وزیر کشور تشریح کرد
دو دلیل قطعی برق
به گزارش «ایسنا» محمدباقر قالیباف نوشت: «قطعی مکرر برق در سراسر کشور و مختل شدن زندگی و کسبوکار مردم، نیازمند تدبیر و مدیریت است؛ اگر افزایش مصرف و مازاد تقاضا به هر دلیلی در کوتاهمدت جبران نمیشود، لااقل به برنامه اعلامشده خاموشیها پایبند باشید تا مردم بتوانند مشکلات را تدبیر کنند. مردم از این همه بیبرنامگی کلافه شدهاند.»رئیس مجلس همچنین در گفتوگو با خبرگزاری صدا و سیما گفت: بهطور جد پیگیر موضوع قطعیهای برق هستیم اگرچه با کمبود آب و گرمای هوا مواجه هستیم.قالیباف افزود: اگر هم خاموشی صورت میگیرد باید با نظم و انضباط باشد تا مردم بدانند در چه زمانی با قطعی برق مواجه میشوند.
لزوم اعلام دقیق زمان قطعی برق
البته اعتراض به قطعی مکرر برق ازسوی نمایندگان مجلس تنها مختص به فضای مجازی نبود. در همین راستا، رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: توقع مردم این است که حداقل خاموشیها طبق زمانبندی اعلام شده انجام شود و بهطور ناگهانی این اتفاق رخ ندهد.به گزارش «ایسنا» فریدون حسنوند در گفتوگویی در جمع خبرنگاران با اشاره به قطعیهای مکرر برق در چند روز گذشته و اقدامات کمیسیون انرژی گفت: قطعی مکرر و بدون برنامهریزی که در چند روز گذشته اتفاق افتاده موجب نگرانی و اعتراض مردم شده است که این موضوع بجا و بحق است. انتظار این بود که قبل از وقوع اتفاقات اخیر وزارت نیرو بهعنوان متولی این موضوع، نسبت به پیشبینی و اتخاذ تمهیدات لازم اقدام میکرد، به هر حال برخی اتفاقات قابل پیشبینی و پیشگیری است. وی همچنین تصریح کرد: باید زمانبندی دقیقی درباره خاموشیها در مجموعههای اداری، صنعتی و مشترکین خانگی اعلام شود. قطعا با برنامهریزیهای دقیق شاهد کاهش خاموشیها خواهیم بود، البته توقع مردم هم این است زمانبندی خاموشیها که اعلام میشود طبق آن انجام شود و بهطور ناگهانی این اتفاق رخ ندهد.
ادامه استخراج غیرقانونی رمز ارز
وی در ادامه اظهار کرد: از ابتدای سال وزارت نیرو باید نسبت به اورهال بخشی از نیروگاهها و جلوگیری از استخراج رمزارزها که بعضا غیرقانونی و بعضا با مجوزهای دولت استخراج میشوند، اقدام میکرد. از سوی دیگر بهرغم تاکیداتی که از سوی کمیسیون انرژی مجلس انجام شد همچنان شاهد استخراج غیرقانونی رمزارزها در کشور هستیم که بهصورت غیرقانونی بخشی از برق تولیدی کشور را مصرف میکنند که وزارت نیرو و دستگاههای ذیربط باید بهصورت قانونی با آنها برخورد کنند.
وی در ادامه تاکید کرد: همراه با قطعی برق مشکل دیگری که رخ داده قطعی آب در برخی مناطق است. در برخی مناطق تامین آب شرب از چاههای عمیق است که عمدتا با برق این اقدام صورت میگیرد که باید با برنامهریزیهای لازم مانع از قطعی آب در این مناطق شد تا مردم کلافه نشوند. همچنین به گزارش «ایرنا» رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: وزارت نیرو باید نسبت به قطع برق مجموعههای پرمصرف اقدام کند و فعالیت مجموعههایی که ضرورت ندارد، در اولویت بعدی مصرف قرار گیرد.
جلسه فوقالعاده با مسوولان وزارت نیرو
او درباره اقدامات کمیسیون متبوع خود گفت: در روزهای گذشته اعضای کمیسیون تماسهایی با مسوولان وزارت نیرو درباره علت قطعی مکرر برق داشتهاند.حسنوند در عین حال گفت کمیسیون جلسه فوقالعادهای را روز چهارشنبه هفته جاری با مسوولان وزارت نیرو درباره قطعی مکرر برق خواهد داشت.
انتقاد از عملکرد وزارت نیرو
ازسوی دیگر مالک شریعتینیاسر، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: بهنظر میرسد مدیریت خاموشیها نیز از کنترل مدیران مجموعه وزارت نیرو خارج شده و عدم برنامهریزی منظم و منسجم برای خاموشیها عملا مردم را دچار مشکل کرده است. به گزارش «ایسنا» او ضمن انتقاد از عملکرد وزارت نیرو گفت: در بحث تاثیر استخراج رمزارزها بر خاموشیها، مشکل اصلی رمزارزهایی هستند که بهصورت غیرقانونی استخراج میشوند.
شرط رای اعتماد به وزیر نیروی جدید
در همین راستا روز گذشته سیدمحسن دهنوی، عضو هیات رئیسه مجلس با انتقاد از قطعی برق گفت: در رای اعتماد به وزیر جدید(نیرو) توسعه ظرفیت تولید برق را شرط میکنیم.به گزارش «ایسنا» سیدمحسن دهنوی در صفحه شخصی خود در توییتر با بیان اینکه کمبودها در فصل گرما، همه را آزرده است، نوشت: «انتظار معجزه از برجام منجر به عدم سرمایهگذاری ۸ساله در صنعت برق و انتخاب راحتترین راه برای جبران یعنی قطعی برق شده است. در رای اعتماد به وزیر جدید، توسعه ظرفیت تولید برق را شرط میکنیم تا این کاستیهای یادآورِ دهه ۶۰ دیگر تَکرار نشود.»
عوامل قطع مکرر برق
در کنار اعتراض نمایندگان مجلس به قطعی مکرر و بیبرنامه برق در سراسر کشور، روز گذشته عبدالرضا رحمانیفضلی وزیر کشور، در حاشیه جلسه ستاد اطلاعرسانی اقتصادی گفت: در حوزه برق و خاموشیها بهعنوان مسالهای که افکار عمومی سخت درگیر آن هستند، توضیحات در جلسه داده شد و عواملی از جمله خشکسالی، خارج شدن نیروگاههای برقآبی و برخی از نیروگاههایی که در شرایط کنونی به اورهال (تعمیرات) نیاز داشتند، بهعنوان عوامل قطعی مطرح شد اما بحث شد اگر قرار است خاموشی هم داشته باشیم بهتر است خاموشی، برنامهریزیشده و توزیعشده همراه با آگاهی قبلی مردم باشد. همچنین اهمیت تامین برق در مناطق جنوبی که بالاترین حد گرما را دارند بهعنوان اولویت مطرح شد.
دمای بالاتر از میزان نرمال در کشور
همه این اعتراضها در شرایطی صورت میگیرد که بنابر گزارشها، ایران یکی از گرمترین تابستانهای خود را امسال تجربه میکند. آنطور که رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی میگوید امسال تابستان نسبتا گرمی را تجربه میکنیم. به گفته احد وظیفه، متوسط دمای کشور تا پایان شهریور حدود یک درجه بالاتر از حد نرمال پیشبینی میشود. به گزارش «ایسنا» وی با بیان اینکه از ابتدای سال تاکنون دمای متوسط کشور حدود یک درجه سانتیگراد بیش از حد نرمال بوده است، گفت: این ناهنجاری دمایی در بیشتر استانها وجود دارد، ولی در برخی از استانهای شرق کشور مثل خراسان جنوبی، کرمان و سیستان و بلوچستان حدود یک درجه سانتیگراد و در یزد بین ۱ تا ۵/ ۱ درجه سانتیگراد کمتر از حد نرمال بود پس دمای شرق کشور از اول تا ۱۰ تیر کمتر از حد نرمال بوده، ولی دمای غرب و بهویژه شمال غرب کشور طی این مدت بهشدت بالاتر از حد نرمال گزارش شده است. وی تصریح کرد: میانگین کشوری دما نیز یک درجه سانتیگراد بیش از حد نرمال بوده است.با تمام اینها روز گذشته مصطفی رجبیمشهدی، سخنگوی صنعت برق با بیان اینکه سه روز بسیار گرم را پیشرو داریم، نسبت به افزایش خاموشیها با توجه به افزایش مصرف برق بهدلیل ناهنجاری دمایی و افزایش استفاده از وسایل سرمایشی در کنار استفاده از سایر وسایل برقی هشدار داده است. طی روزهای گذشته براساس گزارشهای مردمی، اغلب مشترکان در کلانشهرها تقریبا دو نوبت قطعی برق به مجموع ۴ یا ۵ ساعت را تجربه کردهاند.