در حالی که عربستان سعودی حتی از سوی محافل رسانه‌ای و کارشناسی کشورهای غربی هم به مدرسه تربیت تروریسم معروف شده است، اعضای کابینه سعودی در این جلسه مدعی شدند که حصول توافق جامع با ایران موجب توقف تامین مالی «گروه‌های  تروریستی مورد حمایت ایران» در منطقه خواهد شد. بر اساس این گزارش، رئیس ستاد مشترک ارتش عربستان سعودی نیز روز گذشته با تکرار اتهامات علیه ایران تصریح کرد برابر آنچه به ادعای او «تهدیدات ایران در منطقه» است، خواهد ایستاد. «فیاض بن حامد الرویلی» رئیس ستاد مشترک ارتش سعودی گفت: نیروهای مسلح عربستان سعودی با افتخار در برابر تهدیداتی که منبع آن ایران و همپیمانان آن باشد، می‌ایستند و با آن مقابله می‌‌کنند.

توجیه ترامپ درباره اعزام نیرو به عربستان

همزمان دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا با ادعای اینکه در پاسخ به حمله ایران به تاسیسات نفتی عربستان نیروی نظامی به این کشور فرستاده است، گفت: «سعودی‌ها هزینه این اعزام نیرو را می‌پردازند و آنها چیزی جز پول نقد ندارند.» رئیس‌جمهور آمریکا در گفت‌وگو با شبکه فاکس‌نیوز که بخش بیشتر آن به مسائل داخلی این کشور اختصاص داشت، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا او پس از سرنگونی پهپاد آمریکایی توسط ایران به این کشور حمله نکرد، گفت آنها (ایرانی‌ها) یک پهپاد را هدف قرار دادند که هیچ فردی درون آن نبود. به گزارش «ایسنا» وی سپس مدعی شد که ایرانی‌ها همچنین به عربستان سعودی حمله کردند و آمریکا در واکنش به عربستان نیرو اعزام کرده است. ترامپ در ادامه با تاکید بر اینکه سعودی‌ها هزینه این اعزام نیرو را می‌پردازند، گفت: «آنها هیچ چیزی جز پول ندارند. سعودی‌ها هزینه نیروهای‌مان را پرداخت می‌کنند و ما به خوبی از آنها محافظت می‌کنیم.» وی در بخش دیگری از این مصاحبه در پاسخ به سوالی درباره ایران و توقیف نفتکش‌ها در خلیج‌فارس اظهار کرد: «ابتدا باید بگویم که آنها (ایرانی‌ها) نفتکش‌های ما را نگرفته‌اند و آن نفتکش‌ها برای آمریکا نبود.» رئیس‌جمهور آمریکا در پاسخ به سوالی درباره اظهارات قبلی‌اش که گفته بود «تنگه هرمز از منظر ژئواستراتژیک برای آمریکا اهمیت کمتری دارد»، خاطرنشان کرد: «ما (در تنگه هرمز) کشتی‌های کمی داریم، چراکه از زمان روی کار آمدن من (به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا) ما از نظر انرژی استقلال یافته‌ایم و به همین دلیل کشتی‌های کمی در آنجا داریم. آنها (ایرانی‌ها) دیگر کشتی‌های آمریکایی بسیار کمی را در این منطقه مشاهده می‌کنند.» ترامپ همچنین درباره خروج نیروهای آمریکایی از سوریه نیز گفت که می‌خواهد سربازهای کشورش را به خانه بازگرداند.

اتهامات بی‌اساس ریاض علیه تهران

به گزارش «ایسنا» اواخر شهریور ماه بود که تاسیسات نفتی آرامکو واقع در شرق عربستان هدف حمله پهپادی و موشکی قرار گرفت که در نتیجه آن تولید نیمی از نفت ریاض متوقف شد. انصارالله یمن ساعاتی پس از وقوع این حمله مسوولیت آن را برعهده گرفت، اما مقامات سعودی و آمریکایی تلاش کردند با طرح ادعاهایی بی‌اساس و بدون ارائه کوچک‌ترین سندی ایران را مقصر جلوه دهند. مقامات کشورمان بارها ضمن رد این ادعاهای واهی به‌طور جدی تاکید کرده‌اند که ایران هیچ نقشی در حمله به تاسیسات آرامکو نداشته است. در این رابطه عادل الجبیر، وزیر مشاور در امورخارجه عربستان روز دوشنبه با تکرار ادعاهای بدون سند این کشور مدعی شد که طبق شواهد به‌دست آمده، ایران به‌طور قطعی در حمله به تاسیسات نفتی آرامکو دخیل بوده است.

گفت‌وگوی ملک‌سلمان و وزیر دفاع آمریکا

از سوی دیگر مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا که به ریاض سفر کرده است با ملک‌سلمان، پادشاه عربستان دیدار و در رابطه با «راه‌های مقابله با ایران» بحث و تبادل‌نظر کردند. به گزارش «ایسنا» به نقل از پایگاه خبری عربی ۲۱، سفارت آمریکا در عربستان اعلام کرد که ملک‌سلمان و مارک اسپر گفته‌اند که استقرار نیروهای آمریکایی در عربستان برای مقابله با رفتارهای ایران و همچنین «تقویت ثبات در منطقه» است.

آماده گفت‌وگوی دو یا چندجانبه با عربستان هستیم

این اتهامات از سوی عربستان و آمریکا در شرایطی مطرح می‌شود که سیدعباس موسوی، سخنگوی وزارت‌خارجه در سخنانی تاکید کرده که ایران حاضر است حتی از طریق میانجی با ریاض گفت‌وگو کند تا مانع سوءاستفاده کشورهای ثالث شود. به گزارش «ایسنا» سخنگوی وزارت امورخارجه در گفت‌وگو با آناتولی درباره پیشنهاد میانجیگری پاکستان برای انجام گفت‌وگو میان تهران و ریاض تصریح کرد: «ایران و عربستان سعودی دو کشور مهم منطقه هستند و اختلافات آنها بر بقیه اثر می‌گذارد. با گفت‌وگو اختلافات کاهش می‌یابد و سوءتفاهم‌ها برطرف می‌شود. این امر قطعا به نفع دو کشور، مردم منطقه و چه بسا جهان خواهد بود. برخی کشورها گفت‌وگوهایی با ما داشتند و با حسن‌نیت اعلام کردند آماده هستند برای نزدیک کردن دیدگاه‌های تهران و ریاض، کاهش تنش و رفع سوءتفاهم‌ها اقداماتی انجام دهند. ایران از این تلاش‌ها استقبال کرده است.» وی ادامه داد: «حاضریم حتی از طریق میانجی با ریاض گفت‌وگو کنیم تا مانع سوءاستفاده کشورهای ثالث شویم. طرح «پویش صلح هرمز» ایران شامل عربستان سعودی هم می‌شود. علاوه بر این، از طریق طرح و برنامه‌های دیگر نیز آماده گفت‌وگوی دو یا چندجانبه با این کشور هستیم.»