در دو کنگره حزب اتحاد ملت و حزب ندای ایرانیان تشریح شد
نگاه اصلاحطلبان به پدیده انتخابات
از آن سو نیز سیدمحمدصادق خرازی و سیدشهابالدین طباطبایی در پنجمین کنگره حزب ندای ایرانیان بهعنوان دبیرکل و قائممقام این تشکل اصلاح طلب انتخاب شدند. محور اصلی هر دو کنگره انتخابات آتی و حوادث اخیر در کشور بود. به گزارش «ایسنا» در ابتدای کنگره دو حزب اتحاد ملت آذر منصوری پیام رئیس دولت اصلاحات به پنجمین کنگره این حزب را قرائت کرد. همچنین حسین کاشفی عضو حزب اتحاد ملت و رئیس سنی این کنگره در اظهاراتی از تمام کسانی که در وقایع اخیر خسارت دیدند دلجویی کرد. در این بین به گزارش «ایرنا» مصطفی تاجزاده روز پنجشنبه در حاشیه پنجمین کنگره حزب اتحاد ملت ایران با اشاره به احضار جمعی از فعالان سیاسی و مدنی طی روزهای اخیر، مسوولیت نوشتن بیانیه معروف به ۷۷ نفر را پذیرفت و گفت: نوشتن بیانیه معروف به ۷۷ نفر یک کار جمعی است اما به صراحت عرض میکنم با اینکه نویسنده بیانیه من نیستم مسوولیت این کار را میپذیرم و میگویم نویسنده و جمعکننده امضا من بودم. وی افزود: تعدادی از فعالان سیاسی و مدنی در دفاع از حق اعتراض مردم و محکومیت خشونت چه از سوی حکومت و چه از سوی معترضان بیانیهای صادر کردند که بعد از آن قوهقضائیه نسبت به احضار کسانی که آن را امضا کردند، اقدام کرد. در کنار این کنگره مصطفی تاجزاده فعال سیاسی اصلاحطلب روز گذشته نیز در بیست و هفتمین مجمع عمومی انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران با بیان اینکه در وضعیت بسیار دشوار پیچیده و بیسابقهای به سر میبریم کشور و مردم شدیدا از مشکلات اقتصادی رنج میبرند و تحریمها نیز روز به روز فشار بیشتری وارد میکند، گفت: باید نسبت به اعتراضهای آبان کمیتهای حقیقتیاب یا کمیسیونی جهت تحقیق و تفحص درباره حوادث آبان ماه ۹۸تشکیل شود.به گزارش «ایلنا» وی افزود: اگرچه تا الان هیچ کسی در بین اصلاحطلبان طرفدار تحریم نبوده و همه از اینکه نامزد معرفی نکنیم، فهرست ندهیم یا اینکه حداکثر رای ندهیم، سخن گفتهاند، اما تاکید میکنم انتخابات موقعی معنا دارد که امکان ایجاد تفاوت معنادار با انتخابات وجود داشته باشد اما اگر این امکان به هر دلیل منتفی شود، هیچ دلیلی برای شرکت در انتخابات وجود ندارد. چراکه مردم در انتخابات شرکت میکنند که شرایط را تغییر دهند؛ اگر قرار باشد هیچ چیزی تغییر نکند، چرا ما رای بدهیم؟ تاجزاده همچنین گفت: اصلاحات هم هنوز معتقد است که انتخابات موثرترین، مستقیمترین، کمهزینهترین و مطمئنترین راه برای حاکمیت مردم بر سرنوشت خودشان است اما با وجود این، شرکت در انتخابات و معرفی نامزد در انتخابات به هر قیمت، نه تنها مفید نیست، بلکه میتواند آثار زیانباری به همراه داشته باشد. وی با تاکید بر اینکه ما هرگز انتخابات را رها نمیکنیم، گفت: اما ممکن است در یکی، دو انتخابات شرکت نکنیم؛ یا نامزد معرفی نکنیم یا اینکه رای ندهیم یا اینکه اگر ملت بخواهند، آن را تحریم کنیم. این فعال سیاسی گفت: اگر مجلس مقدمهای برای اصلاح سیاستهای حکومتی شود، شرکت در انتخابات توجیه دارد، حتی اگر اکثریت جامعه رای ندهند؛ در این شرایط وظیفه ما این است که به محض آنکه حکومت گامی در جهت اصلاحات برداشت، از او استقبال کنیم. همچنین وظیفه دیگر ما این است که با مردم سخن بگوییم و آنها را تشویق کنیم تا در صحنه بیایند.
امید به انتخابات آینده
علی شکوریراد، دبیرکل حزب اتحاد ملت نیز در کنگره حزب اتحادملت گفت: در انتخابات پیشرو این امید وجود دارد که اگر رهبری نظام همچون گذشته بر افزایش مشارکت مردم در انتخابات که بیش از هر سلاح و قدرتی ضامن امنیت و اقتدار ملی است، تاکید داشته باشند، ناگزیر اسباب آن باید فراهم شود و اسباب مشارکت بالا چیزی جز آنکه واقعا مفهوم انتخابات شکل بگیرد نیست. به گزارش «ایسنا» وی افزود: مفهوم انتخابات نیز یعنی امکان رقابت بین همه علاقهمندان خدمت به کشور و مردم، با تضمین آزادی و سلامت آنکه حاصل نمیشود جز با حفظ بیطرفی عوامل اجرایی و نظارتی. وی همچنین با تاکید بر لزوم ایجاد شرایط گفتوگو و آشتی ملی خواستار رفع حصر و رفع ممنوعالتصویری رئیس دولت اصلاحات و آزادی بازداشتیهای اخیرشد. به گزارش خبرآنلاین فاطمه کروبی، همسر مهدی کروبی و سید عماد خاتمی از چهرههای حاضر در این کنگره بودند.
تاکید حزب ندا بر شرکت در انتخابات
از سوی دیگر سیدمحمدصادق خرازی دبیرکل حزب ندای ایرانیان هم در پنجمین کنگره تشکیلاتی این حزب گفت: در این ۶ سال مردمی که به اصلاحطلبان اعتماد کردند، پاسخ مناسبی دریافت نکردند. چگونه است که اکنون مدعی مجلس و اداره کشور میشویم؟ بهترین، شایستهترین، مخلصترین نیروهایی که برای قدرت رسیدن دولت تلاش کردند، خانهنشین شدند. افرادی که از خود مایه گذاشتند اما همین دولت به آنها بیتوجه بودند و افرادی را در راس قدرت قرار دادند که هیچ نسبتی با اصلاحات ندارند. به گزارش «ایسنا» وی ادامه داد: هنوز هم معتقدیم که دیر نشده هنوز هم اصلاحات میتواند نقشآفرینی کند. منتها باید شانتاژ چپگرایی و چپباوری را کنارگذاریم. باید مسوولیت را بپذیریم و با مردم سخنگوییم. همچنین به گزارش خبرگزاری فارس، حزب ندای ایرانیان در قطعنامه پایانی پنجمین کنگره خود اعلام کرد: اگر چه نقش مسائل خارجی در فشارهای اقتصادی قابل کتمان نیست، اما باور داریم سهم بیتدبیریهای داخلی کمتر از مسائل خارجی نیست زیرا هماکنون بازار از کنترل دولت خارج شده است.در بخش دیگری ازاین قطعنامه آمده است: حزب ندای ایرانیان ضمن دفاع از اصل «انتخابات» بهعنوان یکی از ارکان غیر قابلِ اغماض دموکراسی و حاکمیت مردم بر سرنوشت خود- بر حضور قاطع و حداکثری در انتخابات تاکید دارد، و پروژه شکست خورده تحریم انتخابات را چیزی جز واکنشی انفعالی به فشارهای سیاسی نمیداند؛ پروژهای که در نهایت منجر به از دست رفتن اصل جمهوریت نظام خواهد شد. در مقابل میکوشد تا با حضوری قدرتمندانه در صحنه و با کمک ابزارهای قانونی و مدنی موجود، برای بازگشت مجلس به جایگاه حقیقی خود، تمامی توانش را به خدمت بگیرد. دراین قطعنامه بر نیاز به پوستاندازی و اصلاح روندهای موجود در جریان اصلاحات تاکید شده است.
بیاعتنایی اصلاحطلبان به یک دعوت
همزمان بااین دوکنگره ، محمود میرلوحی عضو حزب اتحاد ملت درگفتوگو با «ایسنا» گفت: تا جایی که میدانم حتی وقتی آقای خاتمی به عدهای گفتند تا در عرصه انتخابات حضور پیدا کنند هم آنان حاضر نشدند ثبتنام کنند. نه فقط اصلاحطلبان که حضور اصولگرایان هم سرد بود، لاریجانی و امثال او نیامدند. وی ادامه داد: جواز ورود اصولگرایان از قبل برای انتخابات صادر شده و دغدغهای ندارند، اما اصلاحطلبان دغدغه دارند که سه ماه مانده به انتخابات موقعیتشان چگونه میشود. اصللاحطلبان نمیدانند آیا جواز ورود به انتخابات را دارند یا رد میشوند؟