تحلیل روحانی از چهار مساله روز عکس: President.ir

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری بر مذاکره با عراق برای حل و فصل مسائل باقی مانده از جنگ تحمیلی تاکید کرد و گفت: مسائل بین دو کشور هنوز تمام شده نیست. رئیس‌جمهور اضافه کرد: تجاوز رژیم بعث به کشورمان ۸ سال طول کشید و امروز ۳۰ سال از پایان جنگ گذشته، اما هنوز مسائل آن باقی مانده و به‌طور کامل حل و فصل نشده است. نباید ساده‌انگاری کرد و تصور شود مسائل مهم بین‌المللی، مسائل بین دو کشور، مسائل منطقه‌ای یا مسائل بین چند کشور در یک روز قابل حل و فصل هستند.روحانی روز گذشته در جلسه هیات دولت در ادامه گفت: جنگ پایان یافت، اما آثار جنگ باقی مانده بود و متاسفانه تا همین امروز هم آثار جنگ به‌طور کامل برطرف نشده است. همچنان در حال جست‌وجوی پیکرهای مطهر شهیدانمان در مناطق عملیاتی هستیم و هنوز مسائل مهمی از لحاظ حقوقی با عراق داریم که حل و فصل نشده است و باید پیگیری شود. روحانی با اشاره به فرا رسیدن سالروز بازگشت آزادگان عزیز به کشورمان تصریح کرد: مرداد سال‌های ۶۷ و ۶۹ برای کشورمان از ویژگی‌های خاصی برخوردار بود. در سال ۶۷ در آغاز مرداد عملیات بسیار مهم و سرنوشت‌ساز مرصاد را داشتیم که این عملیات باعث شد ایران، جنگ تحمیلی را با موفقیت و پیروزی بزرگ نظامی پایان ببخشد. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی ریاست‌جمهوری، روحانی با اشاره به اینکه بعضی‌ها فکر می‌کردند جمهوری اسلامی ایران در ۲۷ تیر سال ۶۷ آتش‌بس و قطعنامه ۵۹۸ را پذیرفت و این را به معنای ضعف نظام تلقی می‌کردند، تاکید کرد: رژیم صدام هم بر همین مبنا دچار اشتباه محاسبه شد و بار دیگر از جنوب به ایران حمله کردند و منافقین شرور را نیز وادار کردند از غرب به کشورمان حمله کنند. اما نیروهای مسلح کشورمان، از سپاه و ارتش و بسیج کار بزرگی انجام دادند و شکست مفتضحانه‌ای به صدام و مزدوران او تحمیل کردند. بنابراین جمهوری اسلامی ایران در مرداد سال ۶۷، جنگ را با موفقیت بزرگ نظامی پایان داد و در پایان همین مرداد بود که آتش‌بس برقرار شد و به‌صورت رسمی تجاوز ۸ ساله عراق به کشورمان پایان یافت.رئیس‌جمهوری گفت: مساله اسرا و آزادگان البته برای ما بسیار اهمیت داشتند. بازگشت آزادگان کشورمان در مرداد سال ۶۹ و مسائل و حوادث قبل آن نکته بسیار مهمی را به ما می‌آموزد؛ اینکه در یک تقابل و مبارزه و تلاش برای دفاع از کشورمان در برابر تجاوز، حتما یک قدرت نمی‌تواند مساله را پایان ببخشد.

مذاکرات مخفیانه در ژنو

روحانی با اشاره به اینکه بعد از جنگ و در ژنو مذاکرات مخفیانه‌ای را با یکی از مقامات عراقی و از نزدیکان صدام شروع کردیم، گفت: مردم از این موضوع خبر نداشتند و شاید امروز هم همچنان خیلی‌ها از آن مذاکرات و اینکه در آنجا چه گذشت، خبر نداشته باشند. این مذاکرات زیر نظر شورای‌عالی امنیت ملی بود. مرتب این مذاکرات را هدایت می‌کردیم و نتیجه مذاکرات در جلسات شورای‌عالی امنیت ملی مورد بررسی قرار می‌گرفت. رئیس‌جمهوری با بیان اینکه این اقدامات در زمان مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی بعد از جنگ در دولت او انجام گرفت، گفت: مذاکرات را در پشت پرده ادامه دادیم، تا زمانی که صدام نامه‌نگاری با ایران را شروع کرد.روحانی اظهار کرد: نامه اول صدام که آمد، در ایران برای هیچ کس باور کردنی نبود که این نامه از طرف صدام باشد. نامه را که به شورای‌عالی امنیت ملی بردیم، اولین سوال این بود که آیا باور دارید واقعا این نامه صدام است؛ یعنی امضای پای نامه، امضای صدام است. دلایلمان را در شورای‌عالی امنیت ملی مطرح کردیم و گفتیم که به نظر ما این نامه و امضای آن واقعی است. می‌توانیم تست کنیم و این تست و چک را انجام دادیم و پاسخ اولین نامه صدام را در مدت کوتاهی فرستادیم.رئیس‌جمهور ادامه داد: پس از آن نامه بعدی صدام آمد که دوباره پاسخ داده شد، تا نامه آخر؛ یادتان هست که در نامه آخر، صدام قرارداد ۱۹۷۵ را قبول کرد و به آقای هاشمی نوشت که آنچه شما خواستید من پذیرفتم و قبول کردم. بنابراین یک پیروزی بزرگ سیاسی به‌دست آوردیم. عملیات مرصاد در سال ۶۷ پیروزی بزرگ نظامی ما و پایان بخش جنگ بود و بعد در سال ۶۹ نیز موفقیت‌های بزرگی به‌دست آوردیم که یکی از نتایج آن مذاکرات و تفاهمات آزادی اسرای ایرانی بود.روحانی تصریح کرد: هنوز از اسرای عراقی عده‌ای در ایران بودند که صدام یکجانبه آمد گفت تمام اسرای ایرانی را آزاد می‌کند و همه اسرای ایرانی را آزاد کرد. البته تردید‌هایی در آمار و ارقام داشتیم و بحث‌هایی داشتیم که آیا همه اسرای ایرانی آزاد شدند یا یک عده‌ای باقی ماندند؛ بحث درباره حدود هزار نفر بود که آیا در اسارت هستند یا نه که بعدها البته معلوم شد آنها جزو شهدا بودند.

توصیه به آمریکا برای درست کردن پل روابط

رئیس‌جمهوری در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر اینکه با همه دنیا در حال تعامل و مذاکره هستیم، گفت: در سفر اخیر به قزاقستان با همسایگان خود مذاکرات بسیار صمیمانه‌ و خوبی داشتیم و در عین حال با اروپا و آسیا نیز در حال مذاکره هستیم.روحانی اظهار کرد: آمریکا نیز خود کاری کرده که شرایط مذاکره را از بین برده؛ با روند خوبی داشتیم مذاکره می‌کردیم اما خودش آن را تخریب کرده و پل را خراب کرده و آن طرف ایستاده و می‌گوید باید چگونه عبور کنم!؟رئیس‌جمهور خطاب به آمریکایی‌ها افزود: اگر می‌خواستید عبور کنید، چرا خراب کردید؟ اگر می‌خواستید همدیگر را ببینیم چرا پل را خراب کردید؟ خودشان پل را خراب کرده و آن طرف ایستاده و داد می‌زنند. اینکه نشد. اگر راست می‌گویید بیایید پل را دو مرتبه درست کنید. پل را که درست کردید خود به خود و به‌طور طبیعی رفت و آمد درست می‌شود؛ خودت مقصر و مخرب و عامل این کار هستی.

قیمت ارز

رئیس‌جمهور در ادامه جلسه دیروز هیات دولت، به بانک مرکزی، گمرک و وزرای کابینه دستور داد تمام فعالیت‌های خود را به مردم گزارش و اطلاع  دهند تا بدانند ارز به چه کسانی داده می‌شود و چگونه هزینه می‌شود. رئیس‌جمهور با تاکید بر این که امروز نیازمند آرامش در بازار هستیم گفت: در شرایطی هستیم که دشمنان می‌خواهند به کشور فشار وارد کرده و زندگی مردم را دچار مشکل کنند و در این وضعیت دولت وظیفه بسیار سنگینی بر عهده دارد. روحانی در ادامه سخنانش در جلسه هیات دولت، تاکید کرد: قیمت ارز حتما از قیمتی که امروز در سامانه نیما هست، پایین‌تر خواهد آمد. همه عوامل و مولفه‌های اقتصادی این را می‌گوید. مردم باید بدانند برای تمام ارز مورد نیاز واردات و تولید آنها یک قیمت تقریبی متعادل، با نوسان قیمت در حد ۱۰۰ تا ۲۰۰ تومان وجود دارد که بر آن مبنا بتوانند زندگی و کار خود را تنظیم کنند.

رئیس‌جمهور ادامه داد: اگر مردمی هستند که در این قضیه تحت فشار قرار می‌گیرند، حتما باید به آنها کمک کنیم و کمک خواهیم کرد. نباید مردم را تنها بگذاریم، مردم هم نباید دولت را تنها بگذارند. همه در کنار هم هستیم. مردم باید احساس کنند دولت نوکر و خادم و کارگزار و منتخب آنها است. هیچ کاری در کشور نمی‌کنیم جز آنکه برای دولت روشن شود که به نفع مردم و آینده کشور است. روحانی همچنین گفت: اجازه نخواهیم داد دشمن ما را به زانو درآورد.روحانی در ادامه گفت: رئیس بانک مرکزی گله دارد که مردم در سامانه نیما نمی‌خرند در حالی که ما ارز زیاد داریم. گفتم قیمت را بیاورید پایین تا مردم بخرند و این خوب است و خبر خوبی بود که هم از وزیر نفت شنیدم و هم از رئیس کمیته مرکزی شنیدم؛ می‌گوید واردکننده و تولیدکننده ارزی را که در سامانه نیما عرضه می‌کنیم، نمی‌خرند و می‌گویند این ارز گران است؛ در این سامانه نیما خیلی مداخله نمی‌کنیم ما می‌توانیم کمک کنیم، ولی در این زمینه معمولا دو طرف تقاضا و عرضه است که همدیگر را پیدا می‌کنند.

مشکل اقتصادی با بگیر و ببند حل نمی‌شود

رئیس‌جمهور همچنین تاکید کرد: باید با افرادی که متاسفانه منافع ملی و آینده کشور و هم‌نوعان خودشان را در نظر نمی‌گیرند، برخورد کرد. با کسی که فساد می‌کند، باید برخورد کرد. خواهش من این است که اول برخورد کنیم، عادلانه قضاوت کنیم، اگر به نتیجه رسیدیم، مجازات او را اعمال کنیم و بعد خبر آن را اعلام کنیم.روحانی با طرح این سوال که چرا به عکس کار می‌کنیم، گفت: اول اعلام می‌کنیم که مثلا افرادی را گرفتیم و بستیم و چه کار کردیم و چه کسی را گرفتیم، چه کسی را می‌گیریم و چه کسی را خواهیم گرفت! با هر کس در این کشور تخلف و فساد کرده باید برخورد شود. این وظیفه ذاتی نیروهای انتظامی و امنیتی و قضایی است که با متخلفین برخورد کنند، اما تبلیغات باید بعد از عمل باشد، به‌خصوص آنجا که حیثیت و آبروی مردم در میان است.رئیس‌جمهور افزود: باید بدانیم امروز مشکل اول در کشور، مشکل اقتصادی است. مشکل اقتصادی با بگیر و ببند حل نمی‌شود. ممکن است بگیر و ببند در گوشه‌ای لازم باشد اما اساس آن است که باید فضا آرام شود و مردم نسبت به آینده اعتماد پیدا کنند. باید مردم بدانند آینده بدی در انتظار آنها نیست. اگر چیزی موجب نگرانی آنهاست، آن نگرانی را برطرف کنیم. روحانی اظهار کرد: اگر امروز می‌خواهیم در برابر توطئه آمریکا ایستادگی و مقابله کنیم، باید فضای کسب‌و‌کار آرام در ایران به‌وجود بیاید. اگر فضای کسب‌و‌کار آرام به‌وجود آمد، آمریکا شکست خورده است. اگر تنش و اختلاف و ناامیدی بیشتر شد، وضع بدتر می‌شود و مشکلات افزایش می‌یابد. باید همدیگر را یاری و کمک کنیم.

امنیت منطقه

روحانی در بخش دیگری از سخنانش با ابراز خرسندی از اینکه امروز در کل منطقه شاهد امنیت بیشتری نسبت به سال‌های گذشته هستیم، اظهار کرد: امسال به‌ویژه در عراق، سوریه، لبنان و حتی در شمال آفریقا امنیت بیشتر از سال‌های گذشته است. امیدواریم یمن هم به زودی شاهد برقراری امنیت و ثبات باشد و متجاوزین به مردم مظلوم این کشور فقیر، این درس را آموخته باشند که راه، جنگ و تجاوز نیست بلکه راه، مصالحه، مذاکره ، توافق و راه‌حل سیاسی است.

 

08-01



اولین واکنش روحانی به جنجال‌ها بر سر «خزر»