عراقچی: سند راهبردی ایران و افغانستان به زودی نهایی میشود
وی یادآور شد: همه مردم افغانستان اذعان دارند که منشأ مشکلات این کشور در ۴۰ سال گذشته از جاهای مختلف و جانب کشورهای دیگر بوده و آسیبهایی که افغانستان در این مدت خورده، هیچکدام از ناحیه ایران نبوده است.عراقچی با بیان اینکه برای رایزنی درباره سند جامع راهبردی بین ایران و افغانستان به کابل سفر کرده است، ابراز امیدواری کرد این دور از مذاکرات در کابل، دور پایانی باشد، چرا که پیشرفتهای خوبی درباره این سند حاصل شده است. معاون سیاسی وزیر خارجه اظهار کرد: سند جامع راهبردی چشمانداز روابط بلندمدت ایران و افغانستان را ترسیم و اصول این روابط را مشخص میکند و نقش مهمی در تحکیم روابط دو کشور دارد.وی همچنین درباره برخی اظهارنظرها در زمینه برگزاری مذاکرات صلح افغانستان در دوحه گفت: مذاکرات صلح افغانستان در دوحه، مذاکراتی بین خود افغانهاست و کشوری نباید در جزئیات آن دخالت کند و محل مذاکرات در حالت ایدهآل باید در داخل افغانستان باشد و البته فقط افغانها در این زمینه تصمیم میگیرند. عراقچی روز شنبه در کابل با عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه، حمدالله محب مشاور امنیت ملی، میرویس ناب معاون سیاسی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی افغانستان و حامد کرزای رئیسجمهور پیشین این کشور رایزنی کرد.
به نیت آمریکا در روند صلح افغانستان مشکوکیم
معاون سیاسی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که به منظور گفتوگو بامقامات افغانستان به کابل سفر کرده است، اعلام کرد در روند مذاکرات صلح افغانستان به حسن نیت آمریکا بهصورت جدی مشکوک هستیم و اصلا به آنها برای آوردن صلح با ثبات اعتماد نداریم. سیدعباس عراقچی روز یکشنبه در مصاحبه با «ایرنا» در کابل گفت که تاریخ نشان داده است اقداماتی که آمریکاییها تاکنون در جهان انجام دادهاند، مملو از اشتباهات متعدد بوده و سوءنیتهای زیادی در آن وجود داشته و سیاستهای خاصی پشت پرده آنها بوده است، یعنی کمتر جایی را میشود نام برد که دخالت آمریکا باعث خیر و صلاح آن کشورها شده باشد.وی درباره خواسته طالبان و آمریکا برای آزادی هفت هزار زندانی دیگر این گروه گفت: این موضوعاتی است که به دولت افغانستان مربوط میشود. ما بهعنوان جمهوری اسلامی ایران قصد دخالت در جزئیات توافقاتی که صورت میگیرد یا چگونه اجرا میشود را نداریم اما بهطور کلی از روند صلحی که توسط افغانها و دولت افغانستان مدیریت شود، حمایت میکنیم. معاون وزارت خارجه ایران افزود: ما در عین حال به نیات آمریکا در قبال روند صلح افغانستان شک داریم و به عملکرد آنها مشکوک هستیم که این موضوع را به دوستان خود در داخل افغانستان هم گفتیم.وی تصریح کرد: هر کشوری که بتواند در روند صلح افغانستان کمک کند، باید از آن استقبال کرد اما در حسن نیت آمریکا تردید وجود دارد و لازم است دوستان ما در افغانستان نسبت به این سیاستهای پشت پرده آمریکا دقت داشته باشند و مراقبت لازم را بهعمل بیاورند. وی درباره تعطیل شدن مذاکرات صلح برای حدود ۲۰ روز گفت: اولین چیزی که به ذهنم رسید این بود که آنها برای تعطیلات کریسمس این برنامه را تعطیل کردند تا به تعطیلات سال نو خود برسند. معاون وزارت خارجه ایران افزود: از طرف دیگر طالبان یک واقعیت در صحنه سیاست افغانستان است و نمیتوانیم این واقعیت را نادیده بگیریم و نادیده گرفتن آن یعنی جنگ و ادامه خونریزی.عراقچی اضافه کرد: درباره محل مذاکرات صلح باید گفت در بهترین حالت مذاکرات باید در داخل افغانستان انجام شود و این موضوع را همه قبول دارند اما بعضی وقتها یک واقعیت میدانی وجود دارد که نمیتوانیم از آن بگذریم، اما جزئیات آن به دولت افغانستان مربوط میشود.
راهآهن خواف-هرات
معاون سیاسی وزارت خارجه در ادامه گفتوگو اعلام کرد: ایران و افغانستان دو کشور همسایه هستند و روابط تاریخی و طولانی با ارتباطات مردمی بسیار گسترده دارند که باعث شده همکاریها و روابط تجاری از گذشتههای دور داشته باشند، حالا هم با گذشت هر سال رو به افزایش است.عراقچی گفت: به هراندازه که دو کشور به زیرساختهای تجارت و همکاریهای اقتصادی بین دو کشور توجه و کمک کنند، باعث رشد فوقالعاده این همکاری خواهد شد. این مقام ایرانی افزود: راهآهن خواف-هرات اولین خط آهنی است که دو کشور را بههم وصل کرده و بدون تردید باعث شکوفایی اقتصادی دو طرف مرز خواهد شد و روند تسهیل و تسریع انتقال کالای بازرگانی و مسافر را در پی خواهد داشت.وی اظهار کرد: با استفاده از این خط آهن قیمت کالاها کاهش خواهد یافت و برعکس صادرات دو کشور گسترش مییابد و حتما این خط برکات زیادی برای دو ملت خواهد داشت که ما باید تلاش و سرمایهگذاری بیشتری برای توسعه زیرساختها داشته باشیم و کمک کنیم به ارتباطات مطلوبی که بین دو کشور وجود دارد برسیم و همچنین آن را بیشتر گسترش دهیم.عراقچی اضافه کرد: ما علاقه داریم که همکاری بیشتر داشته باشیم، تا ادامه خط آهن خواف-هرات به مقاصد دیگری در مرزهای شمال و جنوب افغانستان هم برسد، اما این احتیاج به سرمایهگذاری دارد. وی افزود: ایران برای تامین سرمایه بهدلیل تحریمها در سالهای اخیر با مشکلاتی مواجه شده است و راهآهن خواف-هرات را بهرغم تحریمها ساخت و این نشان میدهد که این تحریمها بهطور واقع تحریمهایی شکست خورده است. این مقام ایرانی ابراز امیدواری کرد که دو کشور در آینده بتوانند قابلیتهای خود را بهکار گرفته و این خط آهن را امتداد دهند تا به مسیرهای دیگری در داخل افغانستان برسد و به سوی آسیای میانه هم برود.