هوایی، استفاده از این جزیره جهت پشتیبانی از جام جهانی در دستور کار دو طرف قرار دارد. فاصله جزیره کیش تا قطر ۲۷۰ کیلومتر است.

آزادسازی منابع مسدود ایران

علاوه بر پیگیری توافقات صورت گرفته، گفته می‌شود قرار است در این سفر در مورد راهکارهای وصول طلب‌‌‌های ایران مذاکراتی انجام شود. پیش از این نیز برخی روسای کشورهای منطقه با همین موضوع با مقامات ایران گفت‌وگو کرده بودند. «ایرنا» در اواخر فروردین از سفر یک مقام منطقه‌ای به تهران که گفته می‌شد وزیر خارجه عمان است برای بررسی‌سازوکار اجرایی آزادسازی منابع مسدود ایران در چارچوب یک توافق خبر داده بود. ۲۲ فروردین شنیده‌‌‌ها حاکی از این بود که مبلغ ۷‌میلیارد دلار احتمالا به حساب بانک مرکزی ایران نزد بانک مرکزی عمان واریز خواهد شد.

برجام و مذاکرات منطقه‌ای

سومین محور گمانه‌زنی‌ها از سفر امیر قطر به تهران به مذاکرات متوقف شده برجام و همچنین مذاکرات ایران و عربستان سعودی برمی‌گردد که با توجه به نقش جدید قطر به عنوان متحد غیرناتویی ایالات‌متحده می‌تواند این احتمالات را قوت ببخشد. کاخ سفید ۲۰اسفند سال گذشته از اعلام قطر به عنوان «متحد اصلی خارج از ناتو آمریکا» توسط رئیس‌جمهور این کشور خبر داد. پیش‌تر نیز وزیرخارجه قطر تاکید کرده بود که رسیدن به توافق درباره برنامه هسته‌‌‌‌‌‌ای ایران «به سود همه طرف‌‌‌‌‌‌ها» خواهد بود.