محمود شایان عضو هیات‌مدیره بانک ملی اجرای پروژه «سککوک» را یکی از اقدامات مهم بانک ملی ایران ارزیابی و خاطرنشان کرد که در این طرح، تسهیلات به‌صورت مستقیم به حساب تولیدکننده واریز خواهد شد و گردش پول کاذب از بین خواهد رفت.

شایان، عضو هیات مدیره بانک ملی در ادامه افزود: به‌دلیل افزایش هزینه بنگاه‌ها در حوزه تامین سرمایه در گردش، نیاز به تامین مالی بنگاه‌ها به شدت وجود دارد. بنابراین در بانک باید فکری بکنیم.

یکی از این استراتژی‌ها سککوک است تا با توجه به محدودیت‌های منابع بانک، بتوانیم خلأ بنگاه‌ها در حوزه سرمایه در گردش را پوشش دهیم.

این در حالی است که رئیس کل بانک مرکزی اخیرا چند مرتبه بر لزوم برنامه‌ریزی شبکه بانکی برای تامین نقدینگی و سرمایه در گردش واحدهای تولیدی تاکید کرده است. همتی همچنین اعلام کرد که در کنار تلاش‌های جاری بانک‌های کشور برای تامین مالی تولید، طرح تامین مالی مولد در برای جلوگیری از رکود و اعاده رونق تولید به کار گرفته می‌شود.

بنابر گفته رئیس کل بانک مرکزی در طرح «تامین مالی مولد» با کمترین نیاز به انبساط اعتباری و اثر تورمی، نیاز زنجیره تولید صنعت به سرمایه در گردش پاسخ داده می‌شود و از انحراف منابع به سمت فعالیت‌های غیرمولد به خوبی ممانعت می‌شود.

بحث مصرف منابع در مسیر تعیین شده شاید مهم‌ترین بخش این طرح باشد؛ چراکه در گذشته نیز طرح‌های زیادی برای رونق تولید و خروج از رکود در دوره‌های مختلف با اتکا بر اعطای تسهیلات در دستور کار قرار گرفته اما این تسهیلات به تولید منجر نشده و اهداف پیش‌بینی‌شده به تحقق نپیوسته است. مطلبی که رئیس کل بانک مرکزی نیز بر آن صحه گذاشته و عنوان کرده که با وجود رشد بالای کل‌های پولی و به ویژه نقدینگی طی سال‌های گذشته، تامین مالی فعالیت‌های تولیدی همچنان با دشواری مواجه بوده است.

از سوی دیگر انحراف در تسهیلات رونق تولید، هدررفت سرمایه ملی را در پی خواهد داشت و زمینه‌ساز بدبینی و نارضایتی مردم نسبت به نظام بانکی و مجموعه مدیریتی کشور خواهد شد، از این رو اتخاذ تدابیر و زیرساخت‌هایی برای تخصیص هدفمند منابع به فعالیت‌های تولیدی باید در اولویت نظام بانکی و سایر دستگاه‌‌های ذی‌ربط قرار گیرد.

تامین مالی زنجیره تولید با سککوک

هرچند هنوز جزئیات طرح «تامین مالی مولد» اعلام نشده اما آنچه از گفته رئیس کل بانک مرکزی بر می‌آید این است که تامین مالی زنجیره تولید، ستون اصلی این طرح خواهد بود. زمانی که تسهیلات در قالب زنجیره تامین تزریق می‌شود، به جای اینکه وام به‌صورت نقد پرداخت شود، صرف خرید مواد اولیه خواهد شد یا تسهیلات روی خط خرید دین اسناد تجاری قرار می‌گیرد که با این اقدام در قالب زنجیره تامین، منابع به‌صورت هدفمند به موضوع مصرف هدایت می‌شود.

یکی از بهترین راه‌های تامین مالی زنجیره تولید انجام این اقدام بر بستر وب است. در همین زمینه مسعود خاتونی، عضو هیات‌مدیره بانک ملی می‌گوید: موضوع تامین مالی همواره یکی از مشکلات بنگاه‌ها به‌منظور راه‌اندازی و تامین سرمایه در گردش است. ازاین‌رو ایجاد سامانه و پلت‌فرم‌های نوین برای تامین مالی می‌تواند منجر به افزایش تولید، راه‌اندازی کسب‌وکارهای نوین و همچنین ایجاد اشتغال پایدار در کشور شود.

خاتونی افزود: «سککوک» یکی از سامانه‌هایی است که با ایجاد یک زنجیره تولید تا مصرف و همچنین تامین مالی در تمام بخش‌ها ازجمله تامین مواد اولیه و ایجاد اعتبار برای مصرف‌کنندگان به‌منظور خرید محصولات این سامانه از طریق ابزار برات الکترونیکی و با ضمانت صندوق‌های تضامین می‌تواند نقش موثری در شکوفایی اقتصادی کشور داشته باشد.

در این رابطه فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز با مثبت ارزیابی کردن عملکرد این سامانه گفت: تحولاتی از جمله راه‌اندازی سامانه سککوک می‌تواند نویدبخش تجارت الکترونیک و اقتصاد هوشمند به معنای راهبردی آن باشد. وی معتقد است که اگر بانکداری دیجیتال شکل بگیرد ناخواسته بخش‌های دیگر را نیز همراه خود می‌کند؛ زیرا اقتصاد کشور ما بانک‌محور است.