تلآویو به دنبال ائتلاف نظامی با اعراب است
تحریک منطقه علیه ایران
نقشه اسرائیل علیه ایران در خلیجفارس
رژیم صهیونیستی در ادامه کمپین ضد ایرانی خود در تلاش است تا با همراه کردن اعراب خلیج فارس، ائتلافی شبیه ائتلاف ناتو برای مقابله با ایران طراحی کند. تلاشی که با کارشکنی در روند مذاکرات احیای برجام به اوج رسیده و بنا دارد تا با تکمیل روند عادیسازی روابط با دولتهای عربی به بهانه آنچه تهدید ایران خوانده میشود، زمینه را برای خروج از انزوا و حضور گسترده در منطقه فراهم کند.
در همین خصوص رسانههای صهیونیستی اعلام کردند که نخستوزیر این رژیم در سفر به کشورهای عربی خلیج فارس طرحی مبنی بر ایجاد ائتلافی شبیه به ائتلاف ناتو برای مقابله با ایران را مطرح کرده است. به گزارش «ایسنا»، به نقل از المیادین، برخی رسانههای صهیونیستی اعلام کردند که نفتالی بنت، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در سفرش به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس یک ابتکارعمل نظامی مبنی بر ایجاد ائتلافی شبیه به ائتلاف ناتو در خلیج فارس را مطرح کرده و طبیعتا اسرائیل بخشی از آن است.
روعی شارون، تحلیلگر نظامی شبکه صهیونیستی کان نیز اعلام کرد که بعد از سفر آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی به بحرین، اخیرا شنیده شده که مساله ایجاد یک ائتلاف مطرح شده است که این ائتلاف کشورهای خلیج فارس را شامل میشود و به منظور مقابله با تهدیدهای ایران است.
شارون همچنین گفت که گزارش اخیر روزنامه سعودی ایلاف نشان داد که کوخاوی با رئیس ستاد ارتش قطر نیز دیدار کرده است و اگر قطر به این ائتلاف بپیوندد و این مساله به یک امر علنی تبدیل شود، یک کار بسیار بزرگ انجام خواهد شد. از سوی دیگر، گیلی کوهین، خبرنگار سیاسی شبکه کان نیز به این موضوع اشاره کرد و گفت که رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی تاکید کرد که طبیعتا اسرائیل باید بخشی از این ائتلاف باشد.
بر اساس این گزارش، آویو کوخاوی در چند روز گذشته سفری به بحرین داشته و با مسوولان این کشور دیدار و رایزنی کرده است. بنیگانتس، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز در اوایل فوریه گذشته به بحرین سفر کرده بود.
در همان ماه نفتالی بنت، نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز به بحرین سفر کرد و علاوه بر مسوولان بحرینی با براد کوپر، فرمانده ناوگان پنجم آمریکا در این کشور دیدار و رایزنی کرد. رسانههای صهیونیستی در آن زمان به نقل از عبدالله بن احمد آل خلیفه، معاون وزیر خارجه بحرین نقل کردند که « موساد در بحرین حضور دارد و بحرین همکاری امنیتی و اطلاعاتی با اسرائیل دارد.»
نفتالی بنت نخستوزیر رژیم صهیونیستی ۲۸ بهمن ماه در سفر به بحرین با مقامات منامه دیدار و گفتوگو کرد. بنت پیشتر و در ۲۱ آذر به امارات عربی متحده نیز سفر کرده بود و مسائل منطقهای و به خصوص افزایش سطح همکاریها پس از عادیسازی روابط را با مقامات دبی و ابوظبی در میان گذاشت. اسرائیل شهریور سال ۱۳۹۹ توافقنامه عادیسازی روابط با امارات و بحرین را که بهطور رسمی توافق ابراهیم خوانده میشود در تاریخ ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۰ با حضور دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا امضا کرد. توافقنامهای که از همان ابتدا از سوی تحلیلگران با هدف مقابله با ایران و شکلدهی به یک ائتلاف مورد تحلیل و اشاره قرار گرفت.
نشست اسرائیل و قطر در بحرین
همزمان با گزارش خبری المیادین مبنی بر شکل دهی رژیم صهیونیستی به ائتلاف ضد ایرانی موسوم به ناتوی عربی، رسانههای صهیونیستی اعلام کردند که رئیس ستاد ارتش این رژیم با همتای قطری خود در خصوص ایران رایزنی کردهاند. به گزارش «ایسنا» به نقل از القدس، برخی رسانهها و خبرنگاران صهیونیستی خبر دیدار آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی با سالم بن حمد بن عقیل همتای قطری او در مقر ناوگان پنجم دریایی آمریکا در بحرین طی روزهای اخیر را تایید کردند. رسانههای صهیونیستی تنها به تایید خبر اکتفا کردند اما خبرنگاران آنها در صفحههای خود در شبکههای اجتماعی تاکید کردند که در دیدار اخیر میان مقام صهیونیستی و قطری در خصوص تهدیدهای پهپادی ایران، پیوستن قطر به ائتلاف عربی- اسرائیلی برای مقابله با ایران و همچنین امکان نصب رادار هشدار سریع پیشرفته اسرائیلی در قطر رایزنی شده است.
بر اساس این گزارش، پیش از این نیز روعی شارون، تحلیلگر نظامی شبکه صهیونیستی کان اعلام کرد که گزارش اخیر روزنامه سعودی ایلاف نشان داد که کوخاوی با رئیس ستاد ارتش قطر نیز دیدار کرده است و اگر قطر به این ائتلاف بپیوندد و این مساله به یک امر علنی تبدیل شود، یک کار بسیار بزرگ انجام خواهد شد. از سوی دیگر، گیلی کوهین، خبرنگار سیاسی شبکه کان نیز به این موضوع اشاره کرد و گفت که رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی تاکید کرد که طبیعتا اسرائیل باید بخشی از این ائتلاف باشد. مقامات قطری تاکنون به این ادعاهای رسانهای واکنشی مبنی بر تایید یا تکذیب دیدار نداشتهاند.
ملاحظات دولتهای عربی خلیج فارس
قطر همواره موضوع عادیسازی روابط با اسرائیل را رد کرده و آنرا منوط به رعایت حقوق فلسطینیان کرده است. در همین خصوص محمدبنعبدالرحمن آل ثانی، وزیر امور خارجه قطر تاکید کرد موضع دوحه در صورت حاصل نشدن پیشرفت در روند صلح که رضایت فلسطینیها را در پی داشته باشد، همان موضع ثابت قبلی در مخالفت با عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی است. مضاف بر این دوحه همواره بر گفتوگو با ایران در منطقه تاکید کرده است. در همین خصوص وزیر خارجه قطر بر اهمیت دیپلماسی و گفتوگو با ایران برای بازگشت طرفهای توافق به برجام و اجرای تعهدات تاکید کرده است. دوحه دوم اسفند ماه ۱۴۰۰ میزبان رئیسجمهوری ایران برای حضور در نشست سران کشورهای صادرکننده گاز بود. سفری دو روزه که با انعقاد ۱۴ سند همکاری میان تهران و دوحه در موضوعات مختلف همراه شد و ایستگاه اول سیاست همسایگی دولت سیزدهم را محقق ساخت.
از این زاویه بعید به نظر میرسد که مقامات قطر که روابط با ایران را در طول چند سال اخیر به خصوص بعد از محاصره قطر از سوی عربستان، امارات، بحرین و مصر در سال ۲۰۱۷ به سطح بیسابقهای رساندهاند، بخواهند بدون در نظر داشتن ملاحظات ایران وارد همکاری با اسرائیل آنهم به شکل مشارکت در ائتلاف ضد ایرانی شوند.
این مساله برای سایر بازیگران شورای همکاری خلیج فارس با درجات شدت و ضعف نیز مطرح است. عربستان و امارات عربی متحده هر دو در کانالهای جداگانه و به شکل گفتوگوهای مستقیم مشغول تنشزدایی با جمهوری اسلامی ایران هستند و طبیعتا رسیدن طرفین به توافق مبنی بر بازگشایی و تقویت روابط دوجانبه میتواند نقش مهمی در بازگشت از سطح تنش بیسابقه با ایران داشته باشد. مسالهای که میتواند ادراک مبتنی بر تهدید از ایران را که دستمایه قابلتوجهی در طول سالهای اخیر برای حرکت رو به گسترش اسرائیل در منطقه بوده با بن بست مواجه کند. با این شرط که زمینههای احیای برجام و بازگشت طرفین به توافق هستهای فراهم شود و پرونده هستهای ایران به عنوان یک مساله بحران زا از دید اعراب جای خود را به یک توافق پایدار دهد.
از سوی دیگر کویت و عمان نیز همواره بر میانهروی و تعادل میان دو سوی ساحل خلیجفارس تاکید کردهاند و طبیعتا ملاحظات جدی برای ورود به هرگونه ائتلاف نظامی با اسرائیل دارند. تنها بحرین است که در شرایط کنونی و به دلیل میزبانی از پایگاه نیروهای دریایی آمریکا، سطح روابط خود را با اسرائیل گسترده کرده است. با این حال منامه نیز به خوبی متوجه این واقعیت بنیادین است که نباید با وارد شدن به حوزههای نظامی و مشارکت در ائتلافهای آشکار با تلآویو، حساسیتهای ایران را برانگیزاند.