در سفر وزیر خارجه عراق به ایران ارائه شد
گزارش میانجی از مذاکرات ایران و عربستان سعودی
در همین ارتباط، فواد حسین چهارشنبهشب در نشست مطبوعاتی مشترک با حسین امیرعبداللهیان در تهران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا مشخص است که دور بعدی مذاکرات ایران و عربستان چه زمانی در بغداد برگزار میشود و آیا زمان آن تعیین شده است، گفت: گفتوگوهای ایران و عربستان که تاکنون چند دور آن برگزار شده، برای مدتی متوقف شد. امیدواریم دور بعدی این گفتوگوها به زودی برگزار شود.
وی ادامه داد: گفتوگوهای ایران و عربستان تاکنون در چارچوب مشارکت دستگاههای امنیتی دو طرف بوده است. البته از سمت ایران نمایندگانی از وزارت خارجه نیز در این گفتوگوها حضور داشته ولی چارچوب گفتوگوها بین دستگاههای امنیتی بوده است. امیدواریم دور بعدی به زودی برگزار شود و برخی از مسائل است که باید در این گفتوگوها مورد بررسی قرار بگیرد.وزیر خارجه عراق گفت: برخی رایزنیها درخصوص زمان برگزاری دور بعدی گفتوگوها بین تهران و ریاض انجام شده ولی من نمیتوانم در حال حاضر زمانی را برای دور بعدی اعلام کنم. دو طرف این نیت و قصد را دارند که گفتوگوها را ادامه بدهند. شخصا امیدوارم که این گفتوگوها ادامه پیدا کند و این گفتوگوها از حالت بسته، محرمانه و امنیتی به سطح گفتوگوهای علنی و سیاسی برسد.فواد حسین ادامه داد: بعد از برقراری آتشبس موقت در یمن، وضعیت در منطقه به سمت دیگری سوق پیدا کرده است. برقراری آتشبس در یمن حاصل تلاشهای منطقهای و بینالمللی بود و این آتشبس میتواند یکی از دلایلی باشد که زمینه را برای از سرگیری گفتوگوها بین تهران و ریاض فراهم کند و این زمینه فراهم شود تا این گفتوگوها به سمت گفتوگوهای دیپلماتیک و غیرمحرمانه سوق پیدا کند. وی گفت: در این گفتوگوها در مورد برخی مسائل منطقه نیز رایزنی و گفتوگو شده است.فواد حسین ادامه داد: واضح است که برادران ایرانی ما درخصوص برخی از مسائل امنیتی دیدگاهها، اظهارنظرها و شکایتهایی دارند. باید در مورد این مسائل به صورت صریح صحبت و باید این مسائل را از طریق راههای دیپلماتیک حل کنیم و ما این مسائل را حل میکنیم.
وزیر خارجه عراق تاکید کرد: در این دیدار درخصوص مسائل منطقه از جمله روابط ایران با کشورهای حاشیه خلیجفارس و نقش عراق در این زمینه از جمله گفتوگوهایی که بین ایران و عربستان در جریان است، رایزنی و گفتوگو کردیم. درخصوص مسائل افغانستان، ایران و عراق با یکدیگر همنظر هستند و هر دو کشور تاکید دارند که باید حکومتی فراگیر در افغانستان شکل بگیرد. این دولت باید دربرگیرنده تمام اقوام باشد و افغانستان نیازمند ثبات است. وزیر خارجه عراق با بیان اینکه بغداد از ایجاد آتشبس در یمن استقبال کرده است، افزود: امیدواریم که گفتوگوها در مورد یمن در راستای حل این بحران ادامه پیدا کند و این بحران از طریق راهحل مسالمتآمیز حل شود.نخستین بار روزنامه انگلیسی فایننشالتایمز روز یکشنبه ۱۸ آوریل-۲۹فروردین ۱۴۰۰ در گزارشی به نقل از سه منبع خبر داد که مقامهای ارشد تهران و ریاض در تلاش برای بهبود روابط، دور اول مذاکرات مستقیم در سطح مقامات امنیتی را روز ۹ آوریل-۲۰فروردین در بغداد و با میانجیگری نخستوزیر عراق برگزار کردهاند و قرار است دور بعدی این گفتوگوها برگزار شود.
از آن تاریخ تا شهریور ۱۴۰۰ چهار دور مذاکره بین ایران و عربستان سعودی به میزبانی بغداد برگزار شد. با وجود خوشبینیهای دو طرف به انجام دور پنجم، اما تاکنون این دور از گفتوگوها برگزار نشده است. تحلیلگران تعیینتکلیف مذاکرات احیای برجام را فاکتور بسیار مهمی در ورود عربستان به ایجاد صفحه جدید در روابط با جمهوری اسلامی ایران میدانند.
پالس مثبت امارات به تهران
همزمان با سفر وزیرخارجه عراق و اظهارات درباره روابط ایران و عربستان سعودی، مشاور رئیس امارات متحده عربی در امور دیپلماتیک تاکید کرد کشورش در تلاش برای دستیابی به بهترین روابط با ایران است. به گزارش خبرگزاری فارس، «انور قرقاش»، مشاور رئیس دولت امارات تصریح کرد کشورش برای اطمینان یافتن از ثبات و رفاه در منطقه باید به دنبال روابط خوب با ترکیه و ایران باشد.قرقاش مشاور رئیس امارات روز پنجشنبه (۲۵ فروردین/ ۱۴ فوریه) گفت: «واقعیتهای سیاسی بینالمللی نشان میدهند که اقدامات جمعی بهترین راه برای دستیابی به نتایج مثبت و کاستن از اثرات منفی است. اقدامات جمعی بهرغم آنکه در منطقه ما بنا به دلایل متعدد با موانع زیادی مواجه شدهاند لازم و ضروری هستند»
این مقام امارات متحده عربی در ادامه افزود: «با توجه به تغییرات کنونی در منطقه لازم است با کشورهایی که سیاستها و دیدگاههای متفاوتی نسبت به ما دارند مسائلمان را با تلاش برای رسیدن به فهم مشترک و کنار گذاشتن اختلافات به صورت صلحآمیز حل کنیم.»
انور قرقاش به روابط کشورش با ایران اشاره کرد و گفت: «به عنوان مثال ایران کشور همسایه ماست و ما سعی میکنیم بهترین روابط را با این کشور داشته باشیم. ترکیه، شریک ما در تلاشی مشترک برای رسیدن به رفاه است و ما همچنین از چشماندازهای موجود در توافقات ابراهیم حمایت میکنیم.»
قرقاش در ادامه، «امنیت امارات» را خط قرمز این کشور خواند و گفت ابوظبی، تجاوز به این خط قرمز را نخواهد پذیرفت. او گفت: «از این خط قرمز باید با استفاده از همه ابزارهای موجود از جمله منابع انسانی، منابع دفاعی، آگاهیهای عمومی و از طریق ایجاد ائتلافهای بینالمللی محافظت کرد.»
در چند سال اخیر و به موازات گستردهتر شدن سطح تنش بین ایران و عربستان سعودی، روابط تهران و ابوظبی نیز دچار تنش شد. در این فضا، امارات عربی متحده در همراهی با عربستان سعودی در سوریه، یمن و در تشدید تحریمها در دوره ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا نقشآفرینی کرد. اما پس از وقوع انفجار در نفتکشهای بندر فجیره و پس از آن انفجارهای گسترده در تاسیسات و خطوط نفت شرکت آرامکو عربستان در اواخر شهریور ۱۳۹۸ که منطقه را به سمت تنش بیسابقه سوق داد، ابوظبی تنشزدایی تدریجی با ایران را آغاز کرد. سفر هیات نظامی امارات چند هفته بعد از این رخداد با هدف تقویت امنیت دریایی و سپس گفتوگوی وزرای خارجه دو کشور بر سر کرونا و ارسال کمکهای بشردوستانه و سفر علی باقری کنی معاون سیاسی وزارت خارجه ایران به دبی بخشی از این مسیر در حال تغییر بود.