بانک مرکزی منتشر کرد
تابلوی راهنمای معامله رمز ارز
بانک مرکزی ایران نیز اگر چه در ابتدا رویکردی سلبی نسبت به رمزارزها داشت اما رفته رفته گارد بسته سیاستگذار پولی در مقابل این پدیده بازتر شد و حالا با انتشار دستورالعمل بانک مرکزی ایران نیز به جمع کشورهایی پیوست که چارچوب قانونی مشخصی برای فعالیت در حوزه رمزارزها تعریف کرده است. بر مبنای اعلام بانک مرکزیa این دستورالعمل در بازه زمانی شش ماهه و متناسب با بازخوردهای احتمالی به روز خواهد شد. بانک مرکزی الزامات فعالیت در زمینه ارزهای مجازی را در هفت حوزه منتشر کردهاست.
رمزارزهای جهانروا: بانک مرکزی در اطلاعیه جدید خود با اشاره به استخراج رمزارزها بهعنوان یک صنعت در کشور قانونگذاری در این حوزه را از اختیار بانک مرکزی خارج دانسته است. بر مبنای اطلاعیه بانک مرکزی صدور و انتشار این رمزها در اختیار توسعهگران خواهد بود، بانک مرکزی همچنین استفاده از این رمزارزها را بهعنوان ابزار پرداخت ممنوع اعلام کردهاست و فعالیت صرافیها در این حوزه را منوط به رعایت الزامات عمومی صرافیها در این حوزه دانسته است.
رمزارز ملی: انتشار رمزارز ملی منحصرا در اختیار بانک مرکزی خواهد بود و رمزارز ملی تنها در شبکه بانکی قابلمبادله خواهد بود. بر مبنای اعلام بانک مرکزی این رمزارز قابلیت استخراج نخواهد داشت اما میتوان از آن بهعنوان ابزار پرداخت استفاده کرد.
رمزارز منطقهای: قوانین انتشار و تبادل رمزارزهای منطقهای دقیقا مشابه رمزارزهای ملی است به این معنا که انتشار این رمزارزها در اختیار بانک مرکزی بوده و تبادل آن تنها در شبکه بانکی قابلانجام خواهد بود. این رمزارزها قابلیت استفاده در پرداخت را خواهد داشت، اما قابلاستخراج نخواهد بود.
صرافیها: بر مبنای اطلاعیه بانک مرکزی، این نهاد از این پس در بازه زمانی سه ماهه اقدام به انتشار لیست صرافان مجاز رمزارز خواهد کرد. این صرافان باید بر مبنای قوانین پولی و ارزی کشور و با رعایت محدودیتهای موجود نسبت به خرید و فروش رمزارز اقدام کنند و در صورت درخواست بانک مرکزی لیست خریداران و فروشندگان را در اختیار نهاد ناظر قرار دهند. بانک مرکزی همچنین هیچ مسوولیتی در قبال مشکلات احتمالی در زمینه معامله رمزارزهای مجازی را نمیپذیرد و ریسک معامله این رمزارزها با معاملهگران خواهد بود.
بر مبنای اعلام بانک مرکزی مسوولیت صحت عملکرد پلتفرم صرافیها و تضمین ملاحظات امنیتی آن بر عهده مالکان صرافی خواهد بود و در صورت هر گونه نقض امنیتی پلتفرم، صرافی مذکور موظف به پرداخت خسارت به کاربران است.
استخراج: بر مبنای دستورالعمل منتشر شده از سوی بانک مرکزی، با توجه به رصد انجام شده در حوزه استخراج رمزارزها و تاثیرات فعلی آن در نظام پولی و بانکی کشور، در حال حاضر استخراج رمزارزها در کشور بهعنوان یک صنعت در نظر گرفته شده است، بنابراین مقرراتگذاری در این حوزه از حیطه وظایف و نظارت بانک مرکزی خارج است.
کیف پول الکترونیک: بر مبنای اعلام بانک مرکزی نگهداری رمزارزها توسط اشخاص حقیقی و حقوقی تابع مقررات عمومی قوانین ارزی است. مسوولیت انتخاب ابزارهای نگهداری رمزارزها و تامین امنیت آن با خود اشخاص است و بانک مرکزی هیچ ابزار یا کیف پول رمزارزی را توصیه یا تضمین نمیکند. بر مبنای دستورالعمل جدید بانک مرکزی کارکرد کیف پول رمزارزی تنها محدود به ذخیره و انتقال رمزارز خواهد بود و تعبیه راهکارهای خرید کالا یا خدمات و ارائه خدمات ارزش افزوده در داخل کشور با استفاده از رمزارزها در کیف پولهای رمزارزی ممنوع است.
توکن: توکن به فرآیندی اشاره میکند که طی آن، شخصی حقیقی یا حقوقی در داخل کشور اقدام به صدوررمزارز یا توکن دیجیتال جدید کرده و چندین واحد از آن را با اهدافی مانند تامین سرمایه، در اختیار سرمایهگذاران میگذارد. این نوع رمزارز میتواند به دو صورت بدون پشتوانه دارایی یا با پشتوانه صادر شود. بانک مرکزی توکنها را از نظر پشتوانه به پنج دسته تقسیم کرده است؛ توکن با پشتوانه ریال، توکن با پشتوانه طلا، توکن با پشتوانه ارز، توکن با پشتوانه سایر داراییها و توکنهای بدون پشتوانه. بر مبنای اعلان بانک مرکزی، این نهاد تنها نهادی خواهد بود که مجاز به انتشار توکن با پشتوانه ریالی است. ابزاری که میتواند برای پرداخت نیز مورد استفاده قرار گیرد. این توکنها قابلاستخراج نبوده و تنها در نظام بانکی قابلمبادله خواهند بود. انتشار توکن با پشتوانه طلا نیز علاوهبر اجازه بانک مرکزی به ضمانت بانک نیاز دارد. این ابزار در صرافیهای مجاز و بانکهای کشور قابلمبادله خواهد بود، اما قابلیت استخراج و پرداخت نخواهد داشت. قوانین و الزامات انتشار توکن با پشتوانه ارز نیز مشابه توکن با پشتوانه طلاست تنها با این تفاوت که انتشار این سکههای مبتنی بر رمزارز تنها در انحصار بانک مرکزی خواهد بود. بر مبنای اطلاعیه بانک مرکزی قانونگذاری در زمینه توکنهای با پشتوانه سایر داراییها و توکنهای بدون پشتوانه نیازمند همراهی سازمان بورس و اوراق بهادار و بانک مرکزی در تدوین قوانین استفاده از این توکنهاست. این توکنها قابلیت استخراج نداشته، قابلمبادله نخواهند بود و تنها در بازار بورس قابلیت مبادله خواهند داشت.
ارسال نظر