ظریف:اهداف اولیه نشست لهستان به نتیجه نرسید
به گزارش «انتخاب»، ظریف که با خانه ملت گفتوگو کرده، تاکید کرد: آمریکاییها همچنین اعلام کردند که معاون رئیسجمهورشان در نشست ورشو حضور پیدا میکند؛ بنابراین همه موارد نشان میدهد که اهداف و حرکت اولیه آنها به نتیجه نرسیده است. وزیر امور خارجه افزود: آمریکا در تلاش است که فضای شکل گرفته علیه خود را جبران کند؛ بنابراین به نظر میرسد که این اجلاس بهصورت مورد قبول و نظر آمریکاییها برگزار نخواهد شد. ظریف در پایان با بیان اینکه هیچکدام از مقامات و مسوولان ایرانی برای حضور در این نشست دعوت نشدند، خاطرنشان کرد: نشست ورشو قبل از شروع محکوم به شکست شد.
ظریف در گفتوگویی دیگر با روسیه الیوم در رابطه با اینستکس گفت: این سازوکار مالی نشاندهنده اراده و خواسته اتحادیه اروپا است. به گزارش «ایسنا» وزیر امور خارجه افزود: آنها برای اجرایی کردن این مساله نیازمند سازوکاری برای دور زدن تحریمهای آمریکا یا کاستن از نتایج منفی آن بودند، اروپاییها معتقد بودند که از چند ماه پیش میتوانستند این سازوکار مالی را اعلام کنند اما مساله بیش از آن چیزی که فکر میکردند طول کشید، چه بسا دلیل این تاخیر فشارهای آمریکا یا خود اروپاییها بود. سازوکاری که اروپاییها اکنون آن را اعلام کردهاند تنها یک مقدمه است و سازوکاری مالی به معنای حقیقی نیست. این مقدمهای برای ایجاد ارتباط میان تاجران دو طرف و حفظ روابط تجاری میان ایران و اروپا است و قرار است که این سازوکار گسترش یابد و کشورهای خارج از اتحادیه اروپا و همچنین کالاهای متعددی، نه تنها کالاهایی که مشمول تحریمهای آمریکا نیست را در بر بگیرد. باید دید که این سازوکار چگونه عمل میکند، به نظر من اینستکس میتواند بهخوبی عمل کند و روش هوشمندی برای دور زدن تحریمها است؛ اما باید دید که چگونه آن را اجرایی میکنند و باید دید که آیا این سازوکار آغازی برای پایبندی اروپا به دیگر تعهدات است.
محمدجواد ظریف در ادامه گفت: «اکنون برای اروپاییها مساله مهمتر از حفظ منافع ایران، مساله اعتبار و جایگاه خود آنهاست، ما در حال امتحان جایگاه و اعتبار اروپا هستیم. ما از فعالیتهای خود دست نخواهیم کشید و منتظر اقدامات اروپا نیز هستیم.»
وزیر خارجه در پاسخ به این سوال که شما اعلام کردید این اولین گام اروپا است، گامهای دیگری که از اروپا انتظار دارید کدامند، گفت: اروپاییها تعهداتی به تهران دارند؛ چه در بیانیه ماه مه و چه در توافق هستهای. آنها تعهدات زیادی دادند و باید به آن عمل کنند و این تعهدات فروش نفت و کسب درآمدهای آن و تداوم همکاریهای بانکی را شامل میشود، همه این مسائل در بیانیه اروپا آمده است، آنها در نشست ۱+۴ در وین و نیویورک یا همان اعضای باقی مانده در برجام بیانیهای صادر کردند که تعهداتی را شامل میشد، آنها باید پایبند باشند و ما منتظر اجرایی شدن تعهداتشان هستیم.
او در پاسخ به این سوال که بیانیه اخیر اتحادیه اروپا بر دو مساله اساسی تاکید داشت و آن پیوستن ایران به افای تی اف و مذاکره در رابطه با موشکهای بالستیک ایران است، آیا نگران این نیستید که این سازوکار مالی به ابزاری برای فشار به ایران به منظور تحمیل این دو خواسته تبدیل شود، گفت: «اروپاییها در ابتدا باید به تعهدات برجامی خود پایبند باشند و در مرحلهای نیستند که خواستهای بر ایران تحمیل کنند. ما به برجام پایبند هستیم، آژانس بینالمللی ۱۳ گزارش منتشر و تاکید کرده که ایران به برجام پایبند است و همه میدانند که آمریکا از این توافق خارج شد و اروپا نتوانست آن را اجرایی کند.»
ظریف افزود: در رابطه با افای تی اف نیز ما لوایح آن را طبق قانون داخلی خود عملی میکنیم، جمهوری اسلامی قربانی تروریسم است، ما طبق قوانین داخلی خود با پولشویی مبارزه میکنیم، آنچه در مجلس تصویب شده است باید از چند مرحله عبور کند سپس باید دید که مسوولان دولت چه تصمیمی میگیرند. دولت پیوستن ایران به این لوایح را تایید کرده است و به نظر من قرار دادن ایران در لیست سیاه افای تی اف از همان ابتدا غیرواقعی بود. رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به این سوال که اگر اروپاییها بر تحمیل دو شرط خود اصرار داشتند موضع ایران چه خواهد بود و آیا از برجام خارج میشوید، گفت: ایران گزینههای زیادی دارد، این دو شرط ارتباطی با برجام ندارند اما اگر طرف مقابل نخواهد به تعهداتش پایبند باشد در آن صورت گزینههای زیادی خواهیم داشت.
ارسال نظر